A. Salihović, Peterle za Radio Ognjišče: Za neenotnost vlade ni kriva opozicija

Casnik 30.12.2016 0:02
 

V zadnjem “Pogovoru o” v letu 2016 smo gostili predsednika osamosvojitvene vlade in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Z njim smo se ustavili ob minuli 25-letnici slovenske samostojnosti, razmerah v državi in Evropski uniji. „Prepričan sem, da plebiscita ne bi bilo, če ne bi prej zmagal Demos z državotvornim programom,“ je dejal v pogovoru.

Praznik samostojnosti in enotnosti imamo in ga praznujemo zato, ker je slovenski narod hotel svojo samostojno državo, je uvodoma dejal Peterle in dodal, da bi brez demokratične vlade, ki je prevzela operativne naloge osamosvajanja, lahko še enkrat ostalo pri sanjah, željah in deklaracijah „Plebiscita ne bi bilo, če ne bi prej zmagal Demos z državotvornim programom, ker druge politične sile samostojne Slovenije niso imele v programu. 23. december v mojem spominu nima primere. Slovenski narod se je demokratično odločil za samostojno državo. To je bil zgodovinski, prelomen in prazničen dan.“

Več: Radio Ognjišče

Vabljeni k poslušanju pogovora.

 
Značke:

4 komentarji

 • svitase

  Gospod podal je podal jedrnato oceno stanja.

  Zaveda se, kako pomembna je resnicoljubna ocena trenutnega stanja s poudarkom na pomanjkljivostih, da se lahko sprejmejo ustrezni reformni ukrepi.

  Vlada pa beži pred resnico in tišči glavo v pesek ali pa zavaja, kar je v veliko škodo skupnega slovenskega dobrega in razvoja.

 • svitase

  Zdaj grem pa na nekajdnevni dopust. Lepo se imejte!

 • Franc Mihič

  Brez DEMOS-a ne bi bilo samostojne RS in demokracije. Dejstvo pa je tudi, da je razvoj demokracije zastal, enako ekonomski razvoj, predvsem pa ne deluje država prava, ker politika ne skrbi za uveljavitev pravičnosti. To je moje mnenje.
  K temu je prispevala politika, tudi prvi premier Lojze Peterle, ki ni do sedaj odgovoril na (moja)javno postavljena vprašanja v javnem tisku, vsem kandidatom za predsednika države, a nobeden ni nič odgovoril, insicer so to še danes aktualna vprašanja:

  Predsedniškim kandidatom!
  ONA-torek, 16.10.2007

  Pred nami so volitve za očeta naroda. Mnogo je vprašanj za kandidate, kajti po odgovorih jih bomo spoznali in enega izbrali. Mogoče niso odveč tudi naslednja vprašanja.

  Nedavno objavljena raziskava Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer je pokazala, da je mobbing na delovnem mestu v Sloveniji za polovico bolj pogost od povprečja v Evropski uniji. Mobbing povzroča zdravstvene in socialne posledice žrtvam in velike družbene stroške. V Sloveniji še noben primer ni doživel sodnega epiloga, tudi zaradi odsotnosti ustrezne zakonodaje. Kaj menite o stanju tega pojava v Sloveniji?

  V zadnjih letih je bilo objavljenih kar veliko primerov, ko delodajalci za svoje zaposlene niso v pokojninsko blagajno vplačevali obveznih prispevkov za pokojnine delavcev. Stotine delavcev je bilo oškodovanih in bodo lahko prikrajšani pri pokojninah. Niti en primer doslej ni bil sodno sankcioniran.

  Kršene pa so bile osnovne človekove in socialne pravice. Ali menite, da morajo delojemalci res sami reševati ta njihov problem, kot je pogosto uradna razlaga? Ali pa mora država poskrbeti, da delojemalci ne bodo prikrajšani pri pokojninah, zaradi neplačevanja nepoštenih delodajalcev prispevkov za delavce?

  Pomladna politična opcija, ki jo predstavlja kandidat Lojze Peterle, pogosto legitimno poudarja, da je treba graditi Slovenijo in Evropo na krščanski etiki. Pri tem tudi zagovarja pozitivno družbeno vlogo RKC pri sooblikovanju javne morale, norm in zakonov v družbi. Korektno in legitimno. V Sloveniji pa ravno cerkvena medijska hiša T-2 razpečava največ poceni plačljivih pornografskih programov. Ali je to res skladno s deklariranim krščanskim etosom in sedanjo pozitivno družbeno vlogo slovenske RKC?

  Za zaključek. V tisku preberem aktualen naslov o menedžerskih kreditnih nakupih: Saj ni potrebe, da bi kredite vračali. Hevreka, kreditov ni treba vračati? Kdo torej tudi pregreva gospodarstvo in prispeva k inflaciji? Ali je to nova etika?

  Franc Mihič, Ribnica


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI