21 let države

9

Avtor: Janez Juhant. Vir: radio Ognjišče. Ob priliki katoliškega shoda v Nemčiji sem se v devetdesetih letih srečal tudi z nemškim kanclerjem Kohlom. V pogovoru je zatrdil, da je krščanska demokracija Evrope bistveno pripomogla k priznanju Slovenije in omenil kolega Aloisa Mocka, takratnega avstrijskega zunanjega ministra. Oba imata pomembno vlogo pri osamosvojitvi Slovenije, čeprav se krščanski izvori teh vplivov v slovenski zavesti zanemarjajo ali celo spregledujejo. Ne pozabimo seveda tudi na prizadevanja dr. Alojzija Šuštarja in Svetega sedeža ter evropskih škofov.

Človek se sprašuje, kako da nekateri slovenski politiki še zdaj ne razumejo, kaj je državniška drža, dostojnost in diplomacija. Večina držav sveta prireja poleg proslav tudi verske slovesnosti, ki pomenijo vrhunec in globino vsebine njihovih praznikov. Politiki se praviloma teh slovesnosti udeležujejo ne glede na svojo svetovnonazorsko ali politično pripadnost. V uglajenih demokracijah tudi vedo, kaj sodi na proslave in kaj ne. Letošnje praznovanje in državna proslava brez zvezd spet dviguje – po nepotrebnem – prah med politiki in tudi ostalo javnostjo. Sicer imamo tudi praznik OF z vso njegovo historično slavo in problematičnostjo vred. Tudi sama zvezda najbrž ni tak problem, kot nepripravljenost tistih, ki se je oklepajo, da bi iz ločevalnega in razredno-sovražnega znamenja iz nje napravili narodno in človeško spravno znamenje sodelovanja in ustvarjalne prihodnosti. Tega si želijo predvsem mladi in vsi bi si morali prizadevati, da se bodo vse dejavnosti od politike, gospodarstva pa do kulture in znanosti usmerile na to pot v blagor nas vseh. Tako bi lahko vsi pripomogli, da se država osvobodi tiranstva, ki ga simbolizira zvezda, ki nam je prinesla revolucijo in vojno proti Sloveniji, čeprav je za marsikoga bila tudi simbol slovenske samostojnosti, a so jo drugi izkoristili za tiranstvo nad narodom.

……

Kriza, v kateri se nahajamo je posledica omalovaževanja in teptanja temeljev, ki so nam jih posredovale krščanska in druge religije. Tudi danes ne moremo mimo zlatih pravil življenja, ki so nam jih odprle religije in najboljša izročila človeštva. Človeka, zaznamovanega z protislovji in krizo sodobnega sveta, pri nas še dodatno bremenijo usedline polpreteklosti, ki nas je razdelila, nam porezala korenine in nas naredila za sovražnike. Zato smo si na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani zadali kot prednostno nalogo poglabljati in utrjevati spravne procese. Zavedamo se , da je pot zahtevna in težka. Zato bi bilo dobro, da tudi Zveza borcev NOB, če je njen glavni namen slovenski narod in njegova svoboda, iz revolucionarnih simbolov preide na sodelovanje in spravo. Naj išče pota dialoga tudi z Novo slovensko zavezo in skupaj naj omogočita politiki, da bo razbremenila prihodnje rodove preteklih travm. Pokopljimo dostojno vse svoje mrtve in dajmo dostojen grob in spomin tudi tistim, ki so jim vzeli ne le življenja pač pa tudi imena in njihova pokojna telesa pometali v brezimne temine, rove in rudnike. Ali se ne bi še živeči člani NOB pred narodom dostojno odkupili za svoja pretekla dejanja tudi s tem, da povedo resnico o tem in sebi in drugim omogočijo mir, spravo in odpuščanje. V okviru teh prizadevanj je potekalo tudi predavanje enega vidnih sodobnih teologov in humanistov Hansa Künga v Mariboru in ustanovitev Svetovnega etosa Slovenija. Člani si prizadevamo, da bi na podlagi etičnih izročil danes vsi ljudje ne glede na svoje svetovnonazorsko in religiozno pripadnost našli skupni jezik za reševanje perečih vprašanj sodobnega človeštva. Ne razdvajanje, pač sodelovanje na temeljih človečnosti je pot iz krize in upanje prihodnjih rodov.


9 KOMENTARJI

 1. Tako kot je res kompromitirana zvezda je resnično kompromitiran tudi križ. Predvsem (ne pa izključno, da ne bo pomote!) po krivdi Katoliške cerkve. Naj zato prepovemo tudi javno kazanje in postavljanje križev?

  Ko bodo nasledniki t. i. bele strani odkritosrčno priznali, da so njihovi predhodniki zagrešili narodno izdajalstvo (kolaboracija z okupatorji), v katerega jih je pahnila predvsem RKC, mislim, da bodo tudi nasledniki t. i. rdeče strani hitro priznali, da je bil NOB grdo zlorabljen za izvedbo komunistične revolucije.

  • Ko boste prebrali tudi kakšno “belo” izpoved, vam bo mogoče kaj bolj jasno – iz “rdečih” učbenikov pač ne morete izvedeti celotne resnice. Spoznali boste, kako so bili “beli” razočarani, ko so nas lastni koži občutili:
   – najprej ustrahovanje in poboje “navadnih” ljudi – kar je bil sploh povod za samoobrambo pred slovenskim okupatorjem…
   – sodelovanje partizanov z Italijani in Nemci, da bi se lahko čimprej znebili sonarodnjakov, ki se niso strinjali z njihovo vizijo brezrazredne družbe…
   – sodelovanje partizanov s “protikomunističnimi” Angleži: že med vojno so jih le-ti oskrbovali z orožjem in drugim, kar so partizani s pridom uporabili proti “notranjemu sovražniku”, zlasti pa se je to sodelovanje pokazalo v maju 1945, ko so Angleži komunistom pomagali dokončati revolucijo z vrnitvijo slovenskih mož in fantov.

   In potem je nastala “zgodovina”, kakršno smo se učili dolga desetletja. Prirejena, ponarejena – kakorkoli obračamo: lažna zgodovina. In dokler je to še vedno bolj ali manj edina “resnica”, se ne more nič premakniti.

   • Vprašanje: Ga. Marta, če so bili domobranci borci za svobodo in demokracijo, zakaj so jih potem Britanci maja in junija 1945 vračali v Jugoslavijo, da so jih rdeči pobili. In Britanci so dobro vedeli, kakšna strašna usoda jih čaka južno od Karavank!

    Odgovor: Zato, ker so Britanci dobro vedeli, da so bili domobranci kolaboranti z nacifašizmom, ki so med drugim 20. aprila 1944 za Bežigradom prisegli zvestobo Adolfu Hitlerju. Prisegli so, da se bodo borili zoper “sovjetski komunizem in njegove zaveznike” (beri: ZDA in Veliko Britanijo).

    To so neizprosna dejstva, vse ostalo je pleteničenje.

   • Vinko, vrnili so jih, ker je Tito obljubil, da jim ne bo hudega. Beguncev so že tako imeli ogromno. Od kod vam misel, da so jih Britanci zavestno poslali v smrt?

    Dejstva niso nikoli neizprosna. Samo slepota je neizprosna!

    • G. Zdravko, ali imate kakšne kredibilne zgodovinske vire o t. i. Titovi obljubi, da se domobrancem ne bo nič hudega zgodilo?
     To bi me res zanimalo …

     • Kolikor vem to obstaja. Titova izjava/ukaz?: “Niko ne sme da jih dira!” leta in leta že odmeva, tako da mislim, da si ga niso izmislili.

 2. Vinko, nasledniki “rdeče” strani oziroma rdečih rabljev (rablji ne odpuščajo, odpuščajo le žrtve) ne bodo nikoli priznali izdajstev in pobijanj svojih očetov in stricev ter botrov. “Slovenija, sovjetska bodeš ti!” so peli, a to ni bila kolaboracija? Tajna dogovarjanja z Nemci in gestapom, italijanski topničarji na Turjaku, to ni bila kolaboracija? “Beli” so plačali svoje zmote z življenji, kako naj se opravičijo iz jam in brezen? Muslimani iz Srebrenice imajo imena in dobivajo grobove, pobiti na Slovenskem ne.

  • Ga. Leni, takšne pesmi so peli tudi nekateri francoski in italijanski partizani, pa zato nihče v Franciji in Italiji ne dvomi, da so bili v odločilnem spopadu sodobne zgodovine na pravi strani.

   V tistem času je pač marsikaj kazalo na to, da bosta Evropa in ves svet postala, če že ne komunistična, pa vsaj socialistična. Celo general de Gaulle, ki mu ni mogoče pripisovati levičarstva, je večkrat govoril o tem, da bo treba v “delovanje gospodarstva in države vnesti številne elemente socializma”.

 3. AKSENTIJEVIĆ , ki je za-pustil v BOSNI krvavo sled , bi rad imel državljanstvo , našo pokojnino ! TRENUTNO ima 600 evrov iz SRBIJE , kot penzionisani general , tu pa imajo podoficirji več ! TU je razlog za mnoge , da bi postali radi barem SLOVENCI .
  AKSENTIJEVIĆ , pa pozablja , da je bil njihov oficirski pokojninski sklad od leta 1972 . leta v BELEMGRADI , izglasovan v takratni skupščini v BG .

  jaz bi bil zato , da se ga izroči državi BiH , tam imajo baje zakrnelo obtožnico zanj izpisano !

Comments are closed.