Prejeli smo: V. Gorenak “Monopole je treba odpraviti”

15

slo_parlamentPoslanke in poslanci so na petkovi izredni seji Državnega zbora razpravljali o stanju demokracije v državi. V razpravi je sodeloval tudi poslanec SDS dr. Vinko Gorenak. Njegovo razpravo objavljamo v nadaljevanju.

Vinko Gorenak: Bi mogoče malo nadgradil tam ali pa tisti del razprave, kjer je nehal naš vodja poslanske skupine govoriti o zadevah in navezal na to, kar so povedali predstavniki Pozitivne Slovenije. Nekako je bilo rečeno, češ da »pravno politično in simbolno« nismo izšli iz preteklega sistema, da je to naša trditev, in na koncu nas je gospod Möderndorfer pozval, kako so oni sposobni gledati naprej in k temu pozval nas. Poglejte, to so popolna sprenevedanja, vsaj, kar se tiče zadnjega njegovega stavka. Govoriti o pogledu naprej, pa stati v Stožicah, skupaj s celim slovenskim političnim vrhom, peti tiste pesmi, ki slovenski narod delijo in ploskati vsemu tistemu, kar je tam bilo rečeno, proti kapitalističnega, proti imperialističnega, itd., hkrati si pa pri njih denar sposojati, veste to pa je veliko sprenevedanje. Veliko, veliko sprenevedanje.

Da Slovenija »pravno« ni razčistila situacije, da je pravno še vedno tam, kjer je bila leta 1990, ni treba posebej govoriti. O tem je bilo v zadnjih dneh kar veliko govora. Naše sodstvo, to so ocenili tudi drugi, ne samo mi, leta 1990 in v času po njem, s svojim ravnanjem iz preteklosti ni spremenilo nič. Zato imamo sodstvo, ki je najdražje v Evropi in najmanj učinkovito v Evropi in kot danes pravi na blogu Jože P. Damijan, to je sramota, kot je zapisal, in da ga je sram, da živi v državi, ki ima tako sodstvo. Torej tukaj ni treba kaj veliko več parlamentirati.

»Simbolno« tudi nismo prekinili s preteklostjo. To je tudi jasno. Slišali smo tudi nekatere, ki so govorili o rdečih zvezdah. Veste, mene ne moti, če jo nekdo ima v svoji hiši, ima na nekih svojih oblačilih v omari ali pa še kjerkoli drugod, kakšno rdečo zvezdo, ampak problem so uradne državne proslave. Mi v ta državni zbor vabimo te ljudi in te simbole. In jim dajemo enakopraven status s tistimi, ki smo jih leta 1991 zamenjali, pa tam pred parlamentom dol spustili, sedaj jih pa sem vabimo. Problem je v tem, da jih vabimo na druge uradne državne proslave. Problem je v tem, da se cela leva politična opcija klanja tem simbolom in nas pelje žametno tja, od koder smo leta 1991 odšli.

Naj se v nadaljevanju dotaknem še »političnega« monopolizma, če želite. Leta 1990, 1991 se je leva politična opcija večinsko preoblekla oblačila, se malo drugače napravila, kot se temu reče, šla na volitve in je bila na oblasti od leta 1993 do leta 2004, če tiste štiri mesece Bajukove vlade pozabimo. Ko pa je leta 2004 volitve izgubila, je seveda obleko preoblekla, in nastal je Zares, face pa iste ali skoraj iste. Ko se je zgodba ponovila leta 2011, to je pa tipičen primer monopolizma na politični ravni, tipičen primer monopolizma in preoblečenih posameznikov, ki je v spregi s kapitalom in mediji kreirajo politiko te države in nič drugega.

Takrat se je zgodilo, kaj? Par stricev se preobleklo, naredilo maškarado, šlo na občino Ljubljana, mediji so to pompozno podprli in zmaga je bila tu. To se lahko zgodi le še v kakšni, ne bom rekel, banana republiki in ne v evropskih državah, vsaj dva meseca pred volitvami ne. In ker se potem pokaže vsa tista nesposobnost, kakršna se je pokazala ob celi zaščiti medijev, da nekdo niti ni sposoben koalicijskih pogajanj izpeljati, se zgodi to, kar se je zgodilo.

Ampak tisto, kar je največja stvar sprenevedanja, kar želim opozoriti v tem kontekstu politično, medijsko, sodno, če želite, zlasti pa tako imenovanih civilnih gibanj je pa naslednje. Poglejte, kakšna je razlika med časom, ki ga živimo danes, se pravi julija 2013 ter decembrom in januarjem, ki sta za nami, se pravi decembra 2012 in januarjem 2013. Decembra in januarja smo imeli demonstracije. Reklo se jim je ljudska vstaja. Uradni organizatorji, seveda, neznani. Potem so se malo odkrili, malo pokazali v javnosti. Kdo pa so to pravzaprav bili? Tisti, ki so izgubili volitve, ki niso prišli v parlament med njimi. Nadalje imamo med njimi, koga? Imamo med njimi veteranske organizacije, ki so izgubljale monopol, ki ga je minister Vizjak ukinil z vidika njihovega financiranja. Vse veteranske organizacije tam najdemo. Potem najdemo še marsikoga drugega, ki je dejansko tam bil, zlasti sindikaliste, najdemo gospoda Klavoro, gospod Beznika, Filipiča in še koga.

Kaj pa se je takrat dogajalo? Kaj je tista vlada počela? Tista vlada ni nižala plač. Danes jih vi nižate. Tista vlada ni grozila z znižanjem pokojnin, vi to počnete. Tista vlada ni višala DDV, vi to počnete. Tista vlada ni višala katastrskih dohodkov, vi to počnete ali pripravljate. Tista vlada ni govorila o davku na premoženje, vi to pripravljate. Tista vlada ni govorila o kriznem davku, vi ga pripravljate. Tista vlada ni nižala socialnih transferjev, še najmanj pa jih ni nižala na sobotnih korespondenčnih sejah, vi ste to naredili. Tista Vlada ni nižala porodniških dopustov, vi pripravljate to zadevo. Ali ni to interesantno, demonstracij pa ni. Torej, zakaj so gospodje, Hanžek, Semolič, Štrukelj, Klavora, Beznik, Filipič in tako dalje, zadovoljni? Ali je treba imeti kak doktorat, ali je treba imeti fakulteto? Ničesar ni treba imeti. Rabiš zdravo kmečko pamet, da ti je jasno. Zakaj zdaj podpisujejo sporazum z vami o nižanju plač – prej pa demonstracije. Jasno je, v spregi z vami, z levo politično opcijo, so dosegli svoje.

Torej, če ste se leta 1990 preoblekli, leta 1996 kupovali glasove na naši strani, pa jih potem nekje drugje celo dobili, se leta 2004 in 2011 preoblačili, ste zdaj prišli celo na oblast s pomočjo teh ljudi. In kaj ti ljudje zapišejo (citiram): “Predsedniku veteranskih združenj debilni Gorenak in nasilni Pličanič (le od kod se je vzel, kje je do zdaj bil) grozita s kaznimi in državno represijo. Dragi prijatelji, tovarišice in tovariši, zver se je plazila po Evropi in v naših krajih je spet tu. Plazi se po domačih krajih, po naših domovih, po Evropi. Naši predniki so nam z dejanji pokazali, kako je treba s to zverjo ravnati.” Ubijati moramo torej, kajne? To še danes visi na spletni strani Zveze združenj borcev, avtor Mitja Klavora, najmlajši slovenski upokojenec, star okoli 40 let, ko je šel v pokoj. Danes pa sekretar Zveze borcev. Mimogrede, tam, kjer jaz živim, je sekretarka borcev rojena mislim da 1986, tako da vemo, o kakšnih borcih govorimo.

Skratka, ti monopoli so tisti, zlasti pa politični monopoli, današnja situacija in vaša prisotnost tu v dvorani kažejo tudi na to – to vas ne zanima. To vas ne zanima, zanima vas denar in oblast, s tem pa seveda privilegiji. To je pa problem. S tem pa je treba prekiniti. Mi torej ne gledamo nazaj, tako kot danes pišejo vaši dvorni novinarji – kar mnogo jih je, lahko pogledate, kaj pišejo – ampak gledamo naprej. Vendar te monopole je treba enostavno odpraviti. In to je naša naloga.

Vir: Služba za odnose z javnostmi SDS

15 KOMENTARJI

 1. V ekonomsko razvojnem pogledu smo na slabšem kot leta 1990.

  Takrat smo se hoteli ekonmsko osamosvojiti.

  Danes pa vlagamo in odpiramo na veliko delovna mesta v Srbiji in to naša državna podjetja s soglasjem vlade.
  Gre konkretno za Gorenje, ki je v lanskem letu zaradi svojega finančnega vložka odprlo 700 delocnih mest v Srbiji, zdaj jih bo pa še očitno več. Seveda gre istočasno tudi za prenos celotnega now howa, torej tehnološkega in drugega znanja ter tržišča.

  Po drugi strani pa vlada trdi, da se moramo boriti za vsako delovno mesto in da nas vsako izgubljeno delovno mesto stane 200.000 EUR.

  Ali ni to velizdaja naših breposelnih mladih izobraženih strokovnjakov in države kot take?!!

  Edino tehnološkovsestransko razvito in v svetu uveljavljeno domače podjetje napodročju tehnoloških proizvodov, prenašamo v tujino!??. Kje je tu logika? Zakaj opozicija ne opozori na ta nesmisel.

  • To pojdite razložit Fracozom, kjer njihov Renault rajši zaposluje Dolenjce kot nezaposlene Francoze.

 2. Tudi to je oblika političnega monopola, ki škoduje razvoju države Slovenije.

  Hrvati so nam že prevzeli trgovsko mrežo s prodajalnami vred ( Merkator) ter večinski delež mlekarn. Srbi pa so nam praktično prevzeli tehnološko najbolj razvito in v svetu uveljavljeno blagovno znamko Gorenje in Fruktal, torej sadne proizvode.

  Mi pa, logično, nismo prevzeli na Hrvaškem in Srbiji ničesar.

  Očitno smo res rojeni in vzgojeni za hlapce.

 3. ČLovek bi lažje razumel, če bi šlo za razvitejše sosede. Ker pa je njihova razvitost precej nižja, manjka logike in zdrave pameti.

  Očitno je že bil takšen razvoj predveden pred nekaj leti; ko smo začeli padati.

 4. Po vrhu vsega pa se je s prodajami državnih deležev v naših podjetjih čakalo tako dolgo, da je to postalo minimalno, da jih bodo lahko pokupili tisti, ki nam razvojno ne morejo veliko pomagati, ker so manj razviti.

 5. V današnjih kriznih časih Francozi ne bi več odpirali tovarne avtomobilov pri nas. Enako jih ne odpirajo več Nemci in drugi, ampak vlagajo doma, ker jih je kriza naučila, da so vlaganja v domače gospodarstvo najboljša obramba proti kriznim časom

  Mi pa imamo še to slabo izkušnjo z vlaganji na Balkan, da se je doslej vse izničilo in sesulo, zlasti zaradi koruptivnih dejanj.

  Pa bo kdo odgovarjal?!

 6. Sicer bi pa moral SDS natančneje konkretizirati monopole in predlagati ukrepe, da bi ljudje razumeli pozitivnost teh pripomb.

 7. SDS je bil preveč pavšalen in zaradi tega premalo prepričevalen. Izpostaviti bi moral le tista podrčja, ki jih lahko dovolj argumentira in ki jim ni mogoče utemeljeno oporekati. Manj je vedno več.

 8. Sicer pa je opozicija pokazala, da ima tudi monopol nad jezo, saj je jezo izrecno izpostavljala, češ da je ni mogoče več zadrževati in pri tem omenjala vstajnike, ki bi jih očitno angažiraal za preprečitev večje demokracije in pravičnosti v družbi.

  Bistvo problema je : omejena demokracija in omejena pravičnost v družbi. Ta problem pa povzročajo politični, medijski in gospodarski monopoli.

  SDS bi bil bolj razumljiv in efekten, če bi zahteval večjo demokracijo in pravičnost in to utemeljeval med drugim tudi s političnimi, medijskimi gospodarskimi in drugimi monopoli.

 9. Na ta način bi tudi razgalil, da poziciji v povezavi s vstajniki sploh ne gre za resnično demokracijo in pravičnost v družbi, ampak le za ustvarjanje monopola pozicijske družbe v razmerju do preostalega dela družbe, ki si ga hoče zgraditi z nasiljem in zavajanjem dela javnosti.

 10. V predzadnjem komentarju se začetni del stavka pravilno glasi:

  Sicer pa je p o z i c i j a pokazala…

 11. Monopole je čisto enostavno ukiniti: DRŽAVO VREČI VEN IZ GOSPODARSTVA. Seveda ta recept velja samo pri nas, ker smo majhni in ker smo relativno na prepihu. Mimogrede: ali prebivalci ob mej meji z Italijo in Avstrijo že hodijo po “fasngo” čez mejo?

 12. Rdeče pijavke, kriminalci, tatovi, morilci, razbojniki, hinavci, komunisti, anarholiberalci, levi fašisti!

  Zapustili ste pota resnice in pravice, da bi demokracijo ukradli narodu in si ga ponovno napravili za hlapca, misleč, da danes ni več prerokovega glasu v deželi Slovenski. Zmotili ste se! S svojo perverznostjo in nadustostjo, ko bressramno zatirate siroto in vdovo, partizansko in domobransko mater in njune poštene potomce enako. Se norčujete iz vere in duhovnikov in na račun brezpravnih delavcev in vedno bolj obubožanih delavcev si sami kljub krizi višate plače in ob vsej nesramnosti in oholosti se upate ob vsem cinizmu in aroganci trkati po prsih in spominjati da imate rdeče čuteče srce v prsih.
  Nespametni, mislite da lahko z lažjo in s prevračanjem lastne krivde na druge lahko rešujete lastno čast? Mislite, da si boste s pripenjanji laskavih odličij umirili vest, ki vas zaradi debelega sloja masla krivde s svojo neizmerno težo pritiska in duši, da komaj še dihate?
  Namesto da bi padli na kolena in prosili odpuščanja in pričeli s pokoro za svoje prestopke in zločine in si z iskrenim prizadevanjem za popravo krivic, ki ste jih prizadejali mnogim povsem nedolžnim in jih mnogo spravili v za njih prerani grob, ste se kot faraon zakrknili in grozite z novimi krivicami in snujete nove načrte, kako bi še bolj škodovali v Božjo voljo vdanemu poštenemu in plemenitemu preostanku slavnega Slovenskega naroda.

  Zato vam prerokujem, Hribarjeve, Kučanovi in Ribičičevi, boljševiki in komunistični revolucionarji!
  Nočete vedeti, kako klavrno so poginili že mnogi morilci iz vaših vrst? Sam vaš heroj maršal Broz vas je ob odhodu s sveta izdal, ko si je v smrtni stiski poiskal spovednika. Nekateri izmed vaših so prosili za duhovnika, pa jim ga niste dovolili. Nekateri vaših pa so bili te sreče deležni, da so vsaj na smrtni postelji spoznali blagodejnost božjega odpuščanja, podeljenega po duhovnikovih rokah. Koliko ljudi danes v bolnišnicah lažje okreva ali lažje nosi svoj križ bolezni ali lažje z mirom v duši prestopi prag večnosti, ker imajo neoviran dostop v božji hram že v mnogih bolnišnicah in je njihova želja po duhovniku postala legitimna in upoštevana, kot se za demokratično državo spodobi.
  A ste tudi proti tej nadvse dragoceni pridobitvi demokracije začeli stegovati svoje okrvavljene zverinske šape.
  Mar je vaša zavest res že tako popačena, Da se nobenega zla, ki ga naklepate, več ne sramujete?
  Še en nasvet: to kar mislite, storite brž, kajti zverina, ki ji tako vdano služite, nima več veliko časa. Naš Gospod si bo namreč, preden pride dokončno v slavi, podvrgel vse svoje sovražnike in vse, ki so škodovali njegovim malim na zemlji.
  Jaz sem iz njegove male črede, ki ji je sklenil dati kraljestvo, zato se ne bojim! Pišem vam v opomin, da morda tudi od vas koga pridobim, da si reši dušo pred večnim ognjem v peklu.

  Tu sa dva naslove, kjer se lahko sami seznanite o resničnosti življenja po smrti, kot ga pojmuje krščanstvo:
  http://www.javaemerald.com/religion/gloria_polo_testimony.html
  V slovenščini na internetu pod naslovom: “Pričevanje Doctor Gloria Polo”

  Rsdeči biriči, imate v prsih srce, ki čiuti še kaj drugega kot naslado, denar in lastne ugodnosti na tem svetu? Spametujte se! Čas je omejen, že zelo omejen. Bliža se čas za znamenje, ki ga bomo videli vsi prebivalci zemlje, zato vas opozarjam, da ne odlašate s spreobrnjenjem. Zdaj je čas milosti, danes je dan za spreobrenjenje… vsaj za začetek tega težkega a lepega procesa, ki prinaša obilo novega upanja. Sicer utegnete za vedno obtičati v blatu nevere, sebičnosti in vseh ostalih dušnih bolezni in umazanij.
  Mir in dobro!

Comments are closed.