N. Mihajlović, Finance: Zakaj Slovenija ni Charlie

13

V naši družbi smo pravi strokovnjaki za črno-belo tehniko slikanja in pometanje težav pod preprogo. Iz tega smo naredili celo znanost in jo zavili v celofan kulture dialoga.

Dogodek v Parizu, ko so zamaskirani napadalci v strelskem napadu ubili 12 ljudi na sedežu francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, je po vsej Evropi sprožil glasno zgražanje in razprave o mejah in brezmejnosti svobode govora. Tudi v Sloveniji smo novinarji, sicer bolj po družabnih omrežjih kot v svojih časopisih, vsevprek razglabljali, kako je svoboda govora nedotakljiva in kako nobena provokacija ne sme biti povod za nasilje.

Medtem ko so naši kolegi po svetu prvi dan po napadu naslovnice namenili temu dogodku in nekateri kljubovanje teroristom izkazali z objavo provokativnih naslovnic Charlieja Hebdoja, smo se v Sloveniji (za vsak primer?) drzno zgražali le po družabnih omrežjih. Številni so se celo zbrali na ulicah s svinčnikom v roki in napisom »Je suis Charlie«

Ko mi je že pred leti neki bralec – to je bil moj oče – postavil preprosto vprašanje, zakaj lopovu, ki si s tujim denarjem prisvoji podjetje, novinarji rečemo tajkun, in ne lopov, me je bilo sram. Nekako nisem znal odgovoriti nič pametnega, razen o pravni državi, da so vsi nedolžni, dokler jim sodišče ne dokaže nasprotno. Pa tisto, da svobodo govora omejujejo pravice objektov novinarskega poročanja, saj niti novinarji nismo zaščiteni pred sodišči.

Preprosti spraševalec je hitro dojel, kot da smo novinarji pač reve. Če naletimo na dovolj bogat, močan ali zgolj dovolj pasji objekt pisanja, marsikdo dvakrat premisli, preden se ga loti. Bolj ko mi razmišljamo, bolj nasprotnik postaja pasji in dobiva krila.

Vse skupaj pripelje do tega, da politik kritično poročanje o svojih spornih ravnanjih razume kot napad na svoj lik in novinarje preganja po sodiščih vse do svojega bridkega poraza. Ob tem pa njegovi sorodniki tem istim novinarjem povsem nekaznovano grozijo s smrtjo, pištolo in podobno.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


13 KOMENTARJI

 1. Zakaj Slovenija ni Charlie? Zato, ker je pri nas novinar družbeno-politični delavec v službi sil kontinuitete. Velika večina slovenskih novinarjev napisa “Je Suis Charlie.” ne bi smeli nositi.

 2. Iskren pristop k reševanju problemov. Brez tega ni vrednotnega napredka.

  Že več let poslušamo in gledamo po ZV kakšna nasilna grozodejstva počnejo skrajni muslimani v Afriki do civilistov. Torej tam, kjer ni Američanov na katere se naši strokovnjaki kar naprej sklicujejo, da so povzročitelji tega nasilja. To je dokaz, da njihova teza ne drži.

  • Ta grozodejstva se dogajajo v tudi zaradi dolgoletne nesamostojnosti amputiranih družbah, ki so Evropi kar blizu. Tem bivšim kolonijam bi, po mojem mnenju, prav mi morali priskočiti na pomoč. A ni ekonomskega interesa… In potem ni niti vojaškega. Ne evropskega niti ameriškega. Le od nekih čudaških nasilnežev, ki svojo objestnost poskušajo obleči v “verska oblačila” tipa KKK.

 3. In enakopraven pristop. Ne pa takšen kot ga spodbujajo naši strokovnjaki, ki dopuščajo verske karikature do kristjanov, ne pa do muslimanov.

  • V Sloveniji je tako malo muslimanov, da si ne znam predstavljati interes karikaturista, da bi upodobil prav njih. Po drugi strani kristjanov ni malo. Še več je krščenih… In veliko državljanov je bilo članov Zveze komunistov. Še več je nostalgikov. Tako da se pri karikaturah na njihov račun da razumeti motiv…

 4. Sinoči smo na POP Tv poslušali muslimanskega predstavnika, ki se je čudil, zakaj takšen velik odziv na komaj 12 mrtvih.

  Pa mu nihče ni upal oporekati, da je nedopustna že ena sama žrtev.

  Nihče ga tudi ni vprašal, kaj konkretnega so miroljubni muslimani storili, da bi spreobrnili skrajne muslimane v miroljubne muslimane. Povsem logično je, da lahko največ storijo miroljubni muslimani

  Bojim se, da ni odkritega in iskrenega pogovora, ki bi bil že zdavnaj potreben. Zdaj pa še toliko bolj.

  • Mi ne odgovorimo na stotine mrtvih palestinskih otrok in tisoče sirskih. Oziroma odgovorimo tako, da zapremo evropske meje, medtem ko iz Združenih Držav oborožujejo sumljive formacije…

   Tako da jaz se ne bi direktno obregnil ob pomanjkanje miroljubnih muslimanov. Izpostavil bi le junaka francoskega policista – muslimana, ki je dal svoje življenje, da reši talce pred nasilnimi muslimani. Skupine muslimanov, ki se ne znajo ali nočejo integrirati na podoben način, pa bodo itak utrpele neprimerno večjo škodo…

  • Svitse, veš, da se temu kot muslimanski predstavnik, tudi jaz čudim.
   Prav sinoči je bila objavljena kratka novička, brez komentarja, da so v zadnjih dne v Nigeriji pomorili prek 2000 civilistov. Vidiš tam se miroljubni muslimani borijo proti dobro oboroženim nasilnežem, Pa jim nihče ne pomaga, ne s besedo podpore, ne materialno. kaj šele v boju.

   ALI TO NISO LJUDJE, SO RES TOLIKO MANJ VREDNI KOT FRANCOZI!!!

 5. Javno ,glasno do neba ,pozor ? Prokleta hudičeva RESNICA.!!!! ??? BRAVO ODLIČNA ENA PRAVA NOVINARSKA NA NEKAJ LET ABSTINENCE V POŠTENEM NOVINARSTVU.??? Spoštovani urednik portala,nekaj časa vas nisem zasledil na portalu .upam da bo z Novim letom bolje. Želim Vam vsem ki ste tam na delovnem mestu ,veliko zdravja ,ostalo pa bomo že kako prebrodili .lep pozdrav Dušan

 6. Iz Wilikopedije lahko razberemo, da je v Nigeriji približno polovica muslimanov in polovica kristjanov.

  Dvomim, da muslimanski skrajneži izvajajo teror nad muslimani in ne nad kristjani. O tem mediji ne poročajo.

 7. Ne zgolj ob tem vsega obsojanja vrednem terorističnem napadu, že ob najmanjšem negativnem dogodku ali pojavu v Franciji, Nemčiji, V. Britaniji, Italiji se medijsko trese cela Evropa in svet.

  Ko pri nas zaprejo prvaka opozicije, se v Franciji, Nemčiji, V. Britaniji, Italiji za to niti ne zmenijo, kje šele, da bi o tem poročali, še manj, da bi v protestni skupini po ulicah Pariza objeti hodili Merklova, Hollande …

  Postajam evro skeptik, na svoj način (ne komunistični) …

 8. Ni mi jasno, zakaj še doslej nismo doživeli na Bližnjem vzhodu, pa tudi v Afriki, da bi ljudje na podobnih množičnih ali manjših shodih kot v Evropi, zahtevali konec sovraštva in morije. So pa bili shodi v nasprotni smeri.

Comments are closed.