20 let po usmrtitvi trapistov bi samostan v Alžirij spet lahko sprejel menihe

8
samostan alzirija trapisti
Samostan Tibhirine.

Konec marca letos bo minilo 20 let od ugrabitve in usmrtitve sedmih menihov trapistov iz samostana Tibhirine v Alžiriji. Kot je v pogovoru za enega od francoskih dnevnikov povedal škof Konstanitna in Hipona, msgr. Paul Desfarges, bi lahko po dvajsetih letih omenjeni samostan Naše Gospe z Atlasa kmalu sprejel novo skupino menihov.

Samostan, ki je od alžirske prestolnice oddaljen 90 kilometrov, sicer od spomladi leta 1996 ni prekinil s svojo dejavnostjo, čeprav v njem trenutno ni nobene meniške skupnosti. Od leta 2001 tam živi francoski duhovnik Jean-Marie Lassausse, ki skupaj z enim posvečenim laikom zagotavlja stalno prisotnost na tem kraju. Samostan redno obiskujejo tudi duhovniki in redovniki, ki živijo v Alžiriji ter nekateri romarji, zemljo, ki ga obdaja, pa obdejujejo nekateri kmetje, ki živijo v bližini.

Vir: Radio Vatikan.

8 KOMENTARJI

  1. O nemili usodi teh menihov trapistov v Alžiriji je bil posnet čudovit in nagrajen film, pred leti predvajan na naši nacionalni TV.

    Pri nas smo imeli njihov samostan pred vojno v Brestanici, znani so bili med drugim po odlični čokoladi. Ko sem bil pred okoli dvema desetletjema za en teden v cisterci Stična, je med cistercijani molil in delal vsaj še eden iz rodu nekdanjih slovenskih trapistov. Sicer niti ne vem, če je bil po rodu Slovenec, saj je bila njihova narodnostna sestava podobno mednarodna kot med kartuzijani v Pleterjih.

    • Ko sem bil v kartuziji Pleterje, je bil pater za stik z gosti, p. Josip. Povedal mi je, da je eden od menihov brat ministra Capudra. Delo, ki mi ga je dal, je bilo obiranje jagod. Ko so me ponoči zbujali k molitvam, mi je bilo vznemirljivo. Molitev v koralih nisem skoraj nič razumel. Prav nič ni romantično življenje meniha. Zame ni, to mi je bilo glavno sporočilo. To morajo biti pravi bojevniki. Edino jezuit se lahko takoj kvalificira za kartuzijana, vsi ostali gredo v dolgo probacijo. Od tiste hrane bi še shujšal.

  2. Naj mi kdo razloži, zakaj bi v samostan spet prišli menihi! V teh časih, ko v vseh muslimanskih državah masovno morijo kristjane in se o tem zelo malo govori in piše. Ali po 2000 letih kristjani spet želijo mučeniško umirati?

  3. Mogoče pa vi trije ne poznate dovolj trenutnih razmer v Alžiriji na splošno in lokalno v bližini tega samostana. Jaz jih že ne, zato ne želim tega presojati. Ne slišim pa nič zadnje čase o zločinih islamskih ekstremistov v tej državi. Verjamem, da samomorilnosti katoliški redovni predstojniki ne pospešujejo, saj je v nasprotju z naukom.

    Kaj pa če vi trije sodite v tem primeru tako kot recimo kak Japonec, ki se zaradi vojne v Ukrajini boji priti recimo na Norveško?

Comments are closed.