Pismo bralca: Zmedeni državljani

Casnik 7.12.2016 8:33
 
Foto: Novi glas.

Foto: Novi glas.

Smrt Fidela Castra je razgalila vso bedo slovenskega političnega prostora, ki ob njegovi smrti žaluje!

Fidel Castro je uporabil idejni temelj revolucij dvajsetega stoletja, ki je: za pošiljanje ljudi pred strelski vod ne potrebuješ sodnega dokaza. Sodni postopki so arhaično-meščanske podrobnosti, saj mi delamo revolucijo. In revolucionarnost mora postati hladnokrvni stroj za ubijanje, ki ga motivira čisto sovraštvo. Ta doktrina je bila osnova vseh revolucij dvajsetega stoletja, boljševistične, nacistične in pri nas Titove, že osemnajst (18) let pred Castrom. Ironija usode je, da se je prav ob pogrebu Castra, kot kazen Božja pokvaril avto!

V Sloveniji so posledice Titove revolucije še dandanes, saj zmedeni slovenski politiki ne vedo kaj bi. Preveč dogodkov se vrsti za njihov um; migranti, zmaga Trumpa, smrt Castra, prevelik javni sektor, 30 mrd. € velik dolg, privilegirani upokojenci, ki so jeziček na tehtnici, vplivni lobiji in žal UDBO mafija v ozadju.

Zmedeni državljani, od katerih 40% ne ve koga bi volili, vedno znova nasedajo novim obrazom, ki pa jih je zahvaljen bodi Bog zmanjkalo, saj pričenjajo ponovno na začetku spiska in kaže, da bodo stavili na Zorana Jankovića osebo, ki je kot privatnik skupaj s sinovoma bankrotiral, kot župan Ljubljane zašel v dolgove, katere bomo prebivalci Ljubljane leta odplačevali, kajti Zoran Janković je navajen zapravljati denar iz državnega žaklja (NLB), ki mu je bil vedno na voljo.

Erik J. Krisch, Ljubljana

 
Značke:

37 komentarjev

 • Penzijonisti, kdor jih skorumpira s par % višjo penzijo, ta v Sloveniji vlada. Na rezultate dela v socializmu, bi morale biti penzije 3x do 5x nižje. Vse politične stranke se borijo izključno za penzijoniste. Gerontokracija. Starci vampirsko pijejo kri mladim. Veliko bolje je emigrirati v Avstralijo, Novo zelandijo, kanado, kjer so davki majhni in kjer sam varčuješ za svojo penzijo. Tu penzije ne bomo videli, sistem je tik pre

  • tolmun1 tolmun1

   Gerontokracija. Starci vampirsko pijejo kri mladim.
   000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
   Pavel čudim se,da ni nikogar v uredništvu spletnega časopisa ‘Časnik’,ki bi ti zaprl umazana usta,žališ vse po vrsti,loti se tistih,ki ti v resnici pijejo kri,če kdo na tem portalu,ki s svojimi besedami in pisanjem spominja na ‘firerja’,si to ti s svojim zaničevalnim odnosom do vsega,kar se ne porodi v tvoji zmedeni glavi in tudi način tvojega izražanja spominja nanj!Ne boš se izognil starosti,tudi ti boš star,lahko tudi betežen in vprašanje je kako ti bo pri srcu,ko te bodo tvoji otroci in tuji ljudje po časopisih in na cesti zmerjali z odvečnim starcem in vampirjem! Predvidevam,da si lenuh in egocentrični stremuh,ki bi rad živel na tujih žuljih!Moralno si na psu Pavel,na žalost nisi edini,veliko vas je!
   Pavel,polovico svoje pokojnine sem zaslužil v državnem podjetju,drugo polovico pa z delom v svoji firmi,pošteno plačeval vse prispevke in vzgojil svoje otroke,ki spoštujejo življenje in starše,ne samo naju,ampak tudi ‘starke in starce’,ki jih sicer ne poznajo,tudi svojo roko jim posodijo,če se pokaže potreba in če je čas!
   Veliko mi pomeni,če lahko pomagam človeku,naj bo mlad ali star,nikakor pa ne
   prenesem nespoštvanja in blatenja tistih,ki so vse svoje življenje pošteno delali
   in živeli in spoštovali sočloveka!

   Andrej Briški

   • Gospod Andrej,
    ali ne bi bilo dovolj, če bi gospoda Pavla vprašali, ali resnično misli, da starci s pokojnino od 500 € pijejo kri mladim?

    • tolmun1 tolmun1

     AlFe problem ni v višini pokojnine,kajti vsi,ki so si jo pošteno zaslužili,jo imajo vso pravico tudi uživati!Problem je višina plače in višina obveznih prispevkov,ki naj bi bili namenjeni skupnosti in tistemu,ki jih plačuje!Višina plač in posledično pokojnine,je odvisna od urejenosti in pravičnosti države in tistih,ki jo vodijo!Komunizem in
     socializem ,ki si je prilastil državo in jo vodi,je problem!Ali bomo prišli tako daleč,da bodo odsluženi delavci in vsi,ki so ustvarjali dohodek,na stara leta obsojeni na hiranje in bedo,po Pavlovem pojmovanju,bi bilo najbolje,da bi oživili nekdanje hiralnice,kot je bila ljubljanska Cukrarna in tja naselili odslužene in neprofitabilne ‘starce’!Zmerjanje z vampirji je samo dokaz prostaških egoistov in stremuhov,ki bi za svoje dobro najraje človeka prepustili brezdušni usodi in bedi!Mislim,da bi z vampirji lahko zmerjali Pavlu podobne osebke,ki so vzgojeni v pokvarjeni pridobitniški družbi,ki si jo lahko
     privošči diktatorska usmerjena družba,ki se še vedno oklepa pridobitev revolucije in bogato nagrajuje njene protagoniste!

     • Zdravko

      Ah, ko potem pa vse zrušite!
      Kaj pomeni “pošteno zaslužena pokojnina”?!
      Kdo si lahko pokojnino “nepošteno zasluži”?
      Kdo lahko krade svojo penzijo?
      Kako se cufa vsem v tej deželi. Vsi bi sodili, obsojali, linčali, samo ko bi imeli pravico izbirati koga. Hvalabogu še ni vojne med nami.

    • Predvidevam, da Pavel ni imel v mislih teh za 500.
     Mnoge ppkojnine so še vedno privilegirane, a te tebe Zdravko, ne motijo ?

     • tolmun1 tolmun1

      Da Amelie v tem grmu tiči zajec,ali so politkomisarji v podjetjih
      pošteno zaslužili dobro plačo in visoko pokojnino,njim podobnih voluharjev je kar mrgolelo,v službeni čas so si šteli tudi mesece in leta “študija”na kranjski “Sorboni”,da o točkovanju višine pokojnin pri njih ne govorimo!To so tipični primeri nepošteno zaslužene pokojnine!Seveda ne smemo pozabiti na enormno visoke borčevske priviligirane pokojnine,kar Zdravka očitno nič ne moti!Majski hrošči so se “borili”dva ali tri mesece in si s “pričami” uredili status zaslužnega borca,ki mu pripada dobra služba in visoka pokojnina,partijski sekretarji,ki niso imeli več kot osnovno šolo!Bili pa so dobri terenci!

     • Zdravko

      Sploh ne ločite stvari. Vsak si je pokojnino dobil “po zakonu”. Kakršni zakoni takšen sistem. S Kučanom vred.
      Namesto da bi predlagali drugačen pokojninski sistem, vas je slišat kot da vam ni prav, da imate vi nižjo penzijo od njih. Kot da bi vi bili tudi “borec”, pa vam ni ratal.
      Pavel pa je moral imeti v mislih tudi teh 500, ker teh 500 prejema 2/3 upokojencev.
      Kar znorim, ko slišim nekoga govoriti o pošteno zasluženi penziji! Eni bi kar določali, kdo je pošten?!
      Privilegiji so bili in bodo, kdo jih pa uveljavlja je pa drugo vprašanje. Vi bi pa kar vsem dali penzije poštarja, ali kako!
      Ma nimate pojma kaj je to država!

     • Nekateri so v pokojninsko blagajno vplačali več, kot bodo kdajkoli iz nje dobili, nekateri so vplačali manj, kot so ali bodo dobili, nekateri niso nič vplačali in dobivajo pokojnino.

      Kdo je sedaj priviligiran? Odgovor je jasen, kdor dobiva več, kot je vplačal. Seveda na račun tistega, ki dobiva manj, kot je vplačal.

     • tine: “Kdo je sedaj priviligiran? Odgovor je jasen, kdor dobiva več, kot je vplačal. Seveda na račun tistega, ki dobiva manj, kot je vplačal.”
      ====================

      Ne, ne razumete Zdravka.
      Za Zdravka je tako kot ste tu zgoraj navedli normalno, privilegiji so bili in bodo, ker je tako po zakonih in se temu reče država. In vi nimate pojma kaj je država. 😉

     • Zdravko

      Pokojnine zlepa ne bodo šle po vplačilih. Predvsem, ker vsi premalo vplačujejo. Poskusite izračunat.
      Največ izgubi tisti, ki umre par let po upokojitvi…
      Pokojninski sistem ni varčevalna shema. Dajte si to že dopovedat.
      Če bi bilo po vaše, bi na stotine starcev beračilo po Ljubljani.
      Nikoli ne boste s takimi idejami uspeli. Bognedaj, da bi kdo tako pameten prišel na oblast.

     • Zdravko

      Tako je Riki. Do takrat se vam bo pa Kučan smejal v brk! Pa vse to, celo če Tonin ne bi glasoval takrat tako kot je.

     • Zdravko: “Tako je Riki.”
      =======================

      Ne vem zakaj naj bi se nam (komu nam, a meni?) Kučan posmehoval, če je Riki pravilno povzel Zdravka. 😉

     • Zdravko

      Potem pa morda nisem prav razumel.

  • pavel: “… Vse politične stranke se borijo izključno za penzijoniste. Gerontokracija. Starci vampirsko pijejo kri mladim. ”
   ============================

   Če prav razumem:
   Stranke vzdržujejo in se trudijo zvišati pokojnine “starcem”.
   “Starci” pa so krivi, ker se tem strankam ne uprejo in npr. zavrnejo zvišanje pokojnine za npr. 2,5€, ali pa se pravi čas, dokler še niso starci, ne ustrelijo, naredijo samomora, da ne bi vampirsko pili kri mladim.

   • Zdravko, SPIZ še vedno višino pokojnine računa na osnovi preteklih vplačil. Večjo pokojnino ima tisti, ki je več vplačal.

    Je pa res, da imamo npr. tudi neki zakon, če se ne motim iz leta 1962, ki določa, da imajo “borci” brez vplačil pravico do pokojnine ali dodatkov k pokojnini. Seveda na račun tistih, ki zaradi njih dobijo manj.

    • Zdravko

     Še vedno kar nočete videt. Gledate samo evre in ne vidite nič mimo. Torej imamo zakon iz leta 1962. Kaj sedaj? Slišim celo predloge, da bi se Kučan moral odpovedati penziji v dobro nekih drugih revnih prenzionistov. Pa nihče ne pove, kdo bo izbral te revne penzioniste, da bi si razdelili Kučanove dodatke?!
     SPIZ izračuna na osnovi vplačil. In to je zelo nepravična metoda, ker tistim z visokimi plačami daje tudi visoke penzije, poštar pa ima komaj za kruh. Če si pa vmes izgubil službo za kako leto si pa sploh pečen ko raca in zraven še šteješ med tiste, ki dobijo “nezaslužene penzije”. Taki, ki jih skoz mečejo na cesto, dobijo za kruh in še ta je “nepošteno zaslužen”. Enim, ki jim je šlo pa dobro celo življenje, ti so si pa “pošteno zaslužili” svoje penzije. Ja, seveda. kako mi grdo na živce samooklicani poštenjaki. Bi kar takoj jaz UDBO klical takim.

     • Čudne zaključke delaš, zelo čudne … kaj bi pa ti predlagal, da bi bilo bolj prav ?
      Vsem enako ?

     • No, glede na to, da se pokojnine izplačujejo iz tekočih prilivov v proračun, bi lahko bil eden izmed kriterijev (ali nekakšnih ‘dodatkov k osnovi’) tudi število davkoplačevalcev, ki si jih ‘spravil gor’. Kot odgovor na morebitni ugovor, da se to zdi nepravično: starši v aktivnem obdobju ‘vlagajo v bodoče davkoplačevalce’, ljudje brez otrok pa lahko vlagajo v ‘pokojninske stebre’ – oboji bi tako imeli možnost na starost ‘črpati iz svojih vlaganj’. ??

     • Marta, dober predlog !

     • Aja, teorija enakih želodcev je še vedno aktualna?

      Res beda.

      Kdor je uspešnejši in koristnejši naj več zasluži in ima višjo pokojnino. To je pravičnost, ki jo zagotavlja trg.

     • Ja, tine, toda taki investirajo v pokojnino, ne cuzajo državno pokojnino.
      To ni teorija enakih želodcev. To je teorija “vsi bomo stari”. Če so nas komunisti prisilili v tako shemo zavarovanja se tu ne da pomagat. Ampak, da mi eni nakladajo o “pošteno zasluženi” pokojnini v takem sistemu, pa ne sprejmem. Naj on invsetira za penzijo pa bo imel “pošteno zasluženo”.
      Pri nas pa veš na čigav račun gredo penzije? Na račun tistih, ki pri 30 dobijo prvo zaposlitev in nikoli ne bodo imeli penzije, plačevali pa bodo ves čas. Na njihov raučun bodo ostali dobivali “pošteno zaslužene” penzije!

   • Riki … lahko pa da smo Pavlovo izjavo “Starci vampirsko pijejo kri mladim” vsi narobe razumeli, če je morda razmišljal podobno kot Avbelj, ko pravi da populistični politiki obvladujejo politično sceno in jemljejo mladim prihodnost, v kolumni:
    http://www.finance.si/8852206/Kako-premagati-populiste

 • Celo na Poljsko, Češko se bolj splača emigrirati kot tu delati za pohlepno mafijo, birokracijo in penzijoniste.

 • Kaj je moja boljša polovica zapisala v letu 2012 o Kubi (morda bi kaj od tega veljalo tudi za našo preteklost…)

  RAZMIŠLJANJA O KUBI
  Navadno je moj mož »zadolžen« za pisanje potopisov in njegovi opisi popolnoma zadoščajo. Tokratna pot pa naju je globlje nagovorila, zato še sama dodajam nekaj misli, ki so se porajale na poti. Bila sva že tudi v revnejših deželah, vendar tokrat ni šlo zgolj za revščino – pretresle so naju bolj posledice totalitarističnega režima nekdaj tako bogate dežele… Poleg tega želim misli podeliti z drugimi tudi zato, ker se tudi v Sloveniji čedalje pogosteje sliši želja po povrnitvi nekdanjih časov. Naj bo v poduk in razmislek predvsem tem, ki jim je selektivni spomin zabrisal nekatera dejstva o takem režimu…

  Ko se človek zazre v čudovito pokrajino na Kubi, je skorajda prepričan, da je Bog tam ustvaril raj: vse je zeleno, na vsakem drevesu eksotični plodovi, nad zeleno pokrajino se ponosno dvigajo vitke palme, bele peščene plaže…

  Ko se pelješ skozi pokrajino, pa se začneš čuditi: kako, da je ta očitno tako rodovitna zemlja tako slabo obdelana? Kako, da polja še vedno obdelujejo z volovsko vprego ali v najboljšem primeru z vsaj 50 let starimi traktorji? Začudenje ob tem, da travo »kosijo« z edinim orodjem – mačeto, da pšenico sušijo kar na slabo asfaltirani cesti, da njive obdelujejo ročno, polja s sladkornim trsom zaradi lažjega ročnega žetja enako kot v prejšnjem tisočletju najprej požgejo…

  No ja, vsaj pašnike, polne govedi imajo, modrujeva… Pa ne dolgo: po pogovoru z našim misionarjem na Kubi izveva, da je za Kubance krava sveta žival: vendar ne z verskih razlogov – vsaj ne takih, kot bi si mislili… Krave ima namreč veliki brat Fidel preštete do zadnje, so državna last. Če slučajno koga zamika govedina in si drzne zaklati na črno eno od teh neštetih živinčet, ga čaka 30 let zapora. Očitno je dolžina zaporne kazni odvisna od teže žrtve, saj se za uboj človeka dobi le 10 let. Če v tem času morilec spozna, da je sodelovanje z režimom na račun tožarjenja drugih lahko donosno in privoli v tako sodelovanje, se mu kazen zmanjša na vsega par let…

  Res se površnemu opazovalcu lahko pokaže Kuba kot dežela, kjer se je ustavil čas tudi v pozitivnem smislu: vsaka še tako majhna hišica ima lepo urejen vrt z obveznimi domačimi živalmi: pujskom ki se prosto pase pred hišo, kokošmi, ki jim sledijo majhni piščančki, purani, ki znajo hoditi in celo letati, kozami, ovcami… Otroci se igrajo na vrtovih in ulicah ter na številnih plažah; naglice zagotovo na Kubi ni, saj veliko časa ljudje preživijo v čakanju v vrstah pred trgovinami, bankami, čakajoč na eno od prevoznih sredstev…
  Nam, ki smo v sicer milejši obliki izkusili enak totalitaristični režim, po natančnejšem stiku z domačini postane jasno, da si tako nostalgičnega obdobja niso sami izbrali in si ga tudi ne želijo: svoboda je nekaj, kar jim sicer režim dopoveduje na številnih obcestnih jumbo plakatih, vendar je daleč od našega pojmovanja svobode: ljudje se drug drugega bojijo, saj je marsikdo pripravljen soseda izdati za pridobitev drobtinic prioritet z vladne režimske mize… Družinske vrednote so že davno pokopane, družba oz. partija je mnogo pomembnejša od posameznika (»Todo por la revolution«, »Socialismo o muerte«..). Vladajoča partija zelo dobro ve, da bo lahko le tako dolgo na oblasti, dokler bodo ljudje slabotni, prestrašeni, neorganizirani…

  Do plesa jim ni, četudi imajo radi glasbo, saj jih vsakdanja bremena slabe finančne situacije prehudo bremenijo; denarja nimajo za stvari, ki se v sicer borni ponudbi dobijo za konvertibilne pesose, otroci iz odročnejših krajev ne morejo v načeloma brezplačno šolo, ker nimajo denarja za prevoz in tudi če bi ga imeli, se promet odvija čisto prepočasi: za 30km poti potrebujejo tudi več kot dve ali tri ure. Resda niso lačni, saj dobivajo osnovna živila slabe kakovosti na našim starejšim rodovom dobro znane živilske karte, vendar si s povprečno plačo 35 CUC (oz. 35 USD)ne morejo privoščiti prav ničesar: vsi nam samo po sebi razumljivi izdelki (sredstva za osebno higieno, živila, pivo…), ki so dosegljivi v teh trgovinah, imajo namreč čisto evropske cene. Za njihove pese (CUP) pa se lahko dobi le nekaj najosnovnejših živil (kruh, sadje in meso na tržnici, fižol in rum ter ob cesti pečena pizza)

  Internet je večini prebivalstva nedostopen, mobilne telefone zaradi slabe pokritosti omrežja ter visoke cene pogovorov uporabljajo kot fotoaparate. Ima pa vsaka še tako borna kočica elektriko in obvezno televizijo. Slednjo zato, da so vsi dobro obveščeni o vedno novih zmagah socializma, o herojstvu revolucije, ki se je zgodila pred petdesetimi leti, o uspehih komunističnega vodstva…
  Svoboda na Kubi pomeni tudi to, da so Kubancem, ki jim je ta tako opevana vrednota namenjena, njihove najlepše plaže nedosegljive: bodisi do hotelskih naselji nimajo dostopa zaradi zapornic in strogega policijskega nadzora ali pa zaradi cestnine pred turističnim naseljem, ki je zanje nedosegljivo draga. Sanjajo, da bodo Kubo zapustili in v tujini zaslužili toliko, da bodo lahko kupili morda avto ali celo hišico za oddajanje turistom… Saj gredo lahko v tujino, le izstopna taksa je za večino nedosegljivo draga, da o letalskih vozovnicah niti ne govorimo… Počasi obupujejo, da bo kdaj v njihovi ljubljeni domovini zanje kaj bolje, zato si želijo drugam.
  Ljudje so vredni občudovanja, saj kljub vsemu povedanemu ohranjajo srčnost in dobroto: kar imajo, bodo delili s tujcem. Turistom se ni treba bati, da bi bili okradeni ali ogoljufani: ne le zato, ker se boje policije, pač pa, ker nimajo odnosa izključno do skupnih dobrin, saj je vsakomur jasno, da te tako imenovane skupne dobrine pristanejo v lasti priviligirancev. Njihova iznajdljivost ne pozna meja: iz na videz še tako neuporabne stvari bodo naredili kaj uporabnega, zato tudi odpadkov nimajo.
  Tudi to je Kuba.

  • Tell, hvala za opis Castrove kubanske realnost, ki je naši glavni mediji ne premorejo.

  • Odličen (kratek) opis!

 • “Družinske vrednote so že davno pokopane, družba oz. partija je mnogo pomembnejša od posameznika (»Todo por la revolution«, »Socialismo o muerte«..)”
  ==============================

  Tako mislijo tudi v Novi Sloveniji:

  https://twitter.com/NovaSlovenija/status/789717639140638720

 • V Sloveniji imamo 2 Castra. Rdečega in črnega. Vse je podobno, le nianse so različne.
  “Zdravniki so se mu bali sporočiti, da je že umrl. ” 🙂

 • svitase

  Čestitam tukaj Andreju Pozniču za čudovit prispevek, ker ga pod njegov članek ne morem.

  Tudi ta prispevek je v redu.

 • Franc Mihič

  O naši usmeritvi na volitvah pač odločajo pač nezmedeni državljani. Velja namreč:
  »Le državljani imajo zadnjo besedo;
  in če mislimo, da niso sposobni izvajati kontrole z dovolj razumno presojo, zdravilo ni, da jim zadnjo besedo vzamemo, ampak jih izobrazimo«
  Thomas Jefferson

  • Gospod Mihič,
   zato pa imamo šolski sistem, v katerem je natančno voden in vzdrževan kaos, ki proizvaja poslušne državljane in odlične potrošnike.

 • Franc Mihič

  Na vrhu naše družbe so zadnjih 25 let ljudje, ki jim je to omogočil naša volilni sistem, ki je partijski in ne daje pravih rezultatov po meri volivcev in ustave.
  O tem govori tudi še vedno zelo aktualen članek dr. A. M. Pozniča Smrt demokracije, kjer med drugim pravi: »Prvi razlog za umiranje demokracije od znotraj je slaba ponudba kandidatov, ki naj jih ljudje volijo. Stranke, ki so naravno in potrebno orodje za združevanje politično sorodno mislečih ljudi, hitro postanejo fevdi takih in drugačnih zaprtih krogov, tudi klik imenovanih ali struj, ki ne dovolijo, da bi kdorkoli, ki ni »naš« prišel na kandidatno listo »naše stranke«. Notranji boji v strankah se tako ali drugače odločijo v korist ene same struje, ki potem skrbi, da ostane na položajih. Politične stranke običajno vodijo predsedniki, ki so na položajih zelo, zelo dolgo.
  Naloga strank je, da poskrbijo za kvalitetne (človeško – nravno in strokovno) kandidate. Ker pa se kandidira predvsem po logiki »naš« v smislu strankarske struje oz. klike, potem smo priča prvi stopnji negativne selekcije, ki uničuje demokracijo od znotraj. Drugi korak naredijo potem mediji, ki močno vplivajo na izbiro državljanov. Če so mediji enoumni, kakor je to primer Slovenije, potem se kolo negativnega kadrovanja zavrti čedalje hitreje in se tako razvrednoti predstavniški sistem, ki je bistven za vsako demokracijo. Poslanci postanejo zgolj »glasovalni stroj«, kakor lahko opažamo pri nas, posebej, ko so na oblasti sile kontinuitete.
  Na slovenski ravni mora stranka prestopiti parlamentarni prag, potem pa se po volilnih enotah primerja okraje in procente glasov, ki so jih kandidati iste stranke prejeli, da se določi kdo bo prišel v parlament. V praksi to pomeni, da nihče ne ve koga voli in kdo bo izvoljen.
  Ali ne bi bilo bolje, da bi ukinili volilne okraje in uvedli strankarske liste v volilnih enotah s pravico do preferenčnega glasu? Preprosto, pregledno in pošteno. Verjetno pa je to preveč za naše strankarske lobije. Šele tako bi volivci neke stranke lahko soodločali koga hočejo in koga ne v parlamentu.«

  Janez Janša je v zadnjem intervjuju na nacionalni TV, dejal, da je Slovenija v nenormalnem stanju in dodal: »Če se to ne bo presekalo, bodisi s spremembo volilnega sistema bodisi z neko krizo, ki si je sicer nihče ne želi, ampak očitno je samo to lahko pot do sprememb.«

  Ali bodo torej vsaj predsedniki »pomladnih strank«, Janez Janša, SDS, Ljudmila Novak, NSi, mag. Marko Zidanšek, SLS, končno le poskrbeli za to, da je prvi cilj pomladnih strank nov volilni sistem, da bodo poslanci končno tudi osebno odgovorni tudi volivcem, -da se uveljavi osebna odgovornost v družbi, ki je akutno primanjkuje-, in poslanci ne bodo . zgolj »glasovalni stroj«, ki je odmaknjeni od svojih volivcev in njihovih življenjskih problemov?

  http://www.casnik.si/index.php/2015/02/27/smrt-demokracije/

 • Franc Mihič

  Ne pozabimo, da je demokracija tekma za glasove svobodnih volivcev.
  Volivec je kralj politikom
  Kako politiki služijo kralju volivcu, nazorno kažejo prazne poslanske pisarne.
  Kdo se v strankah temeljito sprašuje:
  Kdo so naši volivci?
  Kaj jim ponujamo?
  Po katerih komunikacijskih kanalih?
  V kolikšni meri so volivci zadovoljni z našimi izdelki in storitvami?
  Ali naši izdelki in storitve rešujejo dejanske probleme, trenutne in strateške?
  Ali imamo ustrezne vire, človeške in finančne za udejanjanje ciljev?
  Ali imamo primerne načrte?
  Ali smo ustrezno organizirani za zadane cilje?
  Ali imamo prave vodje za doseganje teh ciljev? Itd….
  Kdaj bo torej v Sloveniji poznana in prakticirana odgovornost, ki je temelj pravega napredka družbe in predpogoj delovanja države, predvsem pravne države?
  V kateri desni stranki je že kdo, že analiziral vzroke lastnega neuspeha, a ne demagoško, »vsega so drugi krivi, mi smo žrtve in nismo nič krivi, pri nas je vse v redu, samo volivci nam tega ne priznajo, volivci so zmedeni, i.p.«
  Na desnici je kar tiho o potrebni spremembi volilnega sistema, a ne po metodi, vse po naše ali nič. Rezultat je potem zagotovo nič sprememb. Spremembo volilnega sistema pričakuje večina volivcev, kar so pokazale evropske volitve s preferenčnim glasom. Na zadnjih volitvah je bil poraz desnice doslej največji, katastrofalen. Kje je tu odgovornost vodilnih teh strank?
  »Le državljani imajo zadnjo besedo; in če mislimo,
  da niso sposobni izvajati kontrole z dovolj razumno presojo,
  zdravilo ni, da jim zadnjo besedo vzamemo, ampak jih izobrazimo«
  Thomas Jefferson


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI