13. maj kot povezovalni element Slovencev okrog TIGR-a

4
Foto: Wikipedija.
Foto: Wikipedija.

Na posvetu o pomenu TIGR-a za današnji čas, ki ga je pripravilo Gibanje 13. maj, so govorci izpostavili doprinos organizacije v boju za narodni obstoj in desetletni politični molk o TIGR-u. Vili Kovačič, predsednik gibanja 13. maj, ugotavlja, da na proslavi 70-letnici osvoboditve o TIGR-u ni bilo izrečene niti besed, čeprav je TIGR lahko ena izmed redkih povezovalnih točk slovenskega naroda. TIGR je bil namreč na odpor prej in bolje pripravljen kot OF in zares pluralno organiziran, s čimer izpodbija tezo, da je bila pluralnost v odporu moteča in da je bila diktatura komunistov tako nujna. Po prepričanju Vilija Kovačiča bi se lahko s spominom na TIGR hvalili na evropskem nivoju, vendar neupravičeno ostaja v ozadju. To želijo v Gibanju 13. maj spremeniti in so zato pripravili peticija za razglasitev državnega praznika 13. maja, ki pa bi ostal delovni dan. 13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. V spopadu je padel Danilo Zelen, član ožjega vodstva TIGR-a in njegov vojaški poveljnik.

Andrej Magajna je kot glavni tajnik gibanja 13 maj izpostavil potrebo, da TIGR preide v narodno zavest in da razprava o zgodovini ne sme biti nikogaršnji monopol. Vprašal se je, »kdo je zaklenil ‘tigra’ v kletko, kdo se ga boji?« Predstavil je še dogovore z Društvom TIGR Primorske, ki je nazadnje odklonilo sodelovanje na posvetu.

Na posvetu je več govorcev osvetlilo delovanje TIGR-a in njegov pomen za današnji čas. Borut Rutar je prestavil razmere na Primorskem po italijanski okupaciji leta 1918, trdo roko fašizma, ustanovitev TIGR-a na Nanosu leta 1927 in različne sabotažne in obveščevalne akcije v sodelovanju z jugoslovansko in angleško oblastjo. Dr. Miroslava Cencič je v svojem referatu izpostavila domoljubje tigrovcev. Domoljube pa so uničevali vsi, ki jim ni šlo za samostojen obstoj slovenskega naroda, pri čemer je Komunistična partija Slovenije postopoma začela ideološko prevlado in revolucijo, skupaj z leninistično teorijo o narodnosti. Tragično pa je mnenju dr. Cencič prav enačenje domoljubja in ideologije, s čimer je nasprotnik komunizma postal izdajalec. Dr. Cencič zaključuje: »Pri nas na oblasti nov razred, ki ne dopušča ideološke preobrazbe po ponesrečenem prehodu iz marksizma. Moč ideologije je zamenjal moč kapitala. Živ ostal ateizem, internacionalizem in revolucionarni boj za oblast. Zato jim koristi razdeljenost naroda.«

Delovanje TIGR-a in predvsem odnos komunistov do njegovega boja je strjeno in jasno opisal mag. Renato Podbersič (njegov prispevek si lahko preberete na Časniku). Nastopa Majde Metličar in Ive Pavlin Žurman sta imela še dodatno osebno noto, saj sta hčeri aktivistične sodelavke in zaročenke Pina Tomažiča, komunističnega aktivista, ki so ga fašisti na 2. tržaškem procesu obsodili na smrt. Pino Tomažič je s tigrovci tesno sodeloval in v začetku leta 1940 v akcijski program zapisal dolžnost komunistov, da sodelujejo z vsemi antifašisti. Tako Majda Metličar kot Iva Pavlin Žurman sta poudarjala nevarnost totalitarizma in poudarjali pluralnost, katere zgled je bil TIGR tudi za danes.

Gibanje 13. maj bo z zbiranjem podpisov pod peticijo za razglasitev 13. maja za državni praznik začelo v petek 15. maja – na svoji spletni strani in na zborovanju Ponosni na Slovenijo na Trgu republike.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. Klerodomobranci so po dveh desetletjih in pol očitno vendarle obupano ugotovili, da velika večina Slovencev kolaborantov z nacifašizmom nikoli ne bo sprejela za nekakšne narodne heroje in vzore domoljubja, zato so zdaj v svojem obsedenem protikomunizmu začeli promovirati neko skupino pretežno romantičnih nacionalistov iz okupirane Primorske 20. in 30. let prejšnjega stoletja, ki si je nadela ime TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka).

  No, kot pa je splošno znano, so bili tudi tigrovci večinoma (ne vsi!) levičarji, predvsem pa so bili jugoslovansko usmerjeni.

  • No,romantično je bilo tudi objemanje hitlerjeve in stalinove vojske ob mejni reki,ki je razdelila Poljsko med dve prijateljski državi.

   Romantičen je bil tudi bunker na Vogrskem,kjer je tovariš Bebler od leta 42 delal spiske za likvidacijo…Rojakov,ne pa italijanov,da se razumemo…

   Romantičen je bil tudi podpis dogovora o nenapadanje med enotami NOV in Nemci na S.Primorskem leta 44.Nemci so v zameno za nenapadanje partizanom pošiljali hrano in vino.Kakšna romanca,druže Maks…

   Da ne govorimo,kdo je vodil partizansko gibanje na primorskem po letu 44…Sami pristni Primorci..Šaranovići,Šorovići,Ibraimovići,Tanackovići,Popivode,Kilibarde…..Kleni partizanski poveljniki iz 41tga so že počivali po grobovih z kroglami v hrbtih ali pa so utonili v Soči…Srebrnič,JP Vojko…Sam tega revolucionarni zgodovinarji tipa Božo Repa ali pa Pirjevec Pierazzi ne povejo

  • Maks, tako radikalno sovraštvo do drugače mislečih je posledica tega, da se počasi sesuva mit o lepem komunizumu.

   Tigrovci niso bili ne levi ne desni, ampak edini pravi borci proti fašizmu, ki pa so bili zamolčani, ker niso bili komunajzerji.

   Resnice ne boste mogli ustaviti.

 2. Napačno poročanje radio Univox Kočevje o TIGRu!
  Radio Univox danes poroča o spominski slovesnosti v čast TIGRu na Mali gori, ki je bila v nedeljo 10. maja 2015, in ki so se je udeležili društvo TIGR, ZBS Ribnica in gibanje 13. maj, a sporoča napačno, saj sporoča, da je 13. maja 1941 padel Danilo Zelen, Ferdo Kravanja je težko ranjen zbežal, Antona Majnika, ki ni bil ranjen pa so zajeli….
  To žal ni res!
  TIGR 13. maj 1943 na Mali gori pri Ribnici
  Spomin na zajetje oz. na napad karabinjerjev na tri pripadnike protifašistično primorske zamejske organizacije TIGR 13. maja 1941, skritih v koči na Mali gori pri Ribnici, se praznuje šele v samostojni Sloveniji.
  Kot poznam oz. razumem akcijo 13. maja 1941 v Mali gori pri Ribnici, gre pravzaprav žal za žalosten dogodek, ne pa pravi načrtni spopad z okupatorji z vsebino NOB , oz. ga ne moremo povezovati že z organiziranim odporom partizanov proti nemškemu ali italijanskemu okupatorju v okviru OF oz. NOB!
  Italijanski karabinjerji so po okupaciji Slovenije odkrili tri tigrovce v skrivališču v Češarkovi koči na Mali gori in so jih hoteli zajeti in aretirati.
  Tigrovci so se jim z orožjem junaško uprli.
  Danilo Zelen je bil tanjen in se je ustrelil, da ni padel v roke karabinjerjem, kot so se to preje dogovorili..
  Ferdo Kravanja je bil ob poizkusu samomora ranjen in ostal nezavesten. Italijani so Ferda Kravanjo nato oskrbeli v bolnici. Kasneje se je pridružil partizanom in padel.
  Anton Majnik ni bil ranjen in so ga karabinjerji zajeli, a jim je pri sestopu z Male gore pobegnil. Nato se je pridružil ribniški četi. Kasneje l. 1943 ga je likvidiral VOS.
  Danilo Zelen je bil torej v tej borbi edina žrtev med Tigrovci. Bil je vodja vojaškega dela TIGR, a ni bil partizan OF in NOB.
  Danilo Zelen je bil rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije VKJ – Vojske kraljevine Jugoslavije.
  O tem se še vedno molči!
  Vse tri Tigrovce so Italijani iskali že pred okupacijo in jih po okupaciji Jugoslavije odkrili na Mali gori pri Ribnici.
  Na spomeniku Antonu Majniku v Ribnici, postavljenem v času SFRJ, ni niti ne besede, da je bil on član TIGR a!
  Spominske slovesnosti ob pomembnih obletnicah obeležujejo na najvišji državni ravni.
  Tako so bili govorniki predsednika DZ RS Pavle Gantar in dr. Gregor Virant in tudi predsednik RS Borut Pahor!

  http://sl.wikipedia.org/wiki/Danilo_Zelen
  http://www.hervardi.com/danilo_zelen.php
  http://vojastvo-military.si/wp-content/uploads/okupatorji.pdf
  http://www.hervardi.com/rejec_partija_in_tigrovci.php
  https://www.casnik.si/index.php/2013/04/03/resnica-o-tigr-u/

Comments are closed.