Družina: Dileme in priložnosti Slovenije 2041

Časnik 30.11.2016 0:03
 

Ob izidu knjige Slovenija 2041, izšla je ob 25-letnici slovenske države, so na Slovenskem knjižnem sejmu v petek, 25. novembra, v debatni kavarni trije mladi intelektualci na izzive Bogomirja Štefaniča podali svoje poglede o dilemah in priložnostih, ki bodo vplivale na položaj Slovenije čez četrt stoletja: o smereh, ki jih moramo kot državljani ubrati, da bomo svojo avtonomnost in demokratičnost tudi ohranili.

Aleš Maver je dejal, da smo uspeli ustvariti generacijsko pestrost, kar pogojuje široko pestrost pogledov na našo preteklost, sedanjost in prihodnost. Spomnil je na »zgodbo« o »obljubljeni deželi«. V času po demokratizaciji in osamosvojitvi smo naredili napako, ker smo se hitro zahvalili Mojzesu za vodenje in se vrnili nazaj (v Egipt) k tistim, ki obvladajo tehnike vodenja. Pa čeprav imamo odlične preddispozicije in živimo v paradižu.

Omenil je razgradnjo mitov in dejal, da ni treba obstoječih nadomestiti z drugimi. Problem repa preteklosti je dolg. Tisti, ki so pred 70 leti prišli v Sloveniji na oblast, so to naredili s pomočjo »krvavega dopinga«. Zdaj pa ta doping prikrivajo. Priznati bomo morali, da smo na neki prelomnici v zgodovini zavili zelo narobe (Kočevski rog).

Urška Makovec je dejala, da so nerazčiščeni zločini iz nedavne preteklosti velika rana, ki se le počasi celi. Začenjamo iz velikega minusa, ker generacije prej niso razčistile preteklosti. Po njenem se ukvarjanje s preteklostjo nikomur ne zdi ustvarjalno. Na vprašanje o okupaciji prihodnosti je omenila, da je normalno, da je vsak, ki je na oblasti, hoče ta položaj ohraniti. Zato pa imamo volitve.

Matej Kovač je spomnil, da ima vsak narod mite, ki so lahko lažnivi ali resnični, vendar zaznamujejo življenje v družbi. Imamo mite na gospodarskem in političnem področju.

Več lahko preberete na druzina.si.

 
Značke:

4 komentarji

 • Realne mentalne blokade, ki Sloveniji preprečujejo, da postane podobna in podobno uspešna kot druge države in dežele sosednejga in sorodnega evropsekga prostora ( avtrijske, severnoitalijanske, južnonemške) niso v brutalnih zločinih in maščevalnih pobojih pred 70 leti.

  V tem se z omizjem, v kolikor je tu korektno in z osrednjimi poudarki vsebina prenešena, ne strinjam.

  Mentalne blokade Slovencev izhajajo ne iz samih pobojev, ampak iz tistega dolgega obdobja, ki se je po teh pobojih oz. komunistični revoluciji vleklo do leta 1990. Iz večdesetletnega pranja možganov z leninizmom in kardeljanstvom in obenem obrobnosti tradicionalnih vrednot, ki je na Slovenskem dalo take rezultate, kot jih pač je.

  • To so mentalne blokade, ki se jih žal naši ljudje niti ne zavedajo. Ki jih silijo, da so vsi happy, ko jim nekdo spet ponudi komunistični 2. januar kot državni praznik.

   Ki jih silijo v navdušenje, ko SD in Desus ob bučni podpori medijskih hiš in Branimirja Štruklja podira dogovor s Fidesom, ki bi dejansko pomenil začetek zdravstvene reforme in bi pacientu dolgoročno prinesel normalno obravnavo ( ne 7 minut pri splošnemu zdravniku in večletno čakanje na poseg ali specialistični obisk).

   Ljudje, levi in desni pa vsi happy, ker bo to padlo v vodo in ko jim Štrukelj in SD obljubljajo vračanje v komunizem in kubansko zdravstvo.

   • Zdravko

    V dogovoru s Fidesom žal ne vidim nobenega začetka zdravstvene reforme, ampak samo nadaljevanje zdravstva kot državnega monopola in dodatnimi 50 mio. €. Nobene reforme ni v tem.
    Če želijo zdravniki izstopiti iz sistema javnih uslužbencev imajo zelo prav! Toda, najprej morajo omogočiti odhod zdravnikom v zasebne ordinacije, nato pa odpraviti državni monopol nad zdravstvenim sistemom. O tem ni bilo niti besede, ne v sporazumu, ne ob njem.
    Bolnikom bo bolje šele, ko jih država ne bo več obravnavala kot svojo lastnino.

  • Gospod IF,
   ali ste v tem svojem razmišljanju o časovnem obdobju upoštevali tudi sloviti Cankarizem: “Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI