Umetniški navdih (foto): Nov veter

Janez Mihovec 1.2.2017 12:10
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Janez Mihovec – Nov veter 

Svet se bliskovito spreminja. Še nedavno je bilo tako, da so po svetu pokale bombe islamskih teroristov, potem pa so prišla zahodna letala in zbombardirala malo na počez.  Krive, v glavnem pa nedolžne. Tiste, ki so podpirali takšne stvari, pa so pustili bolj ali manj na miru. V mislih  imam vahabitske režime v Zalivu, pa Muslimansko bratovščino, Al Kaido in podobne vratorezne organzacije kot so CIA, NSA ipd. Tako so lahko kristjane (in muslimane, bahajce, zaraturstovce) na Bližnjem vzhodu mirne duše pobijali in izganjali, ne da bi bilo treba komurkoli odgovorjati.  Lep čas je zadeva delovala, pa so bili akterji bolj ali manj s stanjem bolj ali manj zadovoljni. Z glavami so norijo plačali itak drugi.

Potem pa je prišlo do tektonskega premika. Vsepovsod pobudo prevzemajo nova gibanja, ki se običajno gibajo v desnem političnem spektru, oz. spektra pravzaprav nimajo, ampak so proti obstoječi ureditvi. V mislih imam Francijo, Nizozemsko, Nemčijo, Madžarsko, Poljsko in …… sedaj ZDA. Kar naenkrat grozijo tektonske spremembe.

Ne le da se vladajoči režimi (lahko) zamenjajo in da novi, ki ga pooseblja Trump nimajo nobenega posluha za navade, ki so se razpasle v času Baracka Huseina Obame: na zunaj vse drugače, v biti vse isto. Za povrh pa se je ta teden zgodil Quebec. To vse skupaj postavlja na glavo. Do sedaj so posiljevali na novoletnih proslavah, pobijali po diskotekah in jurišali s tovornjaki v množice le eni. Sedaj pa je prišlo do obratnega procesa. Tudi druga stran je s Quebecom  začela uporabljati enake metode. Brez tega, da bi nato lahko legalna oblast kakorkoli vpliva. Med drugim je splošno znano, da se na BV proti Islamski državi vojskujejo tudi tisoči zahodnih avanturistov.

Zdi se da so se ponovili časi 1. svetovne vojne. Vsaka stran se vkopava v svoje pozicije in pripravlja na ofenzive. Kako se je zadeva končala na krvavih poljih Somme, Verduna in konec koncev tudi Posočja, pa vsi vemo. Izgleda, da bomo norijo vsi skupaj plačali z glavami.

*Risbo sem nekje videl. Bila mi je všeč, pa sem jo narisal še sam.

 


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI