Narava in pokrajina (foto): Kostnica Svetega Antona v Kobaridu

Janez Mihovec 11.12.2016 15:49
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Janez Mihovec – Kostnica Svetega Antona v Kobaridu

Mineva sto let od neskončnega klanja v Posočju. Za njim je ostalo na stotisoče grobov. V slovenskem nacionalnem spominu je ostal spomin kot simbolj branjenja domovine in predvsem popolno nacionalno katastrofo.  Na vsakem slovenskem pokopališču, pa naj je to še tako majhno, najdemo spomenik temu nesmiselnemu klanju. Pa v pesmi “Oj, Doberdob, slovenskih fantov grob”.

V celotnem Posočju najdemo na desetine grobišč na katerem so pokopani Avstroogrski vojaki. Italijani so ravnali nekoliko drugače. Na stotisoče svojih mrtvih so pokopali v tri orjaške grobnice. Prva je Sredipolja v bližini Doberdobrske planote, druga je v Oslavju, južno od Gorice in tretja, edina na slovenskem ozemlju v Kobaridu. Mestu znamenitega preboja.

Okoli cerkvice Svetega Antona na majhnem gričku nad mestecem je v treh osmerokotnih grobiščih pokopanih 7014 vojakov, ki so padli v nesmiselni vojni. Katastrofa tudi za drugo stran.

 

 

 

2 komentarja

  • Najverjetneje bo prišel čas, ko bodo prenesene kosti padlih vojakov, ki ležijo zdaj vsepovsod, v skupno kostnico.

  • Povsem logičen je zaključek, zakaj ni skupne kostnice na slovenski strani.

    Zato, ker je bila slovenska stran po 1. svetovni vojni okupirana od Italijanov, ki niso imeli interesa za to.

    Prav tako ni imela interes prosrbska Jugoslavija, ker sta bili Srbija in Italija v 1. svetovni vojni na isti strani.

    Šele s samostojno Slovenijo so podani pogoji, da opravimo svojo pietetno dolžnost do naših prednikov in vseh, ki so se borili za to, da obvarujejo Slovence in slovensko ozemlje.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI