Aktualno v Evropski uniji

bruselj tedenPretekli teden se je začel v znamenju protestov v Turčiji, ki so prerasli v izgrede in jih je obsodil tudi predsednik Evropskega parlamenta. Sprva mirni protesti, v katerih so državljani zasedli parke proti gradnji novega trgovskega središča na zadnji zeleni površini v Istanbulu v parku Gezi, so se po prekomernem posredovanju policije sprevrgli v boj proti premierju Erdoganu v kar 50 mestih po državi z zahtevo po večji demokraciji v Turčiji.

Evropski parlament sprejema zakonodajo, ki daje smernice zakonom v državah članicah Evropske unije. Zato se evropski poslanke in poslanci redno srečujejo z nacionalnimi poslanci, tudi s poslanci DZ RS, da uskladijo ključne teme. Tako so ta teden nacionalni in evropski poslanci ELS izmenjali stališča glede evropskega proračuna, prihodnjih evropskih volitev ter glede prioritet predsedovanja EU, ki ga bo Litva prevzela čez en mesec.

Čez en mesec pa bo po dolgih letih pogajanj v EU vstopila tudi Hrvaška. Neven Mimica je kandidat za evropskega komisarja iz Hrvaške, ki bo tako kot vse druge države članice Evropske unije imela svojega člana med komisarji Evropske komisije. Hrvaški kandidat naj bi prevzel področje varovanja potrošnikov, zato ga je v Evropskem parlamentu zaslišal Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov skupaj z Odborom za okolje, zdravje in varnost hrane.

Evropski poslanci so načeloma podprli kandidata, pa vendar so mnogi izrazili prepričanje, da bi se moral na zaslišanje še bolje pripraviti. Kar se je pokazalo na hodnikih Evropskega parlamenta je, da Hrvati, kadar gre za njihovega kandidata, odločno potegnejo skupaj. Zato se ni bati, da naslednji teden, ko bo v Evropskem parlamentu glasovanje o podpori ali zavrnitvi hrvaškega kandidata, ne bi bilo podpore med vsemi političnimi skupinami.

Tudi v Bruslju je odmevala novica o obsodbi bivšega slovenskega predsednika vlade Janeza Janše. Kolege v Evropskem parlamentu je ta novica presenetila, saj so, kot sami pravijo, videli Slovenijo kot zgledno izmed bivših komunističnih držav. Kakorkoli, to, da zdaj že po celi Evropi odmevajo špekulacije, ali je kriv bivši predsednik vlade ali polomljen slovenski sodni sistem, je slabo za ugled Slovenije in nas, Slovencev.

ECB je ta teden povedala, da za letos pričakuje zelo postopno okrevanje evrskega območja, ki ga je dolžniška kriza močno prizadela. Gospodarski položaj na območju z evrom je po ocenah predsednika ECB Marija Draghija zahteven, vendar se kažejo prva znamenja morebitne umiritve razmer: »Unija je zdaj bolj odporna in trdna kot kdajkoli prej,« je poudaril Draghi. Še ena država, Latvija, bo evro uvedla s 1. januarjem 2014.

Pretekli teden se je zaznamoval tudi svetovni dan okolja. Letošnje geslo je: Premisli, jej, varuj. Na svetu zavržemo 1,3 milijarde ton hrane na leto, med tem ko je milijarda ljudi lačnih. Zaradi lakote vsak dan umre 20 000 otrok, mlajših od 5 let. Za zavrženo hrano so po mnenju Ministrstva za kmetijstvo v Sloveniji najbolj odgovorna gospodinjstva, zaradi nepozornosti na roke trajanj živil ter neustreznega skladiščenja. V Sloveniji tako v smeteh konča skoraj tretjina vse pridelane hrane. Slovenska politika, stroka in nevladne organizacije so že pripravile poseben operativni program za prehransko varnost, ki gre zdaj v javno obravnavo. Do konca leta ga bo Slovenija poslala v Bruselj, ki bo zagotovil več milijard evrov za vložke v kmetijstvo.

Ta teden se z Evropskim parlamentom ponovno selimo v Strasbourg, kjer bodo evropski poslanci odločali tudi o kontrolah na zunanjih mejah EU in pravilih za azil v EU; glasovali o imenovanju hrvaškega komisarja, ustanovitvi fonda za pomoč revnim; zahtevah o otroškem mleku in hrani za medicinske namene.

Predvsem zanimiv pa bo obisk predsednikov Slovenije in Portugalske ter posebno predpraznovanje slovenskega dneva državnosti ob nastopu strasbourškega filharmoničnega orkestra, ki ga vodi Marko Letonja.

Klemen Žumer

Foto: Facebook