Vroče sledi hladne vojne

2

VABILO. Študijski center za narodno spravo in Mohorjeva založba Celovec vabita na predstavitev knjige

VROČE SLEDI HLADNE VOJNE, Meja med Slovenijo in avstrijsko Koroško v letih od 1945 do 1991,

v petek, 22. marca 2013, ob 11.00 uri, v avli Arhiva Republike Slovenije, Zvezdarska 1, Ljubljana.

O knjigi bosta spregovorila soavtorja Jože Dežman, direktor Arhiva Republike Slovenije in mag. Hanzi Filipuč, urednik pri Mohorjevi založbi Celovec.

Vljudno vabljeni!

O knjigi. Razstava Vroče sledi hladne vojne predstavlja predvsem posledice prehodov Slovencev čez železno zaveso med Slovenijo in avstrijsko Koroško v letih od 1945 do 1991 ter dolgo ukvarjanje z njenimi posledicami oz. preseganjem le-teh. Z izbranimi primeri usod ljudi želi predstaviti, kaj je pomenila totalitarna komunistična oblast v Sloveniji in Jugoslaviji za ljudi, ki so živeli v »socialistični družbeni ureditvi«, so z njo prihajali v stik ali pa so bili njeni odkriti nasprotniki.

Temeljni poudarki so mdr. na dogajanju v letu 1945 (beg slovenskega prebivalstva – fenomen politične emigracije, vračanje vojnih ujetnikov in civilistov v Slovenijo in njihova usoda -, pobijanje, beg in izgon nemške manjšine iz Slovenije), ilegalni pobegi čez mejo, delovanje uporniških skupin, t. i. Matjaževe vojske, mejni režim, politika jugoslovanskih in slovenskih oblasti do slovenske manjšine v Avstriji idr.

 

2 KOMENTARJI

 1. Zahvaljujem se avtorjem za njihovo delo. Dovolite mi sledeče opombe.
  1.
  mislim da bi moral biti sestavni del takihle in podobnih dogodkov opravičilo v osebnem imenu avtorjev in v imenu predvsem zgodovinske stroke, ker stvari s tako veliko zamudo prihajajo na dan.
  2.
  Zakaj dajete knjigam neke nedoločene naslove, pod katerimi si lahko predstavljamo vse sorte.
  Zakaj se (v naslovih) izogibate grozodejstev komunistične oblasti in slovenskega partizanskega gibanja?

Comments are closed.