Nagrade so podeljene

Za nami so 62. Berlinale, ko so potekale med 9. in 19. februarjem v Berlinu. Službeni program letošnjega filmskega festivala je predstavljal repertoar 23 filmov, od katerih jih je 18 konkuriralo za Zlatega in Srebrnega medveda. Festival je 9. februarja uradno odprla francoska drama »Zbogom kraljica« Benoita Jacquota, ki prikazuje začetke francoske revolucije.

Nagrado za najboljši film sta letos prejela italijanska režiserja, brata Paolo in Vittorio Taviani za film »Cezar mora umreti«. Film je bil posnet v rimskih zaporih, med zaporniki, ki pripravljajo uprizoritev Shakespearovega Julija Cezarja.Ob prejemu Zlatega medveda sta se brata Taviani zahvalila in pozdravila vse zapornike, ki so sodelovali pri ustvarjanju filma.

Srebrnega medveda – veliko nagrado režije – je dobil madžarski režiser Bence Fliegaut za film »Samo veter«, ki tematizira nasilje nad Romi na Madžarskem. Srebrnega medveda za režijo je prejel film »Barbara« nemškega režiserja Christiana Petzolda. Srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo je prejela Rachel Mwanza za vlogo v kanadskem filmu »Rebelle«, za moško vlogo pa Mikkel Boe Foelsgaard, ki je igral v filmu »Kraljevska afera«.

V sekciji panorama je nagrado občinstva za najboljši igrani film prejel film »Parada« režiserja Srđana Dragojevića.

Foto: www.andkronos.com