10 nasvetov, kako varčevati tudi v državnih podjetjih

2
17

Avtor: Mitja Štular. Vir: Finance. Kriza, ki stiska Slovenijo, nas odločno sili h gospodarnemu ravnanju tako v podjetjih kakor tudi v javni upravi. O varčevanju se veliko govori, nekaj tudi dela, a vprašanje je, ali pri pravih stvareh.

Ali se vodstva institucij javne uprave in podjetij v državni lasti zavedajo pravih prednostnih nalog? Bodo znali (od)rezati tam, kjer je potratnost največja in vagoni iztekajočega se denarja najbolj nesramno čezmerno natovorjeni, ali pa se bo spet končalo z varčevanjem pri kavi, soku, vodi, tiskanju – z veliko hrupa in malo učinka?

Preveč denarja porabimo za slabe projekte

Na podlagi dogajanj v prejšnjih dveh desetletjih v podjetjih v državni lasti in v javni upravi si upam trditi, da težava ni v tem, da bi imeli premalo denarja za koristne in kakovostne projekte, temveč da porabimo preveč denarja za nepotrebne in nekakovostne projekte. Ta skušnjava seveda obstaja vedno in v vsaki državi, a zdi se, da Slovenija to še posebno lahkotno dopušča. Zdi se, da je krog vplivnežev, ki imajo od tega neupravičene gmotne koristi, zadosti velik, da temu vodstva ne stopijo na prste.

Tistim, ki kljub vsemu želite ravnati varčno in gospodarno, v nadaljevanju ponujam nekaj nasvetov.

Več: Finance

2 KOMENTARJI

  1. ČE BI državna podjetja vodili pošteni , sposobni ljudje , bi lahko bile dobičkonosne veliko bolj in bi veliko več lahko prispevala v državno blagajno !
    ALI bi nemška dežela SAŠKA , ki je 40 % solastnica koncerna V W iz Wolfsburga , dopustila takšno neučinkovito vodenje firme ? V hipu bi ga nagnali , zbrcali !
    TA KONCERN SEM OMENIL , KER JE V VEČINSKI LASTI DRŽAVE IN DEŽELE IN USPEŠNO DELUJE V DOBROBIT DRŽAVE IN LJUDI !
    Mislim , da je lani pridelal cca 10 miljard dobička !

  2. Gospod Cactus,
    pri nas pa je zgled veliki poštenjakar gospod Zoran Janković. Je zelo priljubljen, saj ga ljudstvo na vsakih volitvah izbere! Sicer ni ustanovil VW, ampak športni kompleks Stožice, ki verjetno prinaša dobiček, a to gospod Zoran zaradi svoje skromnosti ne obeša na veliki zvon.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite