Renzi pred porazom

Aleš Maver 4.12.2016 23:27
 

Matteo Renzi Italijanske povolilne ankete so notorično nezanesljive. Toda ob napovedi, da naj bi proti predlaganim ustavnim spremembam glasovalo med 54 in 58 odstotki volivcev, je skoraj gotovo, da ustavni referendum pri zahodnih sosedih ni uspel. Pri tem predlogi niso bili slabi. Matteo Renzi je poskušal odstraniti eno poglavitnih cokel italijanskega sistema, ki je v enakovrednosti obeh parlamentarnih domov. Kar je ob deloma različnih načinih izbiranja poslancev in senatorjev v zadnjih dveh desetletjih pogosto privedlo do zastojev in kriz. Zdaj naj bi senat pristrigli, vendar se to očitno (še) ne bo zgodilo.

Morda je premier referendum vnaprej izgubil že s tem, ko je njegov rezultat vezal na svoj stolček. Njegova priljubljenost je zdaj pač daleč od tiste iz leta 2014 in tudi iz Slovenije poznamo veliko primerov, ko se referendumi ne končajo dobro, če imajo volivci pred očmi predvsem vlado in njenega šefa.

Če bo “ne” obveljal, potem bo Italija verjetno povzročila več glavobola, kot bi ga Avstrija, če bi za predsednika izvolila Norberta Hoferja. Tudi morebitni pozitivni učinek Van der Bellnove zmage bo z Renzijevim padcem (v Sredozemlju, pa tudi drugod, obljube sicer snedajo, mar ne?) izzvenel, še preden je nastopil.

 

 
Značke:

36 komentarjev

 • Moje polno strinjanje z avtorjem. In nestrinjanje s tistimi, ki prvenstveno preračunavajo, koliko regionalnih in lokalnih uprav v slovenskem zamejstvu bi bilo skrčenih ali ukinjenih in koliko birokratskih mest izgubljenih in ki so gledali na renziejve predloge kot uperjene proti slovenski manjšini. Italijanski upravni in birokratski aparat je podobno kot slovenski prevelik, predrag, slabo učinkovit itd.

  Zelo mi je škoda za Renzija. Za Italijo, ki s težo svojega dolga lahko postane velikansko breme ne le zase, ampak za celo EU in sistem evra. Deloval je kot dokaj prepričljiv in odločen ter pragmatičen reformni sredinski politik.

  Ni videti, kdo bi bil dobra alternativa ta hip. Na desni je najmočnejša sila, pravzaprav edina močna in to v vzponu Severna liga. Na levi enako Gibanje petih zvezdic B. Grilla. Eni po mojem večji obup od drugih.

  Ja, Italija je za Evropo mnogo važnejša država od Avstrije. Ali Grčije. Tudi od Španije.

  • IF: “… In nestrinjanje s tistimi, ki prvenstveno preračunavajo, koliko regionalnih in lokalnih uprav v slovenskem zamejstvu bi bilo skrčenih ali ukinjenih …”
   ========================

   Aha, višji cilji!
   Višji internacionalni cilji so bili že od nekdaj osnovni moto komunistov, ne samo slovenskih. Tako je npr. Fidel Castro v najbolj kritičnem času hladne vojne, (raketna kriza) plediral na Hruščova naj v imenu revolucije proti kapitalizmu raje žrtvuje Kubo in napade ZDA kot, da bi se uklanjal diktatu po umiku raket s Kube. Hruščov je to komentiral približno takole: “Ta človek (Castro) je nor, od mene pričakuje, da bom vrgel svet iz tečajev”.

   Že to je neumnost, da ima italijanska manjšina (kakih 2500 ljudi) svojega predstavnika v slovenskem parlamentu ne da bi veljala recipročnost za slovensko manjšino v italijanskem parlamentu. Podobno velja tudi za Madžarskega predstavnika.

   • Slovenci imajo na koncu koncev v 60 milijonski držav, ne v 2 milijonski, skoraj vedno izvoljenega vsaj enega slovenskega parlamentarca ali/in senatorja v rimskem parlamentu. Enako v deželnem parmanetu FJK. Podobno v regionalnih predstavništvih tražške in goriške pokrajine. Še bolj v mestu Trst. Da ne govorimo o malih primestnih občinah na Tržaškem, kjer imajo v rokah večino županskih mest in uprav. Za občine te velikosti bi v Sloveniji že zdavnaj zganjali hajko, naj se ukinejo.

    Polno glavo imam že teh jeremijad o grdih Italijanih, ki da Sloevnce samo zatirajo. In o nas, ki da smo pretirano radodarni do Italijanov. Naprej smo jih po volji komunistov zdesetkali, 95% nagnali iz Istre in Kvarnerja in jim pokradli vso njihovo lastnino; na njihovih stoletnih ognjiščih po istrskih mestih od Kopra do Pule se do danes šopirijo pritepenci, ki niso dali ficka za te hiše.

    Če bi se šli recipročnost odnosa do manjšin v finančni državni podpori, bi Slovenija italijanski manjšini morala dajati 10 kratni znesek tistega, kar daje iz proračuna danes.

    • In ves čas so ti predstavniki sami zagrizeni komunisti, npr. Tamara Blažina in podobni. Le kaj je s to skorumpirano manjšino v Italiji?

     • Zakaj korumpirano? Pač so večinsko levičarji, še vedno kot odziv na desetletja fašističnega zatiranja. Nič manj levičarski od Primorcev na naši strani. Pravzaprav v večini precej bolj normalni levičarji. Ki ne vihtijo rdečih petokrak in vpijejo, da so jih še premalo pobili. Okoli 30% jih voli Slovensko skupnost, ki ni levičarska. Na Goriškem celo več.

    • IF: “Slovenci imajo na koncu koncev v 60 milijonski držav, ne v 2 milijonski, skoraj vedno izvoljenega vsaj enega slovenskega parlamentarca ali/in senatorja v rimskem parlamentu.”
     ========================

     Izvoljenega, predstavnik italijanske manjšine v slovenskem parlamentu pa je postavljen (ne izvoljen), tako, da lahko kar tukaj nehava.

 • “Ja, Italija je za Evropo mnogo važnejša država od Avstrije. Ali Grčije. Tudi od Španije.”

  Ja, se strinjam. Če ji zmanjka naftnih derivatov, bo vsaj prenehala voziti ilegalne ekonomske migrante iz Afrike v Evropo. Sicer pa … nič presenetljivega, ko bo prišel čas streznitve. Ta enostavno mora priti in čim preje, tem bolje. Tem manj bo bolečin.

  • AlFe: “… Če ji zmanjka naftnih derivatov, bo vsaj prenehala voziti ilegalne ekonomske migrante iz Afrike v Evropo …”
   =======================

   Renzi je javno izrazil veliko sočutje z migranti in poudaril, da je potrebno tem ljudem pomagati, skoraj zajokal ob tem.
   Vprašanje kateri je pravi vzrok da je izgubil referendum? 😉

  • Kako sprevrženo sodiš! Italija je glavna žrtev, ne pa povzročiteljica velikih migrantskih pritiskov zadnjih desetletij iz Afrike, Bližnjega in Srednjega vzhoda na Evropo. Ona kasira te pritiske, ne da ji evropske države pri tem pomgale, čeprav bi ji morale ( končno je smisel politične unije prav v skupnem reševanju takih vprašanj), ne pa da bi jih povzročala.

   Samo za razliko od nas, Madžarov oz. vseh Višegrajk ta pritisk že 20 let častno prenaša, ne dela rasistične histerije in ljudomrzja. Klobuk dol Italijanom za to, kako se odzivajo na te nesrečnike v razpadajočih barkačah v Sredozemlju. Človeško. Ne z ograjami.

   https://www.youtube.com/watch?v=-e7tGOvV2V4

   • IF: “… Italija je glavna žrtev, ne pa povzročiteljica velikih migrantskih pritiskov zadnjih desetletij iz Afrike, Bližnjega in Srednjega vzhoda na Evropo.”
    ======================

    Italija je mafijska država, še posebej na svojem jugu.
    Tole dovažanje migrantov z afriške obale je že tako na očem vsem, da pušča vedno manj dvoma, da z migranti nekateri služijo na račun vseh evropskih davkoplačevalcev.

    “Nevladne organizacije, tihotapci, mafija v španoviji z Evropsko unijo pošiljajo na tisoče ilegalcev v Evropo pod pretvezo reševanje ljudi, skupaj z italijansko obalno stražo, s katero usklajujejo svoje aktivnosti”

    http://www.zerohedge.com/news/2016-12-04/something-strange-taking-place-mediterranean

   • Gospod IF!
    Kaj pa, če vi sprevrženo sodite? Ostale države so ji rekle: “Ne! Stop! Mi nočemo ilegalnih ekonomskih migrantov, ki namerno uničujejo svoje dokumente!”
    In ona? Jih še naprej uvaža! Zakaj ne upošteva ostalih držav? Zakaj ne reče: “Rabim pomoč pri vračanju! Pri ščitenju skupne EU meje!”

    Se vam ne zdi, gospod IF da se zelo diktatorsko obnašate? Ni bilo nobenega referenduma, ali naj spuščamo ilegalne ekonomske migrante, ki namerno uničujejo svoje dokumente, med nas ali ne. Še več! Namenoma ste lagali, da gre za begunce, da gre za inženirje, ki bodo obogatili EU gospodarstvo.

    • Kako naj ravnamo s tistimi, ki ne želijo delati? Za pričetek berimo Sveto pismo:

     Kajti ko smo bili pri vas, smo vam dali tole navodilo: kdor noče delati, naj tudi ne jé. (2 Tes 3,10)

 • Zdravko

  Kolikor sem jaz prebral o spremembah je poraz bil logičen in po mojem čisto pravilen. Spremembe “birokracije” začeti pri senatu… Krize in blokade so nastajale zaradi slabih predlogov in slabih idej in ne zaradi strukture oblasti. Prej nasprotno, vloga senata se je izkazala za odlično, sicer bi bogve kaj vse sprejeli po načelu večine v parlamentu. Vidimo kako se to pri nas dogaja kljub temu da imamo državni svet.
  Renzi se je stvari lotil na napačnem koncu in Italijani so to videli. Bravo!

 • Problem Evrope je, da so liberalci in konzervativci izgubili na celi črti proti nacionalističnim, provincialnim, populističnim socialistom, ki zganjajo histerijo strašne ogroženosti in realno ogroženost s tem dejansko generirajo. Z razpadom EU bo v Evropi spet vojna, nastradale bodo posebej male države, še posebej Slovenija, ki ima velik delež psihopatov na obeh straneh.

  • pavel: “…, ki zganjajo histerijo strašne ogroženosti in realno ogroženost s tem dejansko generirajo ”
   ====================

   Na to, kdo zganja histerijo strašne ogroženosti si si pa že sam odgovoril:

   pavel: “… Z razpadom EU bo v Evropi spet vojna, nastradale bodo posebej male države, še posebej Slovenija, ki ima velik delež psihopatov na obeh straneh.”
   ====================

   … res, histerija.

   • Histerija 2. del:

    pavel: “Evro bo še naprej padal in propadel, …”
    =================

    • Histerija 3. del:

     pavel: “… Zgleda dela Evropa kolektivni samomor.”
     =======================

     • Histerija 4. del:

      pavel: “… V bistvu obe največji stranki v Sloveniji utrjujeta socializem in psihopatske vzorce zasužnjevanja.”
      =======================

 • Italija in Francija sta največja etatistična bolnika Evrope. Španija je manjši bolnik, Grčija še manjši. Slovenija je najbolj socialistična država v Evropi, a je nepomembna za Evropo.
  Evro bo še naprej padal in propadel, ker je čisto negospodarni,socialistični ukrep. Zgleda dela Evropa kolektivni samomor. Psihoza socializma in socialne države traja že 50 let. In ponujene rešitve (nacionalizmi) so bencin na ta ogenj.

 • Kar je tragično za Sloveniji je, da imamo preko 300.000 vernikov v samoupravni, celo v yugo socializem (yugofašizem). Še bolj tragično pa je, da v 26 letih ni bilo nobene stranke, ki bi se borila proti socializmu, tako kot Gros in zadnja leta mladi v NSI ali v letu 2004 dr. Mićo Mrkaić z mladoekonomisti, ki je JJ prinesel zmago. V bistvu obe največji stranki v Sloveniji utrjujeta socializem in psihopatske vzorce zasužnjevanja.

 • Gotovo je poraz Renzija veliko bolj poveden, kot izvolitev Avstijskega predsednika, ki ima bolj kot ne le reprezentativno funkcijo. Zato je bilo veselje evropskih funkcionarjev malo preuranjeno.

  Menim, da je bil to odgovor na neodgovorno in nepremišljeno politiko EU in Renzija. Dvomim pa, da so krivci zmožni samorefleksije in korekcije lastne politike. Zato bo verjetno moralo priti do personalnih zamenjav. Šele potem bo morda prišlo do bolj zdrave in perspektivne evropske politike.

  • No, pa povej, kaj naj bi bilo v Renzijevi politiki tako neodgovornega in nepremišljenega? Kar je zgrešil, da je šel preveč optimistično na referendum s precej radikalnimi predlogi ustavnih sprememb in na to vezal svojo politično prihodnost … Pa je jasna italijanska izkušnja, da večina referendumov, ki jih predlaga vlada, propade.

   Škoda za Renzija. In politično nestabilnost, ki se obeta v pomembni evropski državi, kjer najvišje trenutno kotirata stranki neotesanega ksenofoba Salvinija in demagoškega cirkusanta Grilla. Ohjoj, saj bomo še poslavljanje Berlusconija lahko kmalu obžalovali …

 • IF, vse pove njegova izjava po porazu: “Nisem vedel, da me tako sovražijo.”

  Po njihovem prepričanju njega in druge levičarje po svetu ljudje ne volijo zato, ker uničujejo gospodarstvo, ker svoj položaj zlorabljajo za redefiniranje družine, za vsiljevanje teorije spola v šole, ker vsiljujejo spremembo kulturnih vzorcev itd., temveč zaradi sovraštva, vzpona fašizma ipd.

  Doslej ga je pri njegovih zlorabah oblasti in nedomišljenih predlogih ustavljal senat, ki mu je bil v napoto. Ti ljudje ne razumejo, da delajo proti ljudem in potem se čudijo, ko pride račun.

  • Ah, Renzi je bivši skavt in njegov oče je bil krščanskodemokratski politik. Realno ni Renzi noben levičar. Angažiral se najprej politično za Prodija proti Berlusconiju, kar vsaj meni ni tako težko razumeti. Bil je zelo uspešen župan zgodovinskih Firenc.

   Gospodarstvo Italije, ki je v skoraj 30 letni stagnaciji, je nasprotno od tvojih trditev, želel sprostiti od težkih birokratskih ovir in pretiranih obremenitev zaradi preobsežne administracije in birokracije na vseh nivojih. Bil je reformator v podobnem smislu kot pred časom Schroeder v Nemčiji. Berlusconi kljub retoriki tu ni naredil skoraj nič.

   Besede o redefiniranju družine in teoriji spola so hudo pretirane za legalizacijo homoseksualne zveze, ki jo je skozi parlament spravila njegova vlada. Ta “Renzijeva” novost je še vedno ena najbolj konzervativnih oz. v smislu družinskih vrednot najbolj tradicionalnih zakonodaj, ki trenutno veljajo v Evropi. Torej, tvoji očitki Renziju so neodmerjeni, pretirani ali sploh ne držijo.

   • Zdravko

    Kako je z ustavnimi spremembami predvsem glede senata “želel sprostiti od težkih birokratskih ovir”??? To sploh ne paše skupaj.
    Te reforme bi lahko izpeljal v okviru iste Ustave. Mislim, kakšna aroganca skakat po Ustavi?! Ko da je Cerar…

   • Italijani se z vami ne strinjanjo.

   • IF: “Ah, Renzi je bivši skavt in njegov oče je bil krščanskodemokratski politik”
    =========================

    Tudi Fidel Castro je iz krščanske familije.

 • Sarkazem

  Mene pa Renzi spominja na Camerona. Oba sta bila lepa, mlada, polna oblasti in arogance, misleč, da svojih rizičnih referendumov sploh ne moreta izgubiti, zato sta brez potrebe zastavila celo samega sebe, ker lepa, mlada in pametna kot sta, sploh ne moreta izgubiti. Cameronu se je nesramno izsiljevanje EU, med katerim je z referendumom zastavil celo svojo glavo, maščevalo tako, da je moral celo iz parlamenta in politike. Kaj se ho zgodilo z Renzijem bomo še videli, tudi njemu se je maščevalo prevažanje neukih črncev na Apeninski polotok, kar so Italijani tudi razumeli kot svojevrstno nesramnost. Je že res, da se ne more dopustiti, da se reveži utapljajo, pa vendar bi se taka regionalna sila, kot je Italija ali EU lahko diplomatsko dogovorila, da se migrante reši z ladjo obalne straže in jih lepo humano prepelje nazaj na afriško obalo, kjer so se vkrcali na gumenjake. Če ima EU denar za razmetavanje iz helikopterja ali tiskanje v Frankfurtu ali dvigovanje plač bruseljski birokraciji, bi ga lahko tudi razdeljevala priobalnim severnoafriškim državam, da jemljejo črnce nazaj in novih ne spustijo čez svoje ozemlje.
  Od mladih politikov me je pa s svojimi modrimi stališči glede Turčije in migrantov zelo prijetno presenetil Avstrijec Kurz, ki je bi sprva tudi meni, kot Pavlu, nesprejemljiv za zunanjega ministra pri 27. letih. Njegovi strankarski kolegi so pač vedeli, da je nekaj posebnega.

  • Sarkazem: “…, zato sta brez potrebe zastavila celo samega sebe, ker lepa, mlada in pametna kot sta, sploh ne moreta izgubiti. ”
   ============================

   Kot sem slišal Renzija je rekel približno takole:

   “Še danes stopim do predsednika in mu PONUDIM odstop”.

   Ni še ziher, da bo odstopil. On bo odstop ponujal, a mogoče tako kot Erjavec?

  • Sarkazem: “… Je že res, da se ne more dopustiti, da se reveži utapljajo, … , da se migrante reši z ladjo obalne straže in jih lepo humano prepelje nazaj na afriško obalo, …”
   ======================

   Pa saj se o tem že nekaj časa ve, da jih pobirajo kar na afriških obalah in jih vozijo v Italijo. Torej?

   http://www.zerohedge.com/news/2016-12-04/something-strange-taking-place-mediterranean

  • Ja, Sarkazem, imaš prav v tej vzporednici Renzija in Camerona. Oba sta se podobno usodno uštela na refendumih. Po nepotrebnem vse postavila na kocko. Oba mlada, inteligentna, dovolj karizmatična voditelja. Ponavljam, škoda ju je. Ne pridejo na plano taki vsak dan. Cameron je bil gotovo po obdobju Thatcherjeve najbolj nadarjen konzervativni politik , katerega karijera se je povsem po nepotrebnem predčasno končala.

   Zgleda, da se tudi strinjava, da gre za skupni evropski problem, ki naj bi ga EU reševala z združenimi močmi. Italijo bolj ali manj puščajo samo. Podobno glede beguncev/migrantov Grčijo. Kar je narejenega s strani EU, je mnogo premalo. Omenjana evropska obalna straža je pravljica za lahko noč, ki je očitno niso vzeli resno. Pa je narobe, da je niso.

 • Ampak Renzi se je vsaj trudil, da bi si s spremembo ustave in zakonodaje utrdil oblast. Pri nas pa je dovolj, da za predsednika vlade postaviš Cerarja in že imaš diktaturo, sploh nista več potrebna niti ustava niti zakoni.

 • Sarkazem

  G. Riki, hvala za link! Na kaj takega jaz niti pomislil nisem, kljub svoji črnogledosti! Upam, da bodo o tem prevažanju brali tudi drugi humanisti. Btw. menda se odpira nov prevoz čez Sredozemlje iz Alžirije na Sardinijo.

 • Povsod služi mafija s prevažanjem ilegalnih migrantov. Ali pa recimo belega blaga, torej deklet, bodočih prostitutk, spolnih suženj. Posebej pa še s tihotapljenjem ilegalne droge.

  A vidva, Riki in Sarkazem, trdita, da tega Slovenci in ostali slovenski državljani ne počnejo? Pa še kako! Samo pri nas se jim ne sme reči mafija. Ker je izraz rezerviran za Italijane. Najlepše lokale v centru Ljubljane imajo v lasti. In nikomur ni niti najmanj nerodno, da v mafijske lokale hodi na kavo ali pijačo …

  • Ker nisem iz LJ, vas prosim za nasvet. Katre lokale mi torej priporočate in katere odsvetujete? Lahko odgovorite samo na zadnje vprašanje. Hvala.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI