J. Možina, Tv Slovenija: Pogovor z dr. Vero Đoković Mejak (POSNETEK)

Časnik 9.10.2017 0:49
 

dr. Vera Đoković Mejak in dr. Jože Možina (http://4d.rtvslo.si)

Pogovor z Vero Đoković Mejak je bil prava poslastica za gledalce, saj je gre za pravnico in strokovnjakinjo za finance, ki je brez dlake na jeziku razgala anomalije slovenskega pravosodja in gospodarjenja z državnim premoženjem.

Pogovor z Vero Đoković Mejak, ki ga je pripravil in vodil dr. Jože Možina je dostopen preko naslednje POVEZAVE.

Že kot gostja v oddaji Pričevalci pred dvema letoma je porušila vse rekorde gledanosti. Rojena je v Beogradu, očetu, ki je bil v osebni straži kraljeve družine ter mami, ki je bila iz zgornje Savinjske doline. Študij prava je končala v Zagrebu, potem pa je bila zaposlena na SDK, na tožilstvu, Banki Slovenije in na Ustavnem sodišču. Ker že nekaj let živi v Španiji je uvodoma pojasnila svoj pogled na katalonska prizadevanja za samostojnost, kjer poleg pravice do samoodločbe osvetljuje tudi na politična in ekonomska ozadja. V ekonomski primerjavi med Slovenijo in Španijo, Mejakova opozarja na nesorazmerno visoke davke, ki pri nas dušijo zlasti mlade ter podjetnike. Izredno kritična je do ekonomske politike v državi, zlati nesorazmernega zadolževanja in napoveduje, da Slovenija, ki se je znova zadolžila za 4 milijarde € tone v grški scenarij. Glede pravosodja je Mejakova spregovorila o najbolj odmevnih zdrsih, ki so sodno vejo oblasti pripeljali do tako nizkega ugleda. Kot prvi je to zanjo sojenje v aferi Patria, kje tožilcu očita neznanje oz. politično motiviranost. Meni tudi, da bo klavrno usodo doživelo tudi sojenje Milku Noviču in opozarja, da bo odškodnino znova plačala država Slovenija, ne pa tisti, ki so odgovorni za slabo sojenje.

Pokomentirala je tudi čedalje bolj utemeljen vtis, da slovenska pravna država ne velja za vse enako, zlasti se to kaže v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića v aferi farmacevtka. S sogovornikom je dotaknila tudi afere desetletja – bančno-političnega škandala, ki močno prerašča okvire Slovenije. Gre za pranje milijarde evrov iranskega denarja v NLB, kjer so ocene, da so tisti, ki so izvedli ta nezakonit posel prejeli provizije, ki lahko znašajo tudi več sto milijonov €. Mejakova iz lastnih izkušenj komentira odgovornost, ki jo ima pri tem Banka Slovenije pa tudi ostali vpleteni vse do sedanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in predsednika republike Boruta Pahorja.

 
Značke:

1 komentar

  • Gospa dr. Vera je lepo navedla “anomalije”. Ta posnetek bi morali stalno predvajati pred vsakimi volitvami.

    Potem mi mogoče ne bi bilo treba s stisnjenimi zobmi voliti najmanj slabo rešitev, to je JJ&SDS, ki jo mnogi ponujajo kot
    rešitev za Slovenijo.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI