24ur: Zakaj prenosi iz sodnih dvoran niso dovoljeni?

3

V luči obsodbe Janeza Janše predvsem očitkov njegovih podpornikov o krivičnem sojenju se spet odpirajo vprašanja, zakaj pri nas sojenja niso bolj javna, tako kot ponekod v tujini, kjer je dovoljen celo televizijski prenos.

Video na povezavi.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Javnost sojenja pomeni da je sodna dvorana odprta. To mislim da je pri nas precej problematično. Nisem prepričan da bi te spustili v katerokoli dvorano bi hotel.
  Sem proti TV prenosom. Po vojni so imeli ozvočenja pa ulicah kjer si lahko slišal kaj se dogaja v dvorani. Mislim da to dovolj pove. Takšni TV prenosi bi pomenili totalno zlorabo. Sojenje mora biti javno, ni pa treba radovedneže futrat in množit gobcanje in obrekovanja.

 2. Prenosi sojenj so nujni, če se hoče zagotoviti nepristransko, pošteno in pravično sojenje.

  Iz prakse mi je znano, kako se neredko zapiše drugačna izjava priče v najbolj pomembnem delu izpovedbe, kar potem vpliva na napačno odločitev ali ko sodnik noče prevzeti pravočasno predlaganih dokazov.

 3. Se mi kar zdelo da boš ti za. Res se ogibaj takih tem in ostani pri govorjenju o vrednotah. Ker kadar je treba kaj konkretno si daleč od pravičnosti.
  In še to, prenosi ne bi v ničemere rešili tega, da se v zapisnik zapisujejo drugačne izjave.
  V normalnem svetu se zapisnik piše tako kot je povedano na razpravi, le v komunističnih režimih sodnik narekuje zapisnik.

Comments are closed.