FILM O ŠKOFU ANTONU VOVKU: Goreči škof (VIDEO)

Casnik 11.6.2017 13:35
 

Nov film o ljubljanskem škofu dr. Antonu Vovku z naslovom Goreči škof bo premierno predstavljen v sredo,14. junija 2017, ob 20. uri v Antonovem domu na Viču (Tržaška cesta 85). Ob tem bo tudi pogovor z ustvarjalci filma, pričevanje duhovnika in pesem duhovniškega okteta Oremus.

Film je bil ustvarjen v Studiu Hartitude, pod scenarij se je podpisal Rok Andres, izvršni producent in režiser pa je David Sipoš. Več o filmu si lahko preberete na spletni strani: www.antonvovk.si.

Ponovitve premiere bodo:

Ob izdaji filma so iz Vovkovega odbora zapisali:

Od smrti nadškofa Antona je minilo dobrih petdeset let, zato ga mlajši rod ne pozna. Poleg tega je bil eden tistih osebnosti, ki v javnosti spomin nanje ni mogel zaživeti. Njegovi sodobniki pa so ga ohranjali v spoštovanju in občudovanju, kajti bil je izreden kot človek in kot škof. Bog ga je obdaril s talenti, ki so mu v zapletenih in grobih razmerah med vojno in po njej pomagali, da je trdno stal, modro in zanesljivo vodil nadškofijo in zanjo veliko pretrpel. Vsem vernim tistega časa je bil kakor skala in svetilnik.

Svetniške poteze njegove osebnosti so spodbudile začetek postopka za njegovo beatifikacijo. V času, ko spoznavamo doslej prikrite velike osebnosti našega naroda, je Vovkov odbor želel, da tudi nadškofa Vovka spozna vsa slovenska javnost. Tako je iz spominov in pričevanj nastal tudi dokumentarni film o njem. Pripravila ga je ekipa Davida Sipoša; njeno delo so tudi filmi o škofih Gnidovcu in Smeju ter o zakramentih.

———————————————————-

Molitev k Božjemu služabniku Antonu Vovku

O Bog, v škofu Antonu Vovku
si dal svojemu ljudstvu dobrega pastirja
in pogumnega pričevalca za vero v času preizkušnje.
Prosimo te, poveličaj ga pred vesoljno Cerkvijo,
da bo pred nami še močneje zablestel njegov zgled
in bosta po njem rasla naša vera v tvojo očetovsko Previdnost
in zaupanje v Marijino materinsko varstvo.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI