Narava in pokrajina (foto): Sveta Marjeta nad Žlebami

Janez Mihovec 8.1.2017 8:59
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Janez Mihovec – Sveta Marjeta nad Žlebami 

Po sledi legende o strašnem zmaju

Pravijo, da je pod Jeterbenkom v starih časih bilo brezno v katerem je prebival strašen zmaj. Z bruhanjem dima in ognja je teroriziral celotno okolico. Prav nenasiten pa je bil njegov tek. Za prav vsak dan v letu je zahteval pitano tele in sod vina. Težava pa je nastopila, ko je bil na vrsti za oddajo davka zmaju siromašen tlačan. Tele ki ga je redil je crknilo, zato je strašni zmaj v zameno zahteval njegovo prelepo hčer. Vendar pa so zmaja ukanili. Tele so napolnili z apnom. Zmaj je tele požrl, ker pa ga je apno zažejalo, je za povrh popil še sod vina. Apno v želodcu je zavrelo in zmaj je v mukah  poginil. Domačini so zmaja vrgli v brezno, tega zasuli in nad njim sezidali današnjo cerkev Svete Marjete.

Tik pred Medvodami pod motelom Medno prečkamo stari cesarski most in zavijemo v dolino Malenščice. Cesta, ki je prav posebej primerna za kolesarje se zlagoma dvigne in pod strmim pobočjem Jeterbenka opazimo manjši osamelec in na njem starodavno cerkev. Nekaj sto metrov pod njo je asfaltirane ceste konec in tu naprej gre le še po kolovozu. Najprej pridemo do starodavne kajže, le nekaj deset metrov proč pa je z zidom obdana cerkev. Zgrajena je bila leta 1526 v gotskem slogu. Cerkvena ladja je ločena od zvonika, ki stoji samostojno. Zid in monumentalni vhod, ki pa sta ostala sta pa del nekdanjega protiturškega tabora, ki je nekdaj oklepal cerkev in branil zgradbo ter ljudi, ki so se zanj zatekli.

V naslednjih stoletjih so cerkev delno barokizirali in sicer v 18. stoletju. O tem pričajo oltarji, kjer seveda ne manjka prav sveta Marjeta. In da bi poudarila spomin na zmagoslavno zmago nad strašnim zmajem, ga njen kip še danes po stoletjih vodi na verigi.

Pravzaprav si zmaja lahko ogledamo tudi še danes. Pred obzidjem je manjša ravnina na katero je postavljena dolga miza. Ko si jo podrobneje ogledamo ugotovimo, da so morda naši predniki dela niso opravili čisto do konca. Zmaj je še vedno tu, saj je miza izrezljana v obliki zmajevega telesa.

Ko posedimo na klopci za mizo se nam odpre lep pogled na širno Ljubljansko kotlino in Kamniško Savinjske Alpe v ozadju. Obisk starodavne cerkve in Jeterbenka v ozadju, kjer stoje še zadnje razvaline srednjeveškega gradu torej poskrbe za nekaj naše fizične kondicije in nam tako narede lep dan.

 

 


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI