Res bo šlo na nož, a predčasne volitve kažejo na Pahorjevo zmago

Aleš Maver 12.11.2017 19:05
 

Borut Pahor ima prednost. Če je že na predčasnem glasovanju dobil slabih 53 odstotkov glasov, je velika verjetnost, da bo zmagal ob koncu. V prvem krogu je namreč svoj dosežek s predčasnega glasovanja namreč izboljšal. Res pa je, da je vprašanje, kako so tokrat glasovali “desni” volivci, ki so v “predčasnem vzorcu” praviloma manj zastopani. Neveljavnih je bilo predčasno le 1,5 odstotka glasovnic.

Po pridružitvi prvih danes oddanih glasovnic se rezultat ni bistveno spremenil, kar potrjuje podmeno, da je vzorec glasovanja danes drugačen kot pred tremi tedni. To potrjuje tudi podatek, da je Šarec v vodstvu v Ribnici, izraziti trdnjavi desnice (po predčasnem glasovanju je še vodil Pahor). Za razglasitev zmagovalca bo torej potrebno še nekoliko počakati,

P. S. Po dvajsetih odstotkih preštetih glasovnic je Pahor povišal prednost na skoraj 54 odstotkov podpore, kar kaže, da ga Šarec zelo verjetno ne more več ujeti.

 

 

9 komentarjev

 • Po svoje zelo preseneča, da nek Marjan Šarec na predsedniških volitvah v dvoboju s Pahorjem skoraj pride do zmage. To se mi zdi približno tako, kot da bi se bolnik ( ki potrebuje kirurški poseg) pri izbiri, kdo bo njegov operater, med uveljavljenim kirurgom specialistom in strežnico odločil za slednjo. Da ga operira raje strežnica.

  To, da v današnji Sloveniji ob ustezni podpori ( dominantni mediji, politična ozadja okoli Kučana, Jankovića) in ustrezni nepodpori nasprotni strani ( Janša-SDS) predsednik lahko postane praktično kdorkoli, je vsaj nenavadno. Prostora za lansiranje vedno novih obrazov in novih političnih nategov slovenskega ljudstva je očitno v tej deželi še vedno ogromno.

  Slovenija se bo očitno težko politično normalizirala. Tudi reakcija vodstva glavne opozicijske stranke kaže na to.

  Pahorjeva zmaga in njegovo predsedovanje je pri tem eden redkih momentov normalnosti, primernosti in kompetentnosti.

  • “Pahorjeva zmaga in njegovo predsedovanje je pri tem eden redkih momentov normalnosti, primernosti in kompetentnosti.”

   Ja, Slovenija se bo le stežka demokratizirala, če še odlični poznavalec dogodkov, to je gospod F., pravi, da je gospod predsednik Pahor primeren in odgovoren.

  • Pahor je kirug takega kova kot dr. Štritof z epitafa: tu počiva dr. Štritof, ki je napolnil ves ta britof…

 • Ampak res, tako na tesno pa nisem pričakoval. In ob tako silni udeležbi, 40%?! Kdo so ti ljudje, ki so prišli na volišča in očitno glasovali celo za Šarca?!
  Slovenija ni normalna.

 • Šarec res nima skoraj nobenih kompetenc za položaj in mu je vendar skoraj uspelo. In cel kup ljudi ga je bilo pripravljeno podpreti, samo da ne bi dobil Pahor. Politično- vsebinsko gledano Šarec ( razen morda pogleda na polpreteklo dobo) sicer niti ni bil tako napačen, kaj šele skrajen kandidat; ampak precej žal pove ( “povej mi, s kom se družiš in povem ti, kdo si”) njegovo predhodno politično koaliranje z Jankovićem in z D.Turkom.

 • Gospoda,
  brez panike. Že več kot stoletje je znana resnica:

  “Če bi z volitvami lahko kaj spremenili, bi bile prepovedane.” (Emma Goldman, 1906)

 • Šarca je pokopala navezava na Jankovića in Kučana in nekritično stališče na polpreteklo zgodovino. Očitno nima jajc, da bi se jasno postavil. Pa je lahko čisto fejst človek. Žal.

 • Tudi Šarec je zmagovalec, in sicer v bitki za promocijo nastajajoče nove politične stranke za prihajajoče parlamentarne volitve.
  Z novo staro vsebino.

 • Bolje jo odnesejo tisti, ki imajo do polpretekle zgodovine nekritičen odnos.
  Zaradi pohabe ljudstva.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI