Boštjan M. Turk, Reporter: Rožman in Stepinac moteča za Hitlerja in Tita

Casnik 26.2.2017 2:20
 

Ob priložnosti 57. obletnice smrti je bil v Osijeku javnosti svečano predstavljen spomenik Alojziju Stepincu.

Ker se v Beogradu pripravljajo na volitve, je srbska politika – skupaj s srbsko pravoslavno cerkvijo – sprožila žolčno polemiko. Ta utegne preko povezav, ki jih ima v Vatikanu, celo doseči, da Stepinčevo ime ne bo nikoli postalo ime svetnika. Preveč naj bi bil namreč povezan z nacisti in državo, ki so jo nacisti vzpostavili na ozemlju RH (brez Istre in Dalmacije) ter BiH v letih 1941 – 1945.

Čeprav je zadnje blatenje Stepinčevega imena povezano z instant potrebo po promociji Vučića ali Nikolića (najverjetneje prvega) na predsedniških volitvah, aprila letos, ni ne prvo ne zadnje. Izhaja pa iz ideološko privzgojenega pogleda na vlogo katoliške Cerkve med vojno, kakršnega je nekdaj vzdrževal titoistični režim, danes pa njegovi nasledniki, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Tomislav Nikolić je bil aktivni član SKJ, Aleksander Vučić pa njenega  podmladka. Slobodan Milošević – največji srbski vodž 20. stoletja – pa generalni sekretar CK SKS.  Tomislav Nikolić se je v zgodovino zapisal še po nečem: da je bil v času najhujšega terorja srbske vojske nad Sarajevom ob strani Radka Mladića. Za to priča fotografski material.

Ne glede na vse: nič bi ne moglo biti dlje od resnice kot konstrukti partijskega »zgodovinopisja«. Dokument, ki sem ga podpisani javnosti predstavil oktobra 1998, ko je Janez Pavel II v Marija Bistrici Alojza Stepinca proglasil za blaženega, govori resnico o tem, kako so nacisti gledali na katoliško Cerkev na Hrvaškem in v Sloveniji, predvsem pa kakšen hud odpor so imeli do Gregorja Rožmana in Alojzija Stepinca. Kar je logično: bila sta vse to, kar nacisti (ali drugi pripadniki totalitarnega sistema, tudi komunističnega) niso bili.

Dokument je datiran z dne 27. marca 1941 in je najstrožje zaupen (Opomba: prikazan je na koncu avtorjevega prispevka na Reporterju). Izdal ga je SS-Reichssicherheitshauptamt (Vrhovni urad službe državne varnosti – organizacija, ki je imela enako vlogo kot Udba ali KOS v SFRJ) namenjen je poveljujočim oficirjem pri napadu na kraljevino Jugoslavijo, 6. aprila 1941. Dokument definira jugoslovansko geografijo, ključne strateške točke, prinaša informacije o starojugoslovanski vojski in drugo. Nazadnje spregovori tudi o najpomembnejših sovražnikih Nemcev v deželi.

…..

Nič manj nevaren se SS-u ni zdel ljubljanski škof Rožman. Tega uvršča med avtoritete, ki se nemštvu ne le upirajo z odločnostjo, ampak z ognjem in sovražnim žarom pripovedujejo o hudodelstvu nemške vojske v Evropi. Rožmana bremeni dejstvo, da je v Ljubljani ponudil zatočišče poljskemu kardinalu Hlondu(1) in dal tiskati njegovo delo Nemška grozodejstva na Poljskem. SS še posebej poudari dejstvo, da se je Rožman potrudil z vsebino knjige (knjiga opisuje množična pobijanja Poljakov ob napadu na Poljsko) seznaniti katoliško javnost na Slovenskem. Kot Stepinca SS tudi Rožmana uvršča na indeks posebnih sovražnikov. Tako pojasnjujemo tudi preverjeno krilatico, da se je med vojno prelat grenko šalil, češ da ne ve, ali ga bo podrla rjava (nemška) ali rdeča (komunistična) krogla. Rožmanovo ime se zato nahaja ob poljskih, čeških in slovaških emigrantih, britanskih agentih in judovskih prvakih v nekdanji Jugoslaviji.

Več: Reporter

 
Značke:

8 komentarjev

 • No, lepo. Ampak eden je pobegnil iz svoje škofije, drugi pa je ostal. Gremo ugibat, kdo je bil to?

  • Pa enga so zastrupili komunisti, zato je tisti, ki je pobegnil že vedel zakaj je to pametno.

 • Zdravko

  Zelo lepo pričevanje o Rožmanu in Stepincu. Vsem tistim, ki govorijo, kako je Cerkev izdala narod itd. Sram jih naj bo, vseh. En par jih je tudi tu na tem portalu.

  • Veliki sodnik Zdravko je govoril. In obsodil!

   • Zdravko

    Mala kača Alfe spet jezik steguje.

    • Zmerjanje vam gre čudovito iz ust. Ste ponosni SDSovec, kajne? Kot vašemu vodji, slovitem JJu? Se že smete pogovarjati, koliko € je slovite JJ dal za odškodnine, ker je zmerjal?

 • Lepo, da je to Boštjan Turk še enkrat in to v dopolnjeni verziji predstavil. Vsekakor v Sloveniji ne obstaja splošno vedenje o teh dejstvih, celo med zgodovinarji ne. Ali pa tega zavestno nočejo vedeti, čeprav bi jim etika profesije to nalagala.

  Moj zadržek je le v tem, da vse napisano o odnosu nacističnega režima do obeh škofov in obratno velja za čas pred 6. aprilom 1941 oz. okupacijo kakšen teden kasneje. Kasneje so precejšnje razlike med delovanjem obeh teh voditeljev svojih lokalnih Cerkva. In Stepinčeva pot je svetniška.

  • Zdravko

   In zato mu klobuk dol. Niso vsi svetniki. Ali lahko to res komu očitamo? Samo v Sloveniji je to možno.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI