Začetek svetovne morije

10

Druga svetovna vojna je bil najobsežnejši in najdražji oborožen spopad v človeški zgodovini. V vojni, ki je trajala od leta 1939 (01. 09.) do 1945 (02. 09.), je bilo tako ali drugače vključenih večina svetovnih držav z več kot sto milijonov vojakov. Vojna je zahtevala okoli 60 milijonov človeških življenj. Drugo svetovno vojno zato zgodovinarji opravičeno ocenjujejo kot najbolj krvav spopad človeštva. Uradno se je druga svetovna vojna začela z Nemškim insceniranem napadom na poljsko obmejno radijsko postajo v Gleiwitzzu, 01. septembra 1939 in to brez vojne napovedi. Mnenja stroke o dejanskih vzrokih za začetek druge svetovne vojne so zelo deljena, kljub temu segajo korenine dejansko že v prvo svetovno vojno. Pomembno vlogo pa so imeli še nacionalizem, zlom predvojnega gospodarstva z gospodarsko krizo leta 1929 in propad treh starih monarhij: Otomanskega cesarstva, Avstro – Ogrske in Ruskega cesarstva. Edini novi dejavnik je bil pojav navzven dveh popolnoma nasprotnih ideologij: fašizma in komunizma. Oba sta imela močan vpliv tudi v mednarodni politiki. Neposreden razlog začetka vojne pa je bil pakt Nemčije z Rusijo (Ribbentrop – Molotov), 25. avgusta 1939, kjer sta se Hitler in Stalin dogovorila o razdelitvi Poljske.

Foto: Wikipedia

10 KOMENTARJI

 1. NE BO DRZALO: zacetek II svetovne vojne sega v leto 1933, ko je Judovski kongres v NY Nemciji napovedal vojno! In sega dalje v 1936, ko so Poljaki snubili Nizozemce, Frncoze, da napadejo skupaj Nemcijo!

  In sega v leto 1936, ko je pijani debil in svetovni morilec Churchil izjavil:
  “Nemska svinja se je tako zredila, da jo je potrebno spet zaklati!”
  In sega v ta leta, ko so Anglezi blokirali Nemcska pristanisca za dovoz hrane! Hoteli povzrociti kaos in lakoto!

  In sega v napad Poljskih placancev na Nemsko obmejno patruljo in oboj Nemskih granicarjev, 1939!
  In sega v vta leta, ko so Poljski banditi iz Poljske v tednu dni nasilno izgnali 10.000 Judov in ji nagnali na Nemsko mejo in cez!

  In sega v cas, tedaj, ko so prebivalci Nemskih kolonij ziveli mnogo bolj clovesko in materialno svobodni in so sosednje Angleske kolonije bile pod pritiskom zarobljenih narodov, ki so oteli Nemsko nadvlado!

  Se dandanes se teh kolonijah, ki so jih po vojni Anglezi izpulili Nemcem spominjajo Nemcev kot dobrih in cloveskih gospodarjev!

 2. zdravko: tepec vedno tako misli, ko bere kaj pametnega!
  Zalostno je, da imamo Slovenci kakih 35% tepcev-zdravkov!

 3. PRJALI:
  se leta 2009 bi v pregovorno oportunem Slovenskem narodu, bolje mesanici plemen, Stajercev, Gorencev. Dolencev in Primorcev, tezko nasel 1% takih, ki bi zagovarjali revolucijo in sankcije proti levici!
  Danes je takih ze vsaj 30%!

  Toda tudi 30% je parazitov ali polparazitov, ki hocejo obstojece stanje se vnaprej!

  Prva skupina se pocasi veca!
  Druga skupina, to so predstavniki nove burzuazije in njih podrepnikov, se prav tako pocasi manjsa!

  Vsekakor pa bo potrebno vsaj se leto do dve, da ta drzava doseze dno! Popolen zlom!

  Kot smo svojo drzavo dobili prepoceni, prelahko, je nismo in je se danes, ne znamo ceniti!
  Vojna bi morala biti vsaj tako huda, kot je bila v Bosni!
  In tako nikoli ne bi dobili take vlade, kot je bila prva, Demoseva!
  In prvi predsednik nikoli ne bi bil Drnovsek!
  In umazano delo ciscenja gnezda zla bi opravil Mlosevic!

 4. Petrovc ti si že prepoznan kot komunistični provokator. Nič ti ne pomaga se pozivat na Cerkev in njene nauke, ker govoriš narobe.

 5. Jaz pa mislim, da ima gospod Petrovc kar prav, ko trdi, da so zavezniki iz I. svetovne vojne tako stisnili Nemčijo, da je enostavno morala iti v vojaško ofenzivo.

 6. Problem je bil v tem, da se je Nemčija lepo pragmatično predala, še preden se je vojna dejansko razlila v njeno lastno ozemlje, poleg tega pa niso ravno govorili o “porazu.” Pač, ponos. Potem se je nekako razširil vtis, da je bila zmaga še možna in da so jih izdali lastni politiki. Oziroma Juden. Reparacije so itak nehali plačevati že preden so začeli drugo svetovno vojno, neke pravice do pritoževanja pa po mojem niso imeli, ker so kar lepo začeli s prvo vojno in to kar tako, da bi zasužnjili par nacij in dobili svoje kolonije. Bolj nizkotnega razloga za vojno praktično ni. Pa človek bi še razumel, da v drugo napadejo Francijo, kaj točno so jim hotele pa Poljska, Češka, Jugoslavija, Grčija, Norveška in Danska, je bilo jasno pa samo njihovim norim kravam

 7. Mietzsche: ti pa res pojma nimaso zgodovini in resnici inpri tem niti razmisljati ne znas!
  Kar nekaj nabijas in slaboumis!
  1. Prvo svetovno vojno je zacla Avstroogrska in sicer v celoti upraviceno! Panslovanski cigani placanci Angleskega imperija, so jim ubili carja in carico in nerojenega otroka!
  Si predstavlate, da bi dandanes neko ubil v tuji drzavi predsednika USA, njegovo noseco zeno!
  Za manjse zlocine so posegli v Afganistan in Irak!
  In Srbi bi dovolili, tudi po priporocilih Ruskega carja, iskanje morilcev v Srbiji! a je Angleze skrbelo, da bi Avstrijci odkrili njihove prste in denar za ta narocen umor in nasrali so izmuceno Srbijo, po balkanskih vojnah, da je sla v spopad, z obljubo, da jim bodo pomagal!

  Nemci so samo, v startu, prve svetovne vojne, pomagali nsposobni Avstrijski armadi v Srbiji!

  In so Anglezi spet nasrali Ruskega carja, da je napovedal vojno Nemciji! Ceprav se je ta do zadnjega temu upiral! Rusi na to vojno niso bili pripravljeni! Ob tem pa so mu Anglezi za hrbtom se podtaknili revolucijo in Trotskega in Lenina!
  Ruski in nemski vojaki so na fronti skupaj praznovali tako pravoslavni, kot RKC bozic!
  Koncno se Anglezi tudi Nemcem podtaknili revolucijo z obema Judoma, Rozo in Korlom.
  V tej vojni ni bilo nobeni Belgijcev, Nizozemcev, Grkov,….!
  Prvo svetovno vojno so zaceli Anglezi!

  Daj, loci med prvo in drugo svetovno vojno, bedak!

  Drugo svetovno vojno so tudi zaceli Judje in Anglezi! O tem sem ze pisal in bi se ne ponavljal!
  Nemcijo so obkolili in ji onemogocali vsak dostop do odprtih morij! In Hitler je v prvih posegih pravzaprav zelo miroljubno Necijo hotel spremeniti samo v kmetijsko dezelo!
  Toda po prvi svetovni vojni so Anglezi tako stiskali Nemcijo, obkoljeno, da je od lakote v eni zimi pomrlo MILIJON NEMCEV! In lakota bi bila se hujsa,da Stalin ni nemcem pomagal s hrano!
  Samo Rusem se imajo Nemci zahvaliti, da so preziveli!
  In ker je slo se zito v Nemcijo, so stradali Sovjetski narodi!
  In Rusi so za to zito dobivali orozje, za protirevolucijo in tehniko!
  In Nemcija se je preusmerilav proizvajalko tehnike in orozja!

  Napad Francije je bil samo IZGON NGLESKIH KOLONIZATORJEV IZ EVROPE!
  In Francozi so imeli prav tako dosti petstoletne in ec, Angleske kolonizacije svoje domovine!
  Mar bi en posran Rommlov korpus tankov prisel v 14. dneh do Pariza, da Francozi ne bi bili za to!
  NIKOLI!
  In bilo bi dobro ogledati si original posnetke Hitlerjevega obiska Pariza po izgonu Angleskih okupantov! Francozi so ga pozdravljali bolj navduseno, kot Nemci!

  Napad Norveske, Belgije,… pa je bil posledica nekaj sto tisoc Angleskih okupantov, vojske, na tem obmocju, kjer niso imeli kaj iskati!

  Poljska pa je za vojno prosila vse od leta 1936, ko je scuvala vsenaokoli narode, da se ji prikljucijo in napadejo Nemcijo! Koncno je pijani in nori morilec Churchil narisal za Poljake se slabsi zmljevid Stalinu, kot ga je Hitler! Stalin je lahko zasedel kar celo Poljsko!

  V Ceski, klobasa drzavi, je bilo Nemcev skoro poloica!

  ITD!

  Daj, Mietzsche, kaj misli, predno ka napises! Da ne bos izpadel tak bumbar!
  Ce pa rabis vire, pridi v Rusijo in tu zivi leto dni in si oglej njihove dokumentarne oddaje spremljane s strokovnimi komentarji!

  V usiji, Rusi so velik narod, je kar precej pokopalisc Nemskih vojakov, ki so jih postavili v zadnjih 20. letih Nemci, kamor tudi hodijo sorodniki padlih vojakov na komemoracije ob dnevih spomina!
  Tega Zlovenci se dolgo ne bomo zmogli!
  Pa so bili to padli v spopadih! V Zloveniji pa so 99% samo pobiti po vojni, nujetniki, nemocni in izkorisceni!

 8. Zdravko pravi, da je žalostno brati Petrovca.

  Kakor kdo!

  Meni je naprimer odveč branje Zdravka, Bena, RX170, Petre in še nekaterih, pa jih vendarle berem, da se dokopljem do resnice.

  Tako se prepričam, da imam vendarle prav.

Comments are closed.