24kul.si: Združena levica Primcu “izrodek”, Primc odgovarja “spoštujem vas”

32

kordis mihaAleš Primc: “Spoštujem Združeno levico, ker iskreno pove, kar misli. Vse druge stranke izrojene levice (SMC, DESUS, SD) mislijo in delajo podobno kot Združena levica, samo v besedah se pretvarjajo. S sovraštvom izrojene levice Slovenija ne bo napredovala. Ne bo zagotovila spoštovanja življenja nerojenih deklic in dečkov ter drugih otrokovih pravic, spoštovanja materinstva in očetovstva ter starih staršev, ne premagala korupcije in dala mladim perspektive. Izrojene levice ne zanima ustvarjalno delo, ampak se prisesa na državne jasli in ga do onemoglosti izčrpava. Izrojeno levico bo zato treba odstaviti na volitvah. To bo začetek preporoda Slovenije v lepše in boljše življenje.” Je povedal Aleš Primc, predsednik Gibanja za otroke in družine kot odziv na sovraštvo Združene levice izraženo v Državnem zboru 26. 1.

V nadaljevanju objavljamo celotne nelektorirane nastope Mihe Kordiša, poslanca Združene levice, v katerih se je agresivno znašal nad Alešem Primcem in Gibanjem za otroke in družine.

MIHA KORDIŠ (PS ZL): Hvala za besedo, predsedujoči.
Lažni preroki in cerkveni podaljški napadajo enakopravnost vseh družin, pravico do splava in emancipacijo žensk, ampak ti mračnjaki lahko uspevajo samo, ker je kapitalizem razgradil naše medsebojne vezi, nas pahnil v osamo in porinil vsakega k sebi, zato jih ne bodo ustavili liberalno vihanje nosu, zgražanje in pridige. Ustavila jih bo samo naša solidarnost. S Princi se ne pogaja, Princem se ne popušča niti za milimeter. Gibanje za zlorabo otrok ni dobronamerna organizacija, ki bi si prizadevala za koristi otrok. Predlagatelji tega zakona in njihovi podporniki si odkrito prizadevajo za omejevanje pravice naših prebivalcev do svobodne izbire načina življenja. S kampanjo za zakone kot je ta si pripravljajo teren za to, da svojo konzervativno agendo na naslednjih volitvah pripeljejo v parlament. Koalicijski poslanci ste se na odboru odzvali tako, da ste tiščali glavo v pesek. Bili ste tiho, da ne bi sprovocirali predlagateljev, ampak oprostite ta taktika ne deluje. Proti homofobiji, proti rasizmu in proti cerkveni morali se ne moreš boriti tako, da si tiho. Pravic istospolnih parov, žensk in tujcev se ne da izboriti s tem, da si tiho. Če ne verjamete meni verjemite rezultatom treh referendumov, na katerih so istospolni pari in samske ženske izgubili pravico do enakopravnega življenja. Socialisti pa ne bomo tiho in bomo stvari imenovali z njihovim pravim imenom, zato smo navsezadnje tudi v parlamentu. Mračnjaki si liberalnega moraliziranja in okolišenja niti najmanj ne bojijo. Bojijo pa se, da jasno in naglas povemo kdo in kaj so in zakaj si pravzaprav prizadevajo solidarno in skupaj.

Če pogledamo realno imata predlog dva dela. Vsebuje neke tehnične rešitve, ki obstajajo že v sedanji zakonodaji samo, da sedaj obstajajo določene varovalke. Odvzem rediteljske pravice, zaradi kaznivih dejanj je recimo mogoč s to varovalko, da o tem odloči sodišče na podlagi okoliščin ne pa, da gre vse skupaj avtomatsko po zakonu. Bistvo zakona torej posvojitev s strani starih staršev je dejansko klerikalna rešitev problema, ki ne obstaja. To, da stari starši posvajajo otroke svojih otrok, je stara podeželska praksa, ki jo je moderna družba presegla, in s takimi predlogi nas hočejo vrniti v stanje pred drugo svetovno vojno, kar je eden od predlagateljev tudi odkrito povedal. Ga bom citiral: “Centri za socialno delo se preprosto na tak način še takrat s temi družinskimi zadevami niso ukvarjali prav iz tega razloga, ker so stari starši samoumevno po krvni vezi vskočili in poskrbeli za svoje vnuke, kar mi v Gibanju za otroke in družine želimo, da se ta tradicija upošteva takoj.” (Konec citata.) Ja, seveda, samoumevno so vskočili stari starši po očetovi strani, tako kot je bilo samoumevno, da se zaničuje nezakonske otroke, tako kot je bilo samoumevno, da splav opravljajo mazači, pa da sta Cerkev in vaška skupnost maltretirali geje, lezbijke in dejansko vse, ki se niso udinjali cerkveni morali. V naši zakonodaji obstaja instrument, ki omogoča starim staršem, da skrbijo za vnuke po smrti njihovih staršev – ta instrument je skrbništvo. Skrbništvo se praviloma dodeli sorodnikom pod pogojem, da to koristi otroku. Pika. Vse ostalo je nabiranje volivcev za novo desno klerikalno stranko. In to bo še ena stranka ljudi, ki mislijo vsem ostalim predpisovati, kako naj živijo. Tu je tudi bistvena razlika med njimi in nami, socialisti – mi nobene ženske ne silimo, naj naredi splav, dajemo pa ji seveda možnost, da ga opravi varno in brezplačno, če si to želi. Prav tako nikogar ne silimo v istospolne poroke, uporabo kontracepcije in podobno, preprosto omogočamo ljudem, da tako živijo, če to želijo.

Skratka, popolnoma tuja nam je cerkvena potreba po vtikanju v to, s kom bo kdo seksal, s kom bo kdo imel otroka, kdo bo koga posvojil, in zato bomo podprli sklep, da ta zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Hvala.

————————————–

MIHA KORDIŠ (PS ZL): Najlepša hvala za postopkovno, predsedujoči. Predlagam, da ta poziv z desne zavrnete, zaradi tega, ker ne gre za nikakršen primer sovražnega govora. Na to se desnica sklicuje takrat, ko jim razbijemo njihove maske in od zadaj pokuka njihov pravi obraz, kar pa še ne pomeni, da dejansko gre za sovražni govor. Sovražni govor je načeloma sovraštvo in srd, ki je uperjen na neke marginalizirane skupine, ki niso na pozicijah moči, na podlagi njihove barve kože, denimo, pa političnega prepričanja, njihovega aktivizma, spolne usmerjenosti, nekih alternativnih življenjskih praks. In ko se, denimo, politika in druge družbene agenture s svojo neznansko strukturno propagandno močjo spravijo na te skupine, jih omejujejo, jim predpisujejo življenja, jih preganjajo celo, takrat govorimo o sovražnem govoru. Vsekakor pa ni sovražni govor to, da pač klerikalcem rečemo klerikalci. Hvala.

———————————-

MIHA KORDIŠ (PS ZL): Najlepša hvala za postopkovno, predsedujoči. Predlagam, da zavrnete postopkovni predlog kolegice Ljudmile, iz kaj preprostega razloga – to, kar je predlagala, je nezaslišano, ker v tem, na kar se je odzvala, ni pravzaprav nič spornega. Vi ste klerikalci, pa oni so klerikalci, pa mi smo socialisti, pa oni so socialdemokrati, pa oni so liberalci. Pa saj že od pamtiveka sedijo v parlamentu… / oglašanje iz dvorane/, pa se v kateremkoli parlamentu pogovarjajo skozi take oznake in se ljudje definirajo in v tem ni prav nič spornega. Prej je bilo tudi govora o sovražnosti. Tistim, ki našim ženskam želijo odvzeti pravico do splava, ki želijo kršiti enakopravnost vseh družin, ki se spravljajo na emancipacijo žena, ja, se bomo postavili po robu. In, ja, prav ste detektirali, do teh agentov iz mene vsekakor seka ven sovražnost. Ampak, kakšna sovražnost je pravzaprav to? Pozivam na solidarnost. Pozivam na to, da se ljudje organiziramo, stopimo skupaj in da vse, kar moramo pravzaprav narediti, je, da jasno in glasno razgalimo to klerikalno agendo, ki nam hoče vzeti pravice, še posebej našim ženskam, pa ki se hočejo vtikati v življenja naših ljudi. To je vse – solidarno in skupaj gremo proti mračnim silam, proti cerkvenim podaljškom, ki so navadni izrodki degeneriranega kapitalizma…

32 KOMENTARJI

 1. Mislim, da je najbolj absurdno pri vsemu, da je ta primerek parlamentarca Miha Kordiš doma iz kraja, ki se imenuje sv. Duh.

  • To so sicer kraji, vasi okoli Škofje Loke ( nedaleč je stara čudovita romarska cerkev v Crngrobu, ori kraju samem pa velik samostan uršulink), ki so vedno veljali kot zelo tradicionalno katoliški. Samo zdaj je veliko novih hiš in priseljencev. Samo tako si razlagam, da v teh krajih izvolijo najbolj levo-ekstremnega poslanca med vsemi v parlamentu.

   Ne delim Primčevega mnenja, da bi mi bil bolj všeč tak levi ekstremist, ki odkrito obožuje Castrovo Kubo in Madurovo Venezuelo, dve diktatorski in zavoženi zgodbi, kot bolj zmerna levica, ki nam trenutno vlada. To, kar imamo zdaj pri nas, je vendarle še vedno znatno bolje od Kordiševih aspiracij.

   • V onih krajih so neka grobišča z otroci.
    Sicer pa mularija provocira Primc ravna temu primerno.
    Ne prepiraj se z bedakom, ker raja ne bo opazila razlike.

 2. A na žalost, kolikor je Kordiš kakršen je, ima prav. Žalostno je ko desnica dobiva take lekcije od nekega Kordiša.
  Primc se bo moral rešiti Zevnikove, ker ne bo prišel nikamor.
  Zakon je slab in res ni primeren za obravnavo. In Primc bo moral začeti pisati boljše predloge, ali pa se lahko poslovi od političnih ambicij.
  Kordiš je dobil boj. Desnica bo morala zbrati skupaj boljše svetovalce in politike.
  Od te zadnje novele zakona o tujcih, ki je z levice navadna provokacija z neuporabnim in nepotrebnim zakonom, desnica ga je pa sprejela kot domoljuben zakon, naprej, k takim banalnostim, kot je ta novela. Ali celo bizarnostim. Primc bo moral bolje razmislit kaj daje v parlament. Ne moremo si dovolit, da nas taki Kordiši spotikajo.
  Zevnikova mora stran, ker se ne spozna na to kar dela.

  • Se ti zdi tako zgrešeno, če se starim staršem da status posvojiteljev? Ne vem. Meni je najbolj naravno, da v takem primeru otrok, če se da, ostane v okolju družine. Kjer ima že od rojstva zgrajene čustvene odnose, navezanost, občutek doma in varnosti. Če so kolikor-toliko zdrava družinska razmerja in če so stari starši vsaj za silo še pri moči in pri volji. Mislim, da je prav, da država in državne strokovne službe ta primat družine podpirajo.

  • Tudi če so nekateri členi morda nerodno zapisani, je zakon dan kot predlog šele v obravnavo, zato se v tem času lahko še popravlja kn dopolnjuje.
   Njegov namen menda ni sporen, Zdravko ?

   • Namen seveda ni sporen. Ampak, državotvornost! Politiki morajo obvladat pravo in zakon. Ne morejo se sprenevedat, da so zabiti kmetje in ne znajo zakona napisat.
    In sedaj je Kordiš pameten! A smo to rabili?!

    • Oj provokator. Znebiti se Zevnikove, kajne ? Pa bi namesto nje vzel tebe morda, ker sta vidva s Primcem zmogla zmagati toliko nezmagljivih referendumov.

     Oj sveta hudobija.

     • O, Bog. Kaj pa ko bi kaj o vsebini? Zevnikova ve, da se posvojitev v sorodstvu ne more kar uzakonit, kar tako. Pa nič! Predlaga pa natanko to.
      V čem neki naj bi bila hudobija? In takšna sodba z neba, kar naenkrat?!
      Naj jo ima za PR, če mu je prav, a za zakonodajo pa ženska nima pameti.
      Celo sam osebno sem jo opozoril na to, pa je rekla, da se to vse da uredit. Potem pa ni nič uredila. In zdaj je glupi Kordiš pameten. A to rabimo?

     • Glede posvojitve s strani starih sraršev je bilo rečeno, da bi se ta ukrep preimenoval, mislim da v skrbništvo, ne spomnim se točno. Prav zaradi tega, da se ne ruši sorodstveno razmerje.
      Pa zaradi tega ni potrebe, da se je znebi. Ker je kljub temu naredila precej več kot marsikdo drug, vključno z nami tukaj.

     • Znebiti se je res huda beseda. Gre za to, da ženska ni niti najmanj za v politiko, razen kot absolutna oblast. Menim, da bo izjemno škodila Primcu in da mu že. S tem predlogom, vsekakor. Primcu ne uspe noben predlog do sedaj spravit vsaj približno v okvire državniške normalnosti.
      Amelie, ravno skrbništvo je tudi lekcija, ki jo je dobila od Kordeža.
      Namreč, očitno ga ni “preimenovala”!

     • Bi pa moral nekdo takrat pristopiti h Kordišu in mu primazati kolfuto. Eno, tako, pošteno okoli ušes.
      A ni bilo nikogar.

     • Saj verjetno ni več aktualna ta debata, pa vendarle: kako je tole s skrbništvom (ki je po Kordiševih besedah urejeno), nam zelo nazorno pokaže primer ‘koroških dečkov’. Torej? Leporečje.
      Drugače pa je Kordiš predvsem nakladal o zadevah, ki s predlagano novelo nimajo niti najmanjše povezave. Njegova rdeča nit? Pljuvanje. Za naš denar. Direktno po nas.

     • No, sem mislila predvsem na aktualnost tega članka, ki bo zdaj-zdaj izven vidnega polja bralcev in se verjetno ne bomo več ustavljali ob njem 🙂 .

  • Primc in njegovi so dali predlog, kaj naj zakon vsebinsko vključuje. To je z njihove strani tudi dovolj. Stvar pravnih služb je, da zakonu potem dajo strokovno sprejemljivo obliko.

   • In pravne službe trdijo, da na tem področju vlada ‘pravna praznina’. Nikjer pa ni volje, da bi se praznino zapolnilo (niti v njihovem predlogu Družinskega zakonika, ki naj bi urejal tudi to področje).
    Z vlaganjem predlogov v parlamentarno proceduro je tako, po “naše’: če vloži ‘nepravi’ (= “ne-naš”) predlagatelj, se o predlogu nimamo kaj pogovarjati. Pa čeprav bi bilo smiselno kaj v tej smeri ukreniti. Obrazložitev: zadeva ni primerna za nadaljnjo obravnavo (karkoli že ta fraza pomeni, jaz jo zadnje čase razumem kot: vaših predlogov ne bomo niti ‘povohali’). Tako do usklajevanja/pogajanja/iskanja najboljših rešitev sploh ne more priti, ker je nekje v postopku ‘plomba’.

 3. Ne preseneča me, da Primc Združeno levico spoštuje, saj vednar z njimi deli poglede na veljavne in primerne načine političnega boja, čeprav se v tem, kaj bi hoteli z njimi doseči, razlikuje.

  Enako ne preseneča, da zaničuje stranke, ki (nekatere vendarle morda bolj v besedah) ne verjamejo v metode političnega boja, ki so blizu njemu. (še kako tako bi lahko našteli iz t.t. sredine)

  A razlika v odnosu iz naslova: “ZL pravi ‘izrodek’, Primc pa ‘spoštujem’ ” ni resnična, saj tudi Primc takoj v prvem stavku zmerja druge stranke z isto besedo.

  En naslov ne naredi nekega politika v globino prežetega s krščanstvom. Nekoga, po katerem bo Njegova lepota bolj prisotna v tem svetu.

  • Darja … “Ne preseneča me … ”
   —–
   Za razliko od tebe, Darja, je mene ta stavek pa zelo presenetil. Če vemo, da je ta stranka samo podaljšek naše nerazčiščene, polpretekle zgodovine, da je nastala prav zaradi manjka demokratične moči ob prelomu sistema l. 90, in ki še vedno zagovarja totalitarizem, potem je meni to obnašanje g Primca nepredstavljivo !
   Se je on zavestno odločil za to, zaradi namena za katerega se zavzema ?

   • “Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.” Mt 5,1-12a -današnji evangelij

  • Se strinjam gospa Darja, da je treba gledati vso misel in ne samo iztrgan citat. Gospod Aleš je lepo pojasnil, zakaj jih spoštuje! Ker se za razliko od nekaterih strank ne sprenevedajo, ne lažejo.

   Očitno bo moral med naštete stranke uvrstiti še SDS, če sodim po gospodu Zdravku.

 4. Miha Kordiš ni samorastnik. Je plod šolstva. Kar nekaj fakultet v Sloveniji vzgaja takšne pohabljence.No za Kordiša ni mogoče reči, da je retardirana oseba, je pa provokator, ki je dodobra naštudiral tehnologijo komunističnih prevratnikov in se zaveda, kakšna je pot na oblast. Njegov idol Che Guevara je prišel na oblast s prevaro, saj je on Fidelu Castru prevaral Kibance, ko jim je obljubljal raj na zemlji. Ko so se ti komunistični prevaranti zavihteli na oblast je bilo konec demokracije, konec enakopravnsoti, konec pravice delavcev. Prevaranti so postali elita, ki zatira uboge Kubance, ki ne zorejo in ne znajo prevarantov pregnati.

 5. Kordišu noben omikan človek ne odgovarja,njegov način ni vreden ne odziva ne kometarja:ljudje pa naj si kar sami ustvarijo odnos do takih.

 6. Bistveno je ali smo za vrednote ali za razvrednote. Pri vsaki stvari se da izluščiti ali gre za vrednotno delovanje ali razvrednotno.

 7. Ne bom komentiral.

  IMAM PA STRAŠNO ŽELJO.

  Srečati Kordiša.
  Govoriti.
  Javno, da se sliši !

  Kordiš, se dobiva!
  OBLJUBLJAM.
  Bolj kmalu, kot si lahko predrzneš misliti.

 8. Gospod Primc !

  Vztrajaj, vztrajamo, mi hodimo, prihajamo !

  ZA PRAVICO, ZA RESNICO, ZA ČAST v ZVESTOBI ZA SLOVENSKO STVAR! Samo z Božjo pomočjo.

  Zato, da bodo obstali naši rodovi.
  Ne zaradi sebe.
  Da bodo živeli.
  Ne v iluziji in v skrunjenju življenja in nj.biti in žitij.

  Ogromno nas bo.
  Tako nam,Bog, v katerega neizmerljivo verujemo,pomagaj.

  Torej, Bog je na naši strani.

  Vsaj 2000-dva tisoč slovenskih Božjih hramov na vseh holmih, hribih in gorah bo imelo vsaj enega zastopnik prednikov in naše vere v trojnega Boga, Trobožje – so rekli naši ljudje, že preden so vedeli za Križanje !

  Z nami so vojske arhangela Gabrijela- za vse čase časov.

  Vedno,za veke vekov.
  Drugega nimamo.
  On nam je zagotovil, mi smo mu obljubili.
  Druge ni.To imamo.To je vse.
  In mi smo na njegovi!

  Kaj boste, kam boste umirali? v Nič? Ubogi.

  • Berem: “Torej, Bog je na naši strani.” in se sprašujem: “Ali pa smo mi na Njegovi strani?”

   No, ne vem. Verjetno smo. Toda! Če malo pogledamo preko južne meje pa kaj kmalu pridemo v dvom.

Comments are closed.