Ali Slovenija lahko premaga krizo?

1

VABILO. Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) vas v okviru cikla “Slovenija in EU” vljudno vabi na okroglo mizo z naslovom »ALI SLOVENIJA LAHKO PREMAGA KRIZO?« v sredo 27. marca 2013, ob 16. uri, v hotelu »Lev«, 13. nadstropje, dvorana »Grad«, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Politična dogajanja v Sloveniji v zadnjih nekaj mesecih skrbijo slehernega državljana. Zaradi razočaranja nad stanjem v državi so številni med njimi svoje nestrinjanje izrazili na protestnih. Medtem je Slovenija dobila novo vlado in ljudje se upravičeno sprašujejo, kaj sploh lahko od nje pričakujejo. So edini pravi odgovor le predčasne volitve kot menijo nekateri? Kako se sploh soočiti s politično krizo? Kriza ima namreč številne razsežnosti in zahteva kompleksne odgovore kako jo premagati, pa ne le na političnem in gospodarskem področju. Potrebno je poiskati odgovore za rešitev iz splošne apatije, saj je kriza tudi moralna, institucionalna ipd. Kakšne spremembe potrebuje Slovenija in kako naj jih uresniči?

O teh in še drugih vprašanjih bodo na okrogli mizi spregovorili:

● dr. Mihael Brejc, univerzitetni profesor, nekdanji minister in poslanec v EP

● Peter Frankl, odgovorni urednik in direktor poslovnega časnika Finance

● mag. Sebastjan Jeretič, strokovnjak za volilne kampanje

● Bojan Požar, ustanovitelj in odgovorni urednik www.pozareport.si

Okroglo miza bo v slovenskem jeziku, pogovor z udeleženci bo vodil mag. Zijad Bećirović.


1 komentar

  1. Lekcija za Slovenijo je očitna. Edina alternativa je bankrot.
    Če nova vlada do sredine maja ne bo uspešna pri prepričevanju finančnih trgov, da ji posodijo denar za refinanciranje zapadlih obveznosti (v začetku junija zapade za 1.1 milijarde evrov obveznic), se mora pripraviti na “koncesije“, ki jih bo morala dati trojki. Že zdaj lahko ponudi zmanjšanje plač v javnem sektorju za 20%, števila zaposlenih za 10%, pokojnin za 10%, takojšnjo privatizacijo Triglava, Telekoma, Petrola in energetike, takojšnjo likvidacijo Abanke itd.
    Vendar to ne bo dovolj. To je namreč že startni implicitni predlog trojke. Nov predlog trojke bo še bolj brutalen. Bolj kot si bodo vlada ali parlament ali sindikati izmišljevali pogoje, bolj brutalni bodo predlogi trojke na “pogajanjih” nekega nedeljskega večera čez 2 ali 3 mesece. In na vse bodo politiki in sindikalisti morali pristati. Alternative namreč nimajo.
    Edina alternativa je bankrot.
    http://damijan.org/2013/03/25/bratje-dalton-in-ciper-kot-model-resevanja-slovenije/

Comments are closed.