7. festival družin

0

Dan druzin 2013PREJELI SMO. Na Rogli je med  15. in 16. junijem 2013 potekal 7. Festival družin v organizaciji Zavoda iskreni.net in ob sodelovanju nekaterih drugih družinskih organizacij. Festivala družin se je v obeh dneh udeležilo okoli 5.000 ljudi.

(1) Sobotni družabno-rekreativni program

Festival se je začel včeraj, v soboto, 15. junija, z družabno-rekreativnim programom. Sobota je bila namenjena predvsem sproščenemu druženju družin ob različnih športnih in družabnih igrah. Mešane ekipe staršev in otrok so tekmovale v malem nogometu, družine so se pomerile na družinskem teku, otroci pa med drugim v skakanju v žakljih in hoji na hoduljah. Kar nekaj družin je na Rogli šotorilo, tako da se je večer zaključil ob tabornem ognju.

(2) Nedeljski festivalski program

Nedelja je ponudila obilico zabavnega in izobraževalnega programa za vso družino. Osrednja okrogla miza Festivala družin je bila namenjena pogovoru o očetovstvu. Gostje so bili sami družinski očetje: Franci Petek (bivši smučarski skakalec, oče in vzgojitelj v vrtcu), Adi Smolar (oče dveh otrok, kantavtor), Sandi Podlesnik (podjetnik in oče 12 otrok), Igor Vovk (direktor Zavoda iskreni.net, oče treh otrok) in mag. Aleš Lisac (marketinški strokovnjak in oče dveh otrok). Gostje so delili predvsem svoje izkušnje, kako aktivno preživljajo čas v odnosu oče-otrok, kako očetje odkrivajo svojo edinstveno in neponovljivo vlogo, in kako ženam – mamicam vplivajo zaupanja, da tudi »očetje znajo z otroki«, čeprav čisto drugače kot mame. »Sočuten oče ni copata!« pa se je glasilo sporočilo enega od predavanj, kjer je družinski terapevt Miha Rutar razmišljal o novih vlogah in izzivih za sodobne očete.

Več kot 100 prostovoljcev je pripravilo obilico iger, v katerih so prišli na svoj račun predvsem otroci: pot preživetja, iskanje zaklada, raznovrstne delavnice in še mnoge druge. Družine so se pomerile v družinskem teku in teku z vozički. Ogledati si je bilo mogoče gledališke predstave za otroke in odrasle, na glavnem odru pa so družine zabavali glasbeni gostje, med njimi najbolj znana Adi Smolar in Iztok Orešnik – Gino.

(3) Osrednje sporočilo – nova vloga očetov

Osrednja tema letošnjega festivala je očetovstvo (nedeljski program poteka prav na mednarodni dan očetov). Vloga očeta se je v sodobnem svetu zelo spremenila, očetje so pred mnogimi novimi izzivi. Sodobni oče je za razliko od tradicionalnega poklican, da je v odnosu do otrok ranljiv. V družin ni navzoč samo fizično, ampak tudi čustveno. V preteklosti je oče sprejemal prvenstveno odgovornost za preživetje družine in materialno stanje, danes pa sprejema odgovornost za otroka v celoti, odziva se na njegova čustva in se v polnosti zaveda, kaj se dogaja z otrokom. Zelo pomembno je, da se oče nauči odzivati na otroka iz njegovih potreb in ne na podlagi prevladujočih kulturnih vzorcev ali notranjih prisil.

(4) Dobrodelna akcija – program za sirote v Varešu (Bosna)

Vsako leto je na Festivalu družin tudi dobrodelna akcija za družine ali otroke v stisku. Tokrat zbiramo za sredstva za počitniški program Mladi za sirote, ki ga bodo v sirotišnici v Varešu v Bosni izvajale študentke Elizabetinega študentskega doma iz Maribora.

Zavod Iskreni.net