Prejeli smo: Letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji 2016

Časnik 29.11.2016 0:019 komentarjev

Maja cerkev v siskiV torek, 22. novembra 2016, na novinarski konferenci ob sklepu plenarne seje, je predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Andrej Glavan predstavil Letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2016, ki zajema podatke za desetletje 2005–2015.

Podatke so posredovale posamezne (nad)škofije; pridobile so jih od župnij, organizacij in ustanov. Prikaz številk svetovne cerkvene statistike ter primerjalnih vrednosti za druge države (npr. število krstov, število redovnic ipd.) je vzet iz publikacije Annuarium Statisticum Ecclesiae 2013.

Poleg domačih podatkov so predstavljeni tudi podatki Katoliške cerkve po svetu. Nekaj najpomembnejših:

• Na dan 31. decembra 2014 je bilo na svetu 1.272.281.000 katoličanov, kar je 18.355.000 več kot v predhodnem letu.
  • Najvišji odstotek katoličanov je v Ameriki (63,7 % prebivalstva), sledijo Evropa (40,1 % prebivalstva), Oceanija (26,1 % prebivalstva), Afrika (19,3 % prebivalstva) ter Azija (3,2 % prebivalstva).
  • Skupno število škofov je 5.237.
  • Število škofijskih in redovnih duhovnikov na svetu znaša 415.792 oseb.
  • Število redovnikov, ki niso duhovniki je 54.559, redovnic pa je bilo vseh skupaj 682.729.

Leta 2015 je bilo v Cerkvi na Slovenskem:

• 6 škofij,
  • 60 dekanij,
  • 785 župnij (od teh je ena, bolniška, personalna) in
  • 1.535.297 katoličanov, kar predstavlja 74,36 % prebivalstva.

Leta 2015 je v Cerkvi na Slovenskem delovalo:

• 14 škofov,
  • 783 škofijskih duhovnikov,
  • 267 redovnih duhovnikov,
  • 1055 vseh duhovnikov,
  • 30 stalnih diakonov,
  • 498 redovnic,
  • 673 laiških katehistinj in katehistov ter
  • 10.944 prostovoljk in prostovoljcev Karitas.

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK

Značke:

9 komentarjev

• slovencsm

Zelo suhoparno poročilo, ki ne pove kaj dosti. Koristne bi bile kakšne primerjave, trendi (recimo število novih duhovnih poklicev) in nenazadnje me zanima tudi finančno stanje vključujoč vsa podjetja, ki jih ima v lasti škofija. Verniki običajno poznamo stanje župnije in se v primeru prošnje tudi večinoma hitro in velikodušno odzovemo. Potem pa pride recimo prošnja s strani škofije po darovih za nek bolj splošni namen in sem vedno v dilemi. Ali naj dam raje več za Karitas in župnijo ali tudi kaj za škofijo? Običajno se za tretje ne odločim, ker če nimam informacij, ni odločitve. S strani Karitas in župnije vedno dobim odziv in zahvalo ali obrazložitev, zakaj so porabili denar.

• Dajte no, katoliki, ne ga sračkat! Naj me koklja brcne, če je na svetu 1,27 milijarde dejanskih katolikov. V Evropi jih je čedalje manj, cela Latinska Amerika pa drvi v protestantizem. Realna številka dejanskih katolikov na svetu je 350-400 milijonov. V Sloveniji pa cca. 15 odstotkov prebivalstva, ne pa 74 odstotkov.

Kot vem, o številnih seksualnih, finančnih in političnih aferah, v katere so bili v iztekajočem letu vpleteni številni katoliški duhovniki in redovniki, v poročilu ni niti besedice. To največ pove o etičnem stanju RKC …

• Mi smo ostanek. Ne se preveč veselit, če nas je malo. 🙂

• V ZDA je katolikov 22 % as of 2015. Tale škofova inventura je kar nekaj.

Mimogrede, v teh slovenskih odstotkih sem kot katolik vštet tudi jaz, ker so bili moji starš ustrahovani s strani duhovnika in sem bil pač potem prisilno krščen. Pa čeprav nimam z vero kot tako ničesar.

Norveška katoliška cerkev je bila ravno kaznovana s 100K €, ker je navajala lažne podatke o številu svojih vernikov.

• slovencsm

Aktivnih katolikov nas je malo. Ampak nič za to. Tudi v času Kristusa jih je veliko odpadlo, ko jim je povedal, kaj od njih pričakuje.
      Glede afer je pa tako. V vsaki organizaciji so. V takšnih poročilih jih nima smisla obravnavati saj so namenjena posredovanja drugih informacij. To je isto kot če bi vlada objavila uradne rezultate o poslovanju in bi pri tem navajala še primere tistih, ki so v javni upravi kradli na tak ali drugačen način (naprimer). To nima smisla.

• Ali kdo ve, kako so ugotavljali, kdo je katolik in kdo ni?

• Mene pa bolj zanima število nedeljnikov, kot število katolikov. Katolik je nekam ohlapna definicija.

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti:

Vi ste verjetno prijavljen objavi komentar

Nadaljuj na CASNIK.SI