»PAHOR JE VEDEL, PA NI STORIL NIČ«

Časnik 16.11.2017 22:04
 

Dr. Jože Možina v pogovoru s pravakom SDS Janezom Janšo / foto: J. Možina

J. Možina, TV Slovenija, Intervju z Janezom Janšo (POSNETEK)

TV Slovenija, v nedeljo 19. 11. ob. 21. 25 na prvem programu

Prvak opozicije je v intervjuju analiziral predsedniške volitve in pojasnil tudi lastne napake in razloge, ki so privedli do neuspeha pomladne opcije. Komentiral je tudi svoj vidik razhajanja z Novo Slovenijo. Janša je kot razlog za padajočo volilno udeležbo izpostavil občutek nemoči za vplivanje na politične odločitve, ki je zlasti zajel desnosredinske volivce. Ti so imeli po njegove po letu 1990 tudi večja pričakovanja od volivcev levice, ki so bili motivirani za ohranitev svojih privilegijev.

Razlog, da v drugem krogu niso podprli Boruta Pahorja, je med drugim v njegovi vlogi pri pranju milijarde dolarjev iranskega denarja v NLB: »Predsednik Pahor je vedel – in ni storil nič!«, je bil kritičen Janša, ki meni, da je Pahor s tem močno ogrozil ugled Slovenije v svetu in tudi lastno funkcijo. S to temo se bo naslednji teden ukvarjal poseben odbor Evropskega parlamenta. Podobno naivna in za Slovenijo škodljiva je bila tudi Pahorjeva vloga pri arbitražnem sporazumu, ki ima za posledico izgubo dela ozemlja z državljani vred in neoprijemljiv stik z odprtim morjem.

Janša je kot enega ključnih problemov slovenske nacije izpostavil problem natalitete oz. še prej odhajanja, saj je v zadnjih petih letih že več kot 40.000 Slovencev odšlo v tujino. Zavrnil je tezo, da tudi SDS na to pereče vprašanje nima pravih odgovorov.

Prvak SDS je zavrnil tudi očitek, da si v aktualnem primeru sirskega migranta Ahmada Shamieha tako leva kot desna politika kujeta politične točke. Opozoril je, da je premier Cerar pohodil že izvršen sklep državnega organa te države in si zato prislužil ustavno obtožbo. Izpostavil je tudi dvoličnost ob tako ekskluzivni kršitvi v prid reševanja begunca Shamieha, medtem ko je bila nedavno iz Slovenije deportirana cela sirska družina, sicer krščanske veroizpovedi, vendar brez vsake medijske pozornosti. Na novinarjevo kritiko, da se nihče na zavzame za ljudi, kot je Vaskrsić, ki so mu zaradi 124€ dolga zarubili hišo, pa je Janša zatrdil, da so dvojna merila čedalje bolj razvidna in pojasnil njihov pogled na to primerjavo.

Janša je ob koncu komentiral tudi mnenja da je čas, da se umakne iz politike oz. vrha stranke. Izpostavil je, da o predsedniku stranke demokratično odločajo njeni člani in ne ljudje zunaj stranke. Po njegovem prepričanju, si njegovega umika želijo predvsem tisti, ki jim je trn v peti dejstvo, da SDS ne obvladujejo prikriti centri moči, kot je to značilno za večino drugih strank. Poudaril je, da je SDS na zadnjih volitvah, kljub temu, da je bil v zaporu, dobila več kot 20 odstotkov glasov. Prav dejstvo, da ima stranka in on osebno podporo številnih zrelih in preizkušenih ljudi, ga motivira, da se je vredno boriti naprej.

Na koncu je Janša povedal, da njegovo življenje ni le politika oz. tisto kar se vidi na televiziji, ampak mu veliko energije daje družina, žena in otroka, ki sta vir veselja.

 
Značke:

25 komentarjev

 • Saj nismo – ampak za hip vzemimo, kot da smo – apostoli teorije zarot.
  Ali se ne bi tale naš Janez kot izrezan prilegal v luštno teorijico zarote –
  Zdelo se je, da je bil svoj čas z dušo in telesom predan prejšnjemu, revolucionarnemu stanju zavesti, takorekoč treniran in usposobljen za vojaške taktike in manevre.. In temu poslanstvu se klen mož ni nikoli izneveril. V konspirativnem dogovoru s strici je prevzel desno krilo slovenske očetnjave. V vseh teh letih so njegova prizadevanja bogato obrodila – desnica povsem dezorientirana, skregana, razbita, moralno diskreditirana, brez upa zmage.. levica pijana od zmagoslavja..
  Torej čast in slava njegovemu spominu!
  Naj bo še dolgo z nami in nas vodi!

  • Ja, desnica pa povsem nesposobna, da bi ga pogruntala. Uh, to ti je zarota. Ti bi mu mu rad podatknil vrhunsko zarotništvo, ampak si ga presegel trikratno. Tvoji zaroti ne pride niti do kolen. Si ti pravi apostol zarot. In to ne teorije ampak ti to kar kot resnično!

   In še si desničar povrhu (“naj nas vodi”). Torej med temi brez upa zmage. In mu kljub temu poješ čast in slavo?! In da bi še dolgo bil na čelu te zarote?!

   • Zasmehovanje drugače mislečega. Ni ravno cenjena vrlina med demokrati. Opppssss! Med resničnimi demokrati.

    • Kaj bi ti vedel o cenjenih vrlinah? Če bi, bi pokazal imel kakšno.

  • No, jaz pa pravim, da se MK in JJ resnično ne moreta videti. Sta pa ptička iz istega gnezda.

   • Ptička iz istega gnezda?

    Prvi član CK ZKJ in predsednik CK ZKS, drugi disident (sin domobranca) in zato zaprt in trn v peti totalitarni nomenklaturi. In od tedaj naprej nenehno preganjan od prvega in njegovih.

    Prvi med osamosvojitvijo do zadnjega sedel na dveh stolih in bi se obdržal, če bi spodletelo, drugi skupaj s Pučnikom, Ruplom, Bavčarjem, Krkovičem in še nekaterimi tvegal svojo glavo in bi šli sedet ali še kaj hujšega, če bi spodletelo.

    Drugih dobro znanih dejstev niti ne bi našteval.

    Vsegliharstvo ima samo en namen: negirati dokazljiva dejstva. Ali preprosto povedano: lagati z zlimi nameni ali dokazovati lastno nevednost.

    • Gospod Tine,
     glejte dejanja. Oba sta socialista/komunista. Ampak Milan je spretnejši, zato je več dosegel. Oziroma … je manj pogolten na oblast pa ima okoli sebe boljšo ekipo.

     A da začnemo naštevati dejanja? TEŠ 6 pa NLB pa referendum pa RTV …

     • ..”Oba sta komunista” ..
      ——
      Tole je pa težka obtožba.
      Če že JJ obtožujete pripadnosti komunizmu, je potrebna pa nekoliko boljša utemeljitev.
      Sicer se oba, komunist in demokrat, res borita za oblast, le da je pot različna. Prvi nima zavor pri uporabi sredstev do cilja, medtem ko demokrat naj bi jih imel.
      Zato se ta pot do cilja, to je oblasti, razlikuje v načinu delovanja.

     • To je tako kot bi se prvi vselil v hišo, kjer bi bilo že vse postavljeno za vselitev, zato lahko že prvi dan normalno deluje.
      Medtem ko drugi pride v popoln kaos. Prvi mesec bi rad vzpostavil red, vendar ga ne more. Saj mu prejšnji stanovalec skrivoma hodi v hišo in premika stvari po svoje, da nov lastnik nikakor nič ne more.
      Potem so tu še sosedje, ki se skrivoma muzajo, kako nesposoben da je priseljenec.

     • Gospod AlFe, zdi se, da ne poznate dejstev. Kar je vseeno bolje od namernega laganja.

      Ko nekoga obtožujete krivde, morate poznati stvarna dejstva, ne rekla-kazala propagando. Sicer mu delate krivico in ste vi v grehu.

     • Dejstva? Želite dejstva? Tu so: Janševa vlada je dala končni žegen za TEŠ 6, Janševa vlada ne samo, da ni odprodala NLB, temveč jo je celo bolj podržavila, referendum je zaostril spet Janša …

      Tako. To je samo nekaj cukrčkov Janezovega socializma.

      Glejte dejanja, gospod Tine! Dejanja in tudi tista dejanja, ki bi morala biti pa jih ni bilo!

     • AlFe, saj pravim, poznati je treba stvarna dejstva.

      V času Janševe vlade je bil projekt TEŠ 6 vreden okoli 650 000 mio €, v času naslednje, Pahorjeve, se je vrednost nenadoma povečala za več kot dvakrat.

      Odprodajo NLB sta preprečila koalicijska partnerja Desus in SLS.

      Rezultat referenduma je verodostojen, če je dosežen določen minimalni kvorum. Referendum z npr. 5-odstotno udeležbo je težko jemati resno. Zgodil se je tudi tak primer. Volijo, svoje sporočajo tudi tisti, ki ne gredo na volišče.

     • Kapodistrias

      Kaj so se vam možgani čisto skisali?

     • Gospod Tine,
      če JJ ni vedel sledeče

      Gregor Golobič: Teš 6 je bil projekt, zamišljen kot ‘alibi za krajo’ nekaj sto milijonov evrov
      http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/gregor-golobic-tes-6-je-bil-projekt-zamisljen-kot-alibi-za-krajo.html

      potem je idiot, ki nikoli ne bi smel biti premier. Ampak ni idiot. Je zelo inteligentna oseba.

     • Gregor Golobič pač ni najbolj zanesljiv vir informacij. Očitno se ni mogel ukoreniniti v tem projektu.

      Ne rečem, da do kraj ni prišlo. Verjetno je bilo zato treba še sprejemljivo ceno glede na pričakovane koristi pod Pahorjem podvojiti.

      Vendar ta korespondenca kaže na drug tip problema.

      Po vsej sili iskati in poizkušati najti neko krivdo ter človeka nekako očrniti, kaže na sovražni odnos do te osebe. Tedaj ni več problem ta oseba, temveč tista, ki je obremenjena s tem sovraštvom.

     • Gospod Tine,

      tako je! Mislim pa, da se je Golobič bolj ukoreninil v TEŠ 6 kot JJ. To je zgolj mnenje, tega pa lahko spodbijate. Čigavi so ljudje pri koritu imenovanem TEŠ 6?

 • Edini, skupaj s Šušteršičem in Bajukom zaupanja vreden predsednik vlade in finančni minister do sedaj! Ti ljudje imajo(so imeli) edini potrebno količino pameti v glavi za vodenje države!

  • Kapodistrias

   Se strinjam. Obdobje 2004 – 2008 je bila zlata doba slovenske države – z daleč najboljšo vlado.To niso le občutki, to dokazuje vsa statistika!

   • No, no. Glede na učinek in spremembe je znatno boljši izraz: daleč najmanj slaba vlada. Ko zadeva gre na odpad, je zelo težko uporabljati besedo “dobro” in si podeljevati kolajne.

 • Intervju bom gledal.

  Alfe govori o dveh ptičkih iz istega gnezda. Gnezdo je vsekakor pustilo posledice… JJ ima vsaj vonj po gnezdu v katerem je dokaj udobno preživel mlada leta. Tega gnezda smo se mnogi, predvsem katoličani, odločno izogibali in ga zavračali in zato bili ves čas vsaj drugorazredni.

  JJ so se oči odprle in je nato na prehodu v demokracijo in v samostojnost odigral vlogo, ki zelo spoštujem. Znal je stopiti skupaj s Pučnikom in drugimi, ki so iskali pot v svobodo in demokracijo. Priznam, da je bilo predvsem zadnje desetletje zanj zelo težko in polno hudih preizkušenj.

  In kaj zadnja leta pogrešam pri njem? To, da si zatiska oči pred katastrofalnimi posledicami razbite desnice. Če bi si jih ne, bi kot lider desnice, naredil potrebne korake za sodelovanje. Mnogo je zamujenega. Škoduje vonj po gnezdu. Romana je v minuli kampaniji dišala lepše.
  Intervju bom gledal v upanju, da JJ pove, da so “razvili deodorant”, ki uničuje škodljive posledice vonja po gnezdu in spodbuja sodelovanje.

 • JJ o aferi NLB Irangate nastopa prepricljivo. Ce drzi njegova percepcija in domneve, bo afera nosila se krepke posledice. Tudi mednarodnopoliticne. Ce je Pahor res vse vedel in nic ukrepal, potem je pri meni za vekomaj izgubil ugled in podporo. Mediji, ki jih afera ne zanima, so ta ugled in kredibilnost pri meni ze davno izgubili. Ampak tega skandala se ne bo dalo pomesti pod preprogo.

 • Sicer se z JJ izrazito ne strinjam glede vsebine arbitrazne odlocbe. Razmejitev na morju je za Slovenijo dobra. Ni nevojaskega nacina,da bi Slovenija prisla do boljse. Pogledi za nazaj o primernosti zasedbe vojaske tocke na savudrijskem rtu leta 1991 so neprimerni. Tudi vojaska karavla na Trdinovem vrhu je evidentno del hrvaskega teritorija.
  Ne zeli bliznjega blaga in ne zeli bliznjega zene!

  • Mislim, da niste razumel poante.

   Do katastrofe od arbitražnega sporazuma je izhodišče za pogajanja s Hrvaško predstavljal sporazum Drnovšek-Račan, od arbitražne odločitve naprej pa izhodišče predstavlja za Slovenijo bistveno slabša arbitražna razsodba.

   Pahor je torej Slovenijo tudi v tem pogledu potisnil v bistveno slabši položaj, kot je bil pred njegovim nastopom.

 • V piranskem zalivu je arbitrazna odlocba celo boljsa od dogovora DR. Zunaj zaliva nekoliko slabsa. Po mojem se vedno precej ugodna za Slovenijo.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI