J. Možina, TVS 1, Intervju: Rado Pezdir (POSNETEK)

Casnik 28.6.2017 6:16
 

Rado Pezdir je v intervjuju (TUKAJ) pogumno razkril šokantna ozadja finančnega delovanja paradržavnih struktur, ki jih po pravici imenujemo »udbomafija«. Udba, poznejša SDV, politična policija prejšnjega nedemokratičnega režima, je namreč že leta 1946 začela s tihotapljenjem droge in cigaret, ter to počela še leta 1989, kar je sedaj dokumentirano. Pri svojem kriminalnem delovanju je imela tudi sodelavce iz italijanske mafije, ki so z Udbo sodelovali tudi v igralniških poslih. Bili so kot država v državi, nad SDV je bila samo Zveza komunistov oz. Centralni komite. Denar iz tega početja se je med drugim stekal na skrivne račune in podjetja v tujino; Pezdir navaja, da je bilo izdano celo navodilo, da se udbovski denar prenese izven Slovenije. V pogovoru bo predstavil še druge dokumente in informacije, ki razkrivajo obsežno gospodarsko mrežo bivše SDV, ki je tudi po letu 1990 ostala živa ter s pomočjo kriminalnega denarja obvladuje pomemben del slovenske družbe in politike – med drugim je odgovorna za preplačila medicinske opreme. Njen vpliv pa je močan tudi v medijih in pravosodju. Lovke nekdanjih udbovskih struktur segajo tudi v slovensko bančno gospodarstvo, zadnja afera s pranjem milijarde dolarjev iranskega denarja v NLB, pa je po Pezdirjevem prepričanju le vrh ledene gore.

Rado Pezdir pripravlja na temo vzporedne ekonomije obsežno knjižno monografijo. Podatke o delovanju Udbe v preteklosti je pridobil z večletnim raziskovanjem arhivskega gradiva, ki je prišlo v Arhiv Republike Slovenije šele v zadnjem obdobju. Glede na to kaj vse to gradivo razkriva, je moč sedaj v drugi luči oceniti silna prizadevanja, da se dostop do arhivov omeji.

Pogovor z Radom Pezdirjem, ki ga je pripravil Jože Možina, nedvomno prinaša kompetenten odgovor na vprašanje zakaj je po 26 letih slovenska država v zastoju in zakaj tranzicija ni uspela. Država je po Pezdirjevi oceni še vedno ali celo bolj talec paradržavnega podzemlja, ki v veliki meri obvladuje tudi organe pregona ter brez sramu izkorišča privilegirane pozicije, pridobljene že v bivšem režimu. Dejstvo, da imajo bolj kot akterji tovrstnih kriminalnih dejanj v Sloveniji težave tisti, ki vse to razkrivajo, samo po sebi pojasnjuje kako pomembna je tema tokratnega intervjuja. Voditelj sklene pogovor s stališčem, da Televizija Slovenija kot javni medij mora ostati prostor, kjer se odkrito spregovori tudi o najbolj škodljivih anomalijah slovenske družbe.

NA SPOREDU: Nedelja, 2. julij, 21.30. Na TVS1.

 
Značke:

4 komentarji

 • svitase

  Končno se bodo prebudili tudi ekonomisti in s tem pokazali, da obvladajo abecedo poštene ekonomije, ki nam naj kroji prihodnost, ne pa nepoštenost.

 • svitase

  Poštenost in delavna ustvarjalnost je bila vedno v zgodovini odlika Slovencev.

  O tem pišeta v svojih delih tudi Valvasor in Slomšek.

 • svitase

  To vrednotno odliko Slovencev vzpostavimo in vzdržujmo tudi danes!!!

  To zahtevamo tudi od naše oblasti!

 • Če bi bila Slovenija pravna in demokratična država bi bili danes zjutraj v policijskem priporu več ducat ljudi od Kučana do državnega tožilca Furlana ampak ker smo mafijska država se nikomur od teh ne bo nikoli skrivil niti las.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI