560 tisoč zaposlenih v zasebnem sektorju in 90 tisoč samozaposlenih ne bo stavkalo

7
29

PREJELI SMO. Vodja PS SLS Mihael Prevc: Medtem ko se pogovarjamo o varčevanju pri javni porabi, se 560 tisoč zaposlenih v zasebnem sektorju v teh ekonomskih razmerah nima niti možnosti pogajat.

Vodja PS SLS Mihael Prevc je danes izrazil obžalovanje, da popolnega soglasja s socialnimi partnerji v okviru varčevalnega rebalansa proračuna še ni, vseeno pa verjame, da bo tudi v naslednjih dnevih in tednih še čas za zbližanje stališč, tudi okoli plač v javnem sektorju. Je pa ob tem vodja poslancev SLS poudaril, da se v okviru pogajanj preveč osredotočamo na javni sektor, premalo pa na generator slovenskega gospodarstva, torej na tisti del, ki se bori na evropskem in svetovnem trgu in slovensko gospodarstvo vsaj poskuša držati nad vodo.

»Zdi se, da nekateri pozabljajo, da je od tega paketa varčevalnih ukrepov odvisno tudi nekaj več kot 560 tisoč posameznikov v zasebnem sektorju, da o več kot 90 tisoč samozaposlenih niti ne govorimo. Oboji seveda niso neposredno v domeni države, temveč so odvisni od uspešnosti poslovanja svojih podjetij, uspešnosti panoge v kateri delajo, ali pa pač od svojih sposobnosti preživeti v zaostrenih razmerah na trgu,«pojasnjuje vodja PS SLS Mihael Prevc, ki prav pri varčevanju v državni porabi vidi ključno in edino alternativo odločitvi, da bi z višjimi davki in prispevki gospodarstvu še zaostrili pogoje poslovanja in možnosti konkurenčnejšega nastopanja, kar vodi v spiralo nadaljnjega padanja BDP in zaposlenosti.

V SLS se zavedamo, da se podjetniški sektorji na krizo v panogi ponavadi odzovejo s prilagoditvijo obsega delovnih mest oz. z odpuščanjem, medtemko je vladna koalicija v javnem sektorju zavestno izbrala drugačno pot, ki ne pošilja ljudi na zavod za zaposlovanje.»Tako ohranjamo število zaposlenih, hkrati pa tudi upanje, da bomo lahko plače čim prej vrnili na sedanjo raven, takoj ko se gospodarska aktivnost toliko izboljša, da se bodo povečali tudi prilivi v državni proračun,« še dodaja vodja PS SLS Mihael Prevc. Naše gospodarstvo se dnevno prilagaja razmeram na trgu in posledično se morajo tudi zaposleni, medtem ko javni sektor te spremembe v gospodarski aktivnosti zaznava z zamudo, največkrat pa se niti ne odzove. V SLS poudarjamo, da se nekatere evropske države podajajo že v »drugi krog« varčevalnih ukrepov, medtem ko pri nas nismo uspeli narediti še niti prvega koraka.

Prevc je sicer še ponovil stališče SLS, da so plače javnega sektorja v splošnem prenizke in ne delujejo motivacijsko za zaposlene, zato bodo lgoročneje treba maso plač in stroškov zniževati drugače, predvsem z mehkim odpuščanjem in večjo racionalizacijo, s tako prihranjenimi sredstvi pa uslužbence za opravljeno delo tudi ustrezno nagraditi. »Toda ta država žal potrebuje finančni učinek na javne finance takoj zdaj in ne šele čez leto ali dve, zato je začasno znižanje plač trenutno najmanj slaba možnost. Osnovni dogovor koalicije še vedno ostaja, da je celoten varčevalni paket usmerjen v ukrepe, ki kar najmanj slabšajo položaj socialno šibkih družin,« še zaključuje vodja PS SLS Mihael Prevc.

Foto: Sls

 

7 KOMENTARJI

 1. Končno je treba povedati tudi javni upravi da so odvisni od prihodkov gospodarstva. In naj torej z učinkovitostjo prispevajo k rasti tudi sami.

  • Da bi Štrukelj kaj razumel? Te možnosti ni, ker Štrukelj stavka proti Janezu Janši in ne v korist javnih delavcev, še manj pa v korist 560 tisoč + 90 tisoč večinoma veliko slabše plačanih delavcev. Štrukelj in Semolič sta pač vojaka revolucije, pardon, kontinuitetnikov revolucije, “levičarjem” s kapitalom.

   • Gospod Štrukelj zelo dobro razume zadevo. Zelo dobro! Edina opomba je, da je bolj na strani svojega tasta kot učiteljev in s tem otrok in s tem naši prihodnosti.

    Gospod Jožek, če ga mogoče ne bi zmerjali z nepopravljivim nerazumnežem in če bi mogoče prebudili vest, bi dobili heroja!

 2. Se pa postavlja eno vprašanje – če država (se pravi javni sektor) en dan ne bo delovala, a to pomeni, da ta dan ni potrebno plačevati davkov?
  🙂

 3. Bog pomagaj Semuličevim in Štrukljevim sindikatom in njihovim somišljenikom. Sindikalisti se ne zavedajo resnosti situacije. Gospodarstvo, ki bi lahko bilo izhod iz krize je uničeno, po zaslugi SCT, Vegrada, Primorja, Merkurja, NLB in postkumunističnih vlad. Značilnost zadnjih dveh desetletij je, da zadnji v verigi niso bili plačani, tajkuni ali po slovensko tatovi pa imajo denar varno spravljen v tujini. Ukvarjamo se z 90.000 javnimi uslužbenci in z njihovimi privilegiji. Sramota, v tej situaciji naj sindikalisti dajo na mizo načrt kako produktivno zaposliti 200.000 brezposelnih, in zmanjšati potratnost države, ne pa ščititi privilegije rdeče oligarhive. Ne delajmo si utvar, sindikalisti se ne borijo za plačo referentke na matičnem uradu, policista na biciklu in vojaka pešaka, borijo se za položaj, plače in oblast njihovih šefov. V tej situaciji bi se morali upokojiti vsi, ki izpolnjujejo minimalne pogoje. Mladino pa moramo čimprej zaposliti, hudič pa je, ker je med njimi precej špecijalistov, ki jih nimaš za kaj ponucat. To pa je uspeh Štrukljevih specijalistov, ki v glavnem izobražujejo profil “javni uslužbenec”

  • Gospod Walter,
   ste pri vašem razmišljanju vzeli v obzir dejstvo, da se je zver počutil izredno dobro v bukovem gozdu?

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite