Narava in pokrajina (foto): Turške šance pri Železni kaplji

Janez Mihovec 15.1.2017 8:18
 

P1010482

Janez Mihovec – Turske sance pri Zelezni kaplji

Petnajsto in šestnajsto stoletje Slovencem ni bilo prizanesljivo. V brezštevilnih valovih so z Balkanskega polotoka prihajali turški vpadi. Pred njimi se je vsak zaščitil kakor je vedel in znal. Poleg utrjenih gradov in protiturških taborov so bili v navadi tudi dolinske zapore. Eno teh najdemo kilometer severno od Železne kaplje v dolini reke Bele.

Moram reči, da mi v samem začetku ni bilo jasno, kakšna je bila funkcija zapore. Turki so navadno prihajali iz juga, a zapora deluje, kot da dolino zapira s severa. Potem pa mi  je potegnilo. Pred stoletji je bila dolina Kokre pravzaprav neprehodna, saj reka teče skozi divjo sotesko južno od Jezerskega. Vse prometne povezave so bile s severa.  Turki so tako najprej morali vdreti v dolino Drave preko Štajerske v Koroško, nato pa poizkušali izropati samotne kmetije in naselja južno od Celovca in Borovelj. Da bi prebivalci sveta v okolici Obirja to preprečili so postavili dolinsko zaporo.

Še danes  zapora

deluje impozantno. Divja dolina je pregrajena z več sto metrov dolgim obzidjem, ki je ojačano še z utrjenimi stolpi. Moram priznati, da sem bil navdušen nad izrednim delom naših prednikov.

 

 


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI