»PAHOR JE VEDEL, PA NI STORIL NIČ«

24
Dr. Jože Možina v pogovoru s pravakom SDS Janezom Janšo / foto: J. Možina

J. Možina, TV Slovenija, Intervju z Janezom Janšo (POSNETEK)

TV Slovenija, v nedeljo 19. 11. ob. 21. 25 na prvem programu

Prvak opozicije je v intervjuju analiziral predsedniške volitve in pojasnil tudi lastne napake in razloge, ki so privedli do neuspeha pomladne opcije. Komentiral je tudi svoj vidik razhajanja z Novo Slovenijo. Janša je kot razlog za padajočo volilno udeležbo izpostavil občutek nemoči za vplivanje na politične odločitve, ki je zlasti zajel desnosredinske volivce. Ti so imeli po njegove po letu 1990 tudi večja pričakovanja od volivcev levice, ki so bili motivirani za ohranitev svojih privilegijev.

Razlog, da v drugem krogu niso podprli Boruta Pahorja, je med drugim v njegovi vlogi pri pranju milijarde dolarjev iranskega denarja v NLB: »Predsednik Pahor je vedel – in ni storil nič!«, je bil kritičen Janša, ki meni, da je Pahor s tem močno ogrozil ugled Slovenije v svetu in tudi lastno funkcijo. S to temo se bo naslednji teden ukvarjal poseben odbor Evropskega parlamenta. Podobno naivna in za Slovenijo škodljiva je bila tudi Pahorjeva vloga pri arbitražnem sporazumu, ki ima za posledico izgubo dela ozemlja z državljani vred in neoprijemljiv stik z odprtim morjem.

Janša je kot enega ključnih problemov slovenske nacije izpostavil problem natalitete oz. še prej odhajanja, saj je v zadnjih petih letih že več kot 40.000 Slovencev odšlo v tujino. Zavrnil je tezo, da tudi SDS na to pereče vprašanje nima pravih odgovorov.

Prvak SDS je zavrnil tudi očitek, da si v aktualnem primeru sirskega migranta Ahmada Shamieha tako leva kot desna politika kujeta politične točke. Opozoril je, da je premier Cerar pohodil že izvršen sklep državnega organa te države in si zato prislužil ustavno obtožbo. Izpostavil je tudi dvoličnost ob tako ekskluzivni kršitvi v prid reševanja begunca Shamieha, medtem ko je bila nedavno iz Slovenije deportirana cela sirska družina, sicer krščanske veroizpovedi, vendar brez vsake medijske pozornosti. Na novinarjevo kritiko, da se nihče na zavzame za ljudi, kot je Vaskrsić, ki so mu zaradi 124€ dolga zarubili hišo, pa je Janša zatrdil, da so dvojna merila čedalje bolj razvidna in pojasnil njihov pogled na to primerjavo.

Janša je ob koncu komentiral tudi mnenja da je čas, da se umakne iz politike oz. vrha stranke. Izpostavil je, da o predsedniku stranke demokratično odločajo njeni člani in ne ljudje zunaj stranke. Po njegovem prepričanju, si njegovega umika želijo predvsem tisti, ki jim je trn v peti dejstvo, da SDS ne obvladujejo prikriti centri moči, kot je to značilno za večino drugih strank. Poudaril je, da je SDS na zadnjih volitvah, kljub temu, da je bil v zaporu, dobila več kot 20 odstotkov glasov. Prav dejstvo, da ima stranka in on osebno podporo številnih zrelih in preizkušenih ljudi, ga motivira, da se je vredno boriti naprej.

Na koncu je Janša povedal, da njegovo življenje ni le politika oz. tisto kar se vidi na televiziji, ampak mu veliko energije daje družina, žena in otroka, ki sta vir veselja.

24 KOMENTARJI

 1. Edini, skupaj s Šušteršičem in Bajukom zaupanja vreden predsednik vlade in finančni minister do sedaj! Ti ljudje imajo(so imeli) edini potrebno količino pameti v glavi za vodenje države!

  • Se strinjam. Obdobje 2004 – 2008 je bila zlata doba slovenske države – z daleč najboljšo vlado.To niso le občutki, to dokazuje vsa statistika!

   • No, no. Glede na učinek in spremembe je znatno boljši izraz: daleč najmanj slaba vlada. Ko zadeva gre na odpad, je zelo težko uporabljati besedo “dobro” in si podeljevati kolajne.

 2. Intervju bom gledal.

  Alfe govori o dveh ptičkih iz istega gnezda. Gnezdo je vsekakor pustilo posledice… JJ ima vsaj vonj po gnezdu v katerem je dokaj udobno preživel mlada leta. Tega gnezda smo se mnogi, predvsem katoličani, odločno izogibali in ga zavračali in zato bili ves čas vsaj drugorazredni.

  JJ so se oči odprle in je nato na prehodu v demokracijo in v samostojnost odigral vlogo, ki zelo spoštujem. Znal je stopiti skupaj s Pučnikom in drugimi, ki so iskali pot v svobodo in demokracijo. Priznam, da je bilo predvsem zadnje desetletje zanj zelo težko in polno hudih preizkušenj.

  In kaj zadnja leta pogrešam pri njem? To, da si zatiska oči pred katastrofalnimi posledicami razbite desnice. Če bi si jih ne, bi kot lider desnice, naredil potrebne korake za sodelovanje. Mnogo je zamujenega. Škoduje vonj po gnezdu. Romana je v minuli kampaniji dišala lepše.
  Intervju bom gledal v upanju, da JJ pove, da so “razvili deodorant”, ki uničuje škodljive posledice vonja po gnezdu in spodbuja sodelovanje.

 3. JJ o aferi NLB Irangate nastopa prepricljivo. Ce drzi njegova percepcija in domneve, bo afera nosila se krepke posledice. Tudi mednarodnopoliticne. Ce je Pahor res vse vedel in nic ukrepal, potem je pri meni za vekomaj izgubil ugled in podporo. Mediji, ki jih afera ne zanima, so ta ugled in kredibilnost pri meni ze davno izgubili. Ampak tega skandala se ne bo dalo pomesti pod preprogo.

 4. Sicer se z JJ izrazito ne strinjam glede vsebine arbitrazne odlocbe. Razmejitev na morju je za Slovenijo dobra. Ni nevojaskega nacina,da bi Slovenija prisla do boljse. Pogledi za nazaj o primernosti zasedbe vojaske tocke na savudrijskem rtu leta 1991 so neprimerni. Tudi vojaska karavla na Trdinovem vrhu je evidentno del hrvaskega teritorija.
  Ne zeli bliznjega blaga in ne zeli bliznjega zene!

  • Mislim, da niste razumel poante.

   Do katastrofe od arbitražnega sporazuma je izhodišče za pogajanja s Hrvaško predstavljal sporazum Drnovšek-Račan, od arbitražne odločitve naprej pa izhodišče predstavlja za Slovenijo bistveno slabša arbitražna razsodba.

   Pahor je torej Slovenijo tudi v tem pogledu potisnil v bistveno slabši položaj, kot je bil pred njegovim nastopom.

 5. V piranskem zalivu je arbitrazna odlocba celo boljsa od dogovora DR. Zunaj zaliva nekoliko slabsa. Po mojem se vedno precej ugodna za Slovenijo.

Comments are closed.