6. junij 2012 – začetek novega interneta

0
Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. 6. junija 2012 bodo vsi pomembni svetovni internetni ponudniki in ponudniki vsebin za stalno omogočili IPv6 internetni naslovni prostor. Prehod na nov internetni protokol je tudi začetek novega obdobja interneta. ISOC (www.internetsociety.org), mednarodno združenje za računalništvo in internet je 6. junij razglasil za svetovni dan zagona novega internetnega protokola IPv6. Pobudi so se pridružili vsi pomembni svetovni ponudniki interneta, proizvajalci komunikacijske opreme in ponudniki storitev in vsebin. V Sloveniji se aktivnosti za vpeljavo IPv6 združujejo v okviru zavoda go6 (www.go6.si). V okviru zavoda sodelujejo vsi vodilni slovenski internetni ponudniki, univerze in raziskovalni zavodi, podjetja ter ponudniki vsebin in storitev in državne ustanove. Zaradi usklajenega pristopa k prehodu je Slovenija ena najuspešnejših držav pri vpeljavi novega internetnega protokola. Slovenija je imela prvega ponudnika mobilne tehnologije, ki je IPv6 uvedel v stalno ponudbo, nov internetni protokol je na voljo vsem ustanovam s področij izobraževanja, raziskovanja in kulture, IPv6 imajo omogočen vsi slovenski internetni ponudniki in ponudniki internetnih vsebin.

V državah ali regijah, kjer ne bodo pravočasno uvedli novega internetnega protokola, bodo imeli težave pri internetnem poslovanju in ostalem komuniciranju z razvitimi območji, ki bodo že izvršila prehod na IPv6. Slovenija je trenutno ena izmed vodilnih držav pri uvajanju IPv6, vendar nas čakajo še pomembni koraki na področju javne uprave in gospodarstva.

Pristojno ministrstvo je od začetka vključeno v vpeljavo IPv6 in aktivno sodeluje pri skupnem nastopu vseh internetnih ponudnikov. V letošnjem letu bo MIZKŠ s šestimi milijoni evropskih sredstev podprlo uvajanje novih tehnologij, med njimi tudi IPv6. Informacija o prvem razpisu je objavljena na: www.arhiv.mvzt.gov.si/fileadmin/mvzt.gov.si/pageuploads/pdf/informacijska_druzba/eVsebineJZ/Predobjava_JR_estoritve_JZNO_2011-2013.pdf. Direktorat za informacijsko družbo pri MIZKŠ je financiral izdelavo slovenske študije o prehodu na nov internetni protokol. Študija je objavljena na: go6.si/docs/Study_MVZT_IPv6_en.pdf.

Razlog za prehod na internetni protokol IPv6 je pomanjkanje zdajšnjega IPv4 internetnega naslova. IP- naslov je kot telefonska številka, če ga vaša naprava nima, ne more biti povezana v internet. Število naprav, ki so povezane v internet stalno narašča, IPv4 naslovni prostor pa je že pošel. Prehod na nov internetni protokol je nujen za rast in razvoj interneta. IPv4 so zasnovali v začetku osemdesetih let, kot del eksperimenta in mu določili 4,3 milijarde internetnih naslovnih prostorov. Zdaj je v uporabi 5,1 milijarde mobilnih telefonov. V primeru, da bi jim omogočili internetno povezavo bi v trenutku porabili ves IPv4 naslovni prostor.  IPv6 naslovov je veliko več; če bi bilo število vseh IPv4 naslovov majhna kapljica, bi bilo vseh IPv6 naslovov za majhno jezero.

Dogajanje ob svetovnem zagonu IPv6 lahko spremljate na: www.worldipv6launch.org, ali ste povezani preko IPv6 pa lahko preverite na test-ipv6.com. Zanimiv slovenski video prispevek o IPv6 je objavljen na: www.youtube.com/watch.