24ur.com: Ker je Mramor priznal in obžaloval sporna izplačila, bo ostal finančni minister

10

Dušan Mramor je menil, da glede na izgubo zaupanja javnosti, ne more več opravljati funkcije ministra za finance. A Cerar ni delil njegovega mnenja. Odločil se je, da odstop ni potreben. Ministrica Makovec Brenčičeva pa svojega sploh ne bo ponudila.

Minister za finance Dušan Mramor je danes predsedniku vlade Miru Cerarju poslal izjavo, v kateri mu je ponudil svoj odstop, s pojasnilom, da po svojem mnenju, glede na izgubo zaupanja javnosti, ne more več opravljati funkcije ministra za finance, so sporočili iz pristojnega ministrstva. “Minister pojasnjuje, da je v svojih izjavah glede dodatka za stalno pripravljenost navajal dejstva in še enkrat poudarja, da je predlagano rešitev sprejel v dobri veri, da je zakonita. Hkrati se opravičuje vsem, ki jih je s svojim dejanjem kakorkoli prizadel in bo vsa prejeta sredstva iz tega naslova vrnil. Žal mu je, da se vprašanje zakonitosti ni razčistilo na višji ravni že leta 2008, ko se je dodatek začel izplačevati, temveč šele leta 2015,” so še dodali.

Cerar: Ne sprejmem Mramorjevega odstopa

A Cerar je rekel NE. Na tiskovni konferenci je nanizal Mramorjeve uspehe in svojemu ministru tako izkazal zaupanje. Opozoril je, da so se sporna nakazila dogajala v času, ko Mramor še ni bil minister. Prav tako, da se je za nepravilnosti, za katere je menil, da so zakonite in nesporne, javnosti opravičil. Mramor je Cerarju obljubil, da bo ves prejeti denar vrnil.

“Ministru Mramorju sem izrazil kritiko za storjeno napako, ki se je zaveda in jo obžaluje. /…/Ministra sem kot predsednik vlade dolžan ocenjevati glede na njegovo opravljeno delo. Uspel je stabilizirati javne finance,” je dejal Cerar in dodal, da bi sprejetje Mramorjevega odstopa privedle do posledic, ki bi škodile interesom Slovenije.

“Odločitev je le moja,” je dodal in poudaril, da ne bo dovolil rušenja njegove vlade.

Mramor je Cerarju priznal, da je bil v svojih prvih izjavah ob izbruhu afere nespreten. Naj spomnimo, da je Mramor zatrjeval, da ni storil nič spornega. Cerar mu je očitno oprostil celo to, da je bil idejni vodja projekta izplačevanja spornega dodatka.

Cerar je skozi celotno tiskovno konferenco ponavljal, da se je Mramor za svoje dejanje, do katerega je sam izredno kritičen, opravičil in zato ni potrebe, da odstopi.

Cerar pravi, da je Mramorjeva izjava o vračilu denarja v obrokih neprimerna. Spomnimo, da je pretekli teden finančni minister dejal, da bo okoli 3500 evrov prejetega denarja vrnil v obrokih. Premier je dejal, da bo Mramor znesek, ki ga je dobil za stalno pripravljenost, vrnil v celoti, to pa ne bo v obrokih.

Več lahko preberete na 24ur.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Psi sicer lajajo a karavana lopovov gre dalje. Pojaviti bi se moral npr. nadškof z plakatom: “Kaj res Slovenci več od laježa na karavano lopovov ne zmoremo?”

 2. Tale “odstop” (poudarek na narekovajih) je slabo zrežirana igra.

  Kdor ima resen namen odstopiti ne čaka kogarkoli, da ga prepriča, da ne sme odstopiti. To ni odstop ampak prej izsiljevanje.
  Zdaj je cela vlada godna za odstrel.
  Vlada z ženskimi kvotami se ni obnesla.

  • Seveda je slabo zrežirana igra. Ti nedotakljivi psihopati že cel teden triumfirajo, po nareku PR pa so koooooooončnoooooo “priznali” krivdo in obžalovali. Seveda s figo v žepu, samo za to, da se obdržijo v sedlu in še naprej plenijo “skupno skledo”.

   Sedaj pa se še ateisti zaničujoče norca delate iz priznanja krivde (češ da je to hinavska, krščansko nazadnjaško fosilna ostalina), a je nujna za vzgojo nepsihopatske osebe in da družba ne postane kolektivno zločinska kot danes s socializmom obseden trop hijen.

 3. Še bolj zabavno, ali pa ne, je to kako je Cerar utemeljil, da je Mramor nujno potreben za srečo ljudstva.
  Da je prejel nagrado Bankerja za naj finančnega ministra in, TOLE JE PA RES NORO, da je uspel urediti in uravnotežiti finance države.
  Kako bo že letos, imeli bomo najmanj cca 800 milijonov primanjkljaja, za drugo leto pa naj bi pokukali s proračunskim primanjkljajem pod 3% BDP.
  A je temu tipu sploh jasno kaj pomeni 3% primanjkljaja glede na BDP. To je več kot milijardo €.
  Verjamem, da ve, je pa očitno tako pokvarjen, da to proglaša za urejene finance države in se zanaša na to, da se večini državljanov ne sanja kaj to pomeni.

 4. Mramor je med letoma 2008 in 2013 skozi izplačilo dodatka za stalno pripravljenost prejel 45.000 evrov bruto. (Vir MMC)

  Torej je dodatek prejemal 5 let.
  Če ga bo vračal s takim tempom kot je napovedal (3.700 € v 6 obrokih) ga bo vračal 6 let in 1 mesec. To je 1 leto in en mesec dlje kot ga je prejemal.

 5. Cerar prav zares meša politiko z osebno vero: s priznanjem grehov in s kesanjem je moč prejeti odpuščanje v spovednici – politična verodostojnost vlade pa se povrne samo z odstopi grešnikov iz njenih vrst.

Comments are closed.