Družbeno politična delavka Majda Širca

Majda Širca Ravnikar ni kdorkoli. Je nekdanja vplivna političarka in ustvarjalka javnega mnenja. Bila je zaposlena na RTV, od koder se je podala med politike, postala poslanka in ministrica za kulturo. Z brodolomom stranke Zares … Beri dalje

Kresovi, grmade in požari

Razvoj človeštva od pradavnine do danes je povezan z ognjem. Pustimo ob strani vprašanje, ali je človek začel uporabljati ogenj po naključju ali je za to zaslužen Prometej, kar lahko beremo v grški mitologiji. Brez … Beri dalje

Prebujenstvo na Ministrstvu za kulturo

Uboga ministrica za kulturo Asta Vrečko, koliko ima dela! Medtem ko komaj zmaguje napore s čiščenjem (»demokratizacijo«) na ministrstvu in v javnih zavodih (še zlasti na javni RTV) ter s pometanjem svinjarije pod preprogo v … Beri dalje

Festival Free Forms je neke vrste socialni eksperiment, ki naj bi imel posledice tudi v sami glasbi

Glasbeni festival Free Forms je osnovan na ideji sodelovanja glasbenikov, ki za zasedbo izvedo pred nastopom. Tako se pomen improvizacije in tudi sodelovanja, soodvisnosti glasbenikov bistveno poveča. Nihče od nastopajočih tudi nima vloge voditelja, občutek enakovrednosti pa naj bi bil s tem večji. Gre za nekakšen vrste socialni eksperiment, ki naj bi imel posledice tudi v sami glasbi.

Priprave na gradnjo nove stavbe NUK so v polnem zamahu

Novi NUK 2 bo v središče postavil uporabnike, osredotočeni smo predvsem na njihove potrebe, prenos informacij, znanja in izkušenj, na nabiranje znanja. To se lahko sliši dokaj profano, funkcionalno. Spet je odvisno od tega, kako je ta prostor, ki je namenjen temu prenosu védenja, oblikovan.

Javna slovenska sramota – kultura kot komunistični plen

Prizori interpelacije ministra Simonitija spominja na dobo borbe za oblast nacistične stranke v Nemčiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja ali razgrajanja prav tako rdečih komunistov v času netenja revolucionarne delavske revolucije pred in med drugo svetovno vojno in po njej.

Koronavrtnica Eve Petrič v cerkvi sv. Štefana na Dunaju

Eva Petrič s Koronavrtnico že od oktobra dalje širi upanje s stene nad grobnico cesarja Friderika III. v dunajski katedrali sv. Štefana in bo na ogled tam vse do konca septembra. Junija, avgusta in septembra 2020 ji je uspelo ujeti odprto okno v pandemiji in realizirati razstavo SOUNDeSCAPES: Uspavanka za drone v galeriji Photon v Ljubljani.

France Prešeren bi danes nosil rdečo zvezdo?

Bi France Prešeren danes nosil rdečo zvezdo? Violeta Tomić, denimo, nima nobenega dvoma o tem, da bi jo nosil in ga tako rekoč vidi med častnimi pristaši svoje stranke. France Prešeren pa je seveda bil romantik in je stal na robu. In kaj to pomeni? To, da tudi brez rdeče zvezde ostaja nelahka uganka.

Utihnil je pisalni stroj Angelce Škufca

Angelca Škufca je pisala kratke pripovedi iz vsakdanjega in nevsakdanjega življenja. Po petintridesetih letih pisanja je leta 1997 izšla njena prva zbirka črtic z naslovom Šopek cvetja in trnja, izdala jo je Cistercijanska opatija Stična.

Minister Simoniti o podlem delovanju opozicije, številnih kulturnikov in večine medijev

Nobenega niti najmanjšega občutka za solidarnost s strani delavcev v kulturi ni bilo zaznati do delavcev v realnem sektorju, nobene niti najmanjše empatije, hkrati pa nobenega zavedanja, da je bil celoten kulturni sektor veliko bolje zavarovan kot marsikateri drugi sektorji in ne nazadnje, da je ministrstvo za kulturo naredilo zanje vse, kar je lahko. Vse to ‘umetniško nastopanje’ nima nobene zveze z umetnostjo, ampak je povezano samo s socialnimi zahtevami, za katere menim, da niso uresničljive …