Na sicer oblegani Ratitovec po samotnih poteh

0
49

Verjetno je Ratitovec (1666 m), ki je najvzhodnejši hrib v Julijcih, ena najbolj obiskanih gora v Sloveniji. Veliko jih dirja nanj prav vsak dan. Sam se sicer sprašujem zakaj je treba prav na Ratitovec (ki je sicer zares lepa gora) priti vsak ljubi dan, ko pa imamo toliko lepih gora. Tudi v okolici Selške doline.

Večina ljudi pristopa na Ratitovec s Prtovča (1025 m), najvišje vasice na Slovenskem. Pred vasico okoli cerkvice Svetega Jakoba je zraslo pravo parkirišče. Večina se odpravi skozi Razor do koče in se vrača preko Podna nazaj na Prtovč (ali obratno). Obe poti zahtevata okoli 1,5 ure zmerne hoje.

Pa vendar se še da najti pristop, kjer tudi na lep poletni dan ne srečaš skoraj nikogar. Zahteva sicer malo več časa za vzpon na Kosmati vrh, ki pa je poplačan z mirom in odličnim razgledom.
OPOMBA: Ratititovec je pravzaprav več vrhov: Gladki – levi in Kosmati vrh – desni, ki jih vidimo iz Selške doline in pa še greben vrhov, ki se vlečejo proti Soriški planini z izrazitima vrhovoma: Altemaver (1672 m) in Kremant (1658 m).

Na kratko

– Dolžina in višina: približno 4 ur zmerne hoje; 618 m višinske razlike

– Pot: Prtovč (1025 m) – po gozdni cesti mimo lovske koče proti planini Klom (1400 m) – Kosmati vrh (1643 m) – sedelce med Gladkim in Kosmatim vrhom – čez Razor nazaj do Prtovča

– Primernost: za celo družino, tudi za majhne otroke

– Zemljevid: Škofjeloško hribovje; 1: 50.000

Opis poti

Avto pustite na parkiriščih pri cerkvi na Prtovču in se še pred partizanskim spomenikom odpravite desno proti lovski koči. Po gozdni cesti, ki se polagoma vzpenja, hodite okoli 1 uro. Do partizanskega spomenika na robu Jelovice.

Takoj za spomenikom se vzpnite po markirani poti levo proti Kosmatemu vrhu. Pot vas okoli pol ure vodi po gozdu, potem pa se vam odpre čudovit razgled na Kamniške Alpe, Karavanke in Julijce. Eden lepših razgledov po Gorenjski. Pogled seže na jug prav do Snežnika. Od partizanskega spomenika do vrha je še okoli 1 ure prijetne in ne preveč naporne hoje.

Na vrhu se vam odpre pogled še na sosedov vrh – Gladki vrh na katerem je Krekova koča, ki se imenuje po Janezu Evangelistu Kreku. Z vrha se spustite do sedla med Gladkim in Kosmatim vrhom (20 minut) od tu pa v Razor in nazaj do Prtovča. Z vrha okoli 1 ura.

Možnosti

S sedla med Gladkim in Kosmatim vrhom se lahko odpravite še na planino Pečano in od tam na Gladki vrh (lepa priporočljiva za majhne otroke). Lahko pa se odpravite od sedla kar navzgor po robu Gladkega vrha do koče. Pot vodi po robu prepada in ne priporočam za majhne otroke. Od koče se lahko povzpnete na Altemaver (1678 m) najvišji vrh v pogorju Ratitovca. Izjemno lepa flora v času cvetenja avriklja, rodendendrona in planik. Ne trgaj ničesar!

Foto: Aleš Čerin

Prijava

Za komentiranje se prijavite