Grčija na pragu turistične sezone

kretaV začetku junija prihaja v Atene delegacija inšpektorjev Evropske komisije, ECB in MDS, bolj znana kot »trojka«. Namen tokratnega obiska je preveriti »stanje grškega napredka«. Ker je Grčija že na začetku turistične sezone, domačini močno upajo, da jim bo »trojka« dala zeleno luč za znižanje DDV v gostinstvu in tako vsaj nekoliko pomagala k uspehu letošnjega turizma.

Grki pričakujejo rast turizma za kar 30 odstotkov, glede na predhodno sezono, in si nadejajo, da bo njihovo domovino obiskalo več kot 17 milijonov turistov. Dodatno upanje in pričakovanje jim je vlil nedavni obisk grškega premierja Samarasa Kitajski, saj od tam že letos pričakujejo veliko število gostov. Znižanje cen hotelov se sicer ne načrtuje, ker se počasi vračajo turisti iz evropskih držav in domačini ocenjujejo, da lahko cene ostanejo na lanski ravni.

Grški turistični delavci še najmanj računajo na domače goste. V situaciji, ko je stopnja brezposelnosti nič manjša kot 28 odstotkov, ko je med njimi največ mladih, je malo verjetno, da bodo oni potencialni gostje grških gostincev in hotelirjev. Tudi družinskih letovanj ne bo veliko, tudi za mlade pare, ker statistike Unicefa kažejo, da kar 600 tisoč otrok v Grčiji živi pod pragom revščine.

Foto: west-crete.com