N. Glücks, Reporter: (Ne)pristranskost RTV Slovenija

Časnik 28.11.2016 0:01
 

Kaj bi se zgodilo, če bi novinar RTV izrekel: bodimo optimisti, morda bo pa vendarle zmagal Donald Trump.

V četrtem členu zakona o Radioteleviziji Slovenija med drugim piše, da ta javni zavod nacionalnega pomena zagotavlja verodostojne in nepristranske informativne oddaje, v petem členu pa je zapisano, da morajo novinarji spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij. Seveda je še akt o poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV Slovenija, kjer v delu o novinarski nepristranskosti pravijo, da je to temeljna vrednota v vseh programih te hiše, ki ji je kot javnemu zavodu zaupano poslanstvo objektivnega obveščanja javnosti. Poročanje mora biti čustveno neopredeljeno, izogniti se je treba vsemu, kar lahko spodbudi upravičeno domnevo, da je novinar ali javni zavod pristranski.

Kako visoko na RTV čislajo nepristranskost, skušajo potrditi še s sprejetimi programskimi standardi, s katerimi so se zavezali, da novinarji dajejo zanesljive, nepristranske, profesionalno pripravljene informacije. Toda vse skupaj se izkaže kot farsa, ko dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik ob spremljanju končnega razpleta na ameriških predsedniških volitvah ob oglašanju v živo izreče: »Znanega ni nič novega, vendar bodimo optimisti, zakaj ne, morda pa kljub vsemu še vedno zmaga Hillary Clinton.«

Seveda ni šlo za lapsus, ne za trenutni profesionalni zdrs, v tem duhu je Žitnik spremljal celotno kampanjo v ZDA.

Več lahko preberete na reporter.si.

 
Značke:

15 komentarjev

 • svitase

  Drži, to je ključni vzrok zakaj je velika večina medijev grobo krši načelo nepristranskosti, resnicoljubnosti, poštenosti.

  Ker skušajo uredniki in novinarji to načelo zaobiti na različne načine.

  Ker ne negujejo občutek za resnicoljubno informacijo.

  RTV se tudi ne more znebiti enostranskih političnih intervjujev, ko ne zagotovi, da bi se slišali obe strani ( leva in desna) o nekem problemu, ampak običajno slišimo le pogled levice.

  • “svitase”,ne moremo se znebiti uničujoče ideologije,ki jo širijo mediji podvrženi
   ideološkim,komunističnim sekretar-jem in kot kaže gre samo na slabše!Občutek za
   resnicoljubnost in poštenost je že zdavnaj v velikih mukah preminil!Problem je v tem,da je laž postala resnica!Kljub vsemu tovariš Žitnik uživa gostoljubje tistih,ki
   jih kritizira in ga posredno preživljajo!Saj ni samo Žitnik problem,vsi poročevalci v
   zahodno usmerjenih državah so preverjeni kadri,ki oživljajo kučanovo intimno
   opcijo in dovoljene sanje!

   Andrej Briški

 • Vemo, gospod Nenad, vse to že dooolgooo časa vemo. Tako dolgo, da že postavljamo vprašanje: “Kako ukrepati?”

  Nekateri pa postavljamo tudi sledeče vprašanje: “Kdaj od Janez organiziral referendum o neplačevanju samodejne naročnine RTV zavodi?” Sicer je Janez zaostril kriterije za referendum, a se vseeno še da kaj doseči!

 • svitase

  Enostavneje in cenejše od tveganega referenduma je, da zasipamo RTV z zahtevami po resnicoljubju in nepristranskosti.

  • Morda res !
   Saj nočemo da izgubijo službe ali da propadejo. Gre se v glavnem za informativne oddaje, kjer vztrajno zastopajo levi politični pol, s tem onemogočajo objektivno informiranost in še dolivajo olje na ogenj sovraštva.
   So pa tudi izjeme in ni vse tako slabo.

   • Res je, da “ni vse tako slabo.” Pravzaprav je še celo dobro. Če čisto natančno razmislimo, spremembe sploh niso dobre, ker bi bile samo spremembe na slabše! Ja, tako je!

    Za domovino in s Titom naprej! Drugovi, za koga radimo?
    Za Tita! ZA KOGA? ZA TITA!

  • Pravzaprav je tudi marsikaj dobrega.

  • Potrebovali bi stran, kjer bi se zbirale pripombe in bi se jim tedensko posredovale. Novinarji bi morali sproti javno demantirat in porocat v skladu s kodeksom, ki jih zavezuje k resnici.

  • Gospod Svitase,
   saj to pa že delate, kajne?

   “Ludost: raditi istu stvar iznova više puta i očekivati drugačije rezultate.” (Albert Einstein)
   Vem, da bi bilo treba slovensko pisati, a te misli slovitega znanstvenika se Slovenci še dolgo ne mislimo naučiti.

 • svitase

  Prav imaš, Amalie!

  RTV ima veliko odličnih oddaj. Npr: Dobro jutro, Slovenski pozdrav…Takšnih ali podobnih oddaj ni na Nova 24 ali na POPu.
  Nova 24 tudi nenehno oddaje, ki prikazujejo življenje in pokrajine iz daljnih držav, namesto, da bi predvsem spoznali naše kraje in Evropo.

  Ne razumem, zakaj NOva24 propagira koriščenje hrvaških zobozdravstvenih storitev, pri čemer se omenja celo vožnja ljudi z avtobusi.
  Kaj ni to v nasprotju z domoljubjem, ki ne sme usahniti, če je nekaj cenejšega v tujini.

  Domoljubno bi bilo, da se tudi pri nas uredijo konkurenčne cene, če še niso. Druge države ne počnejo tega, da bi organizirale avtobusne vožnje naših kupcev, če opazijo, da je nekaj cenejšega v tujini..

  Gledati domoljubje le skozi denar se mi ne zdi na mestu.

  • svitase, ne vidim drugega razloga kot to da je na Hrvaškem popravilo zob cenejše.
   Iz tega razloga je akcija hvalevredna, ker marsikdo si najbrž to težko privošči.
   Kar se tiče domoljubja imaš prav, ampak če bi se morala odločit kaj je proriteta, bi se vseeno najprej za zobe.

 • Sarkazem

  Oh, ljudje Božji, tukaj pravzaprav sploh ni bilo pristranosti, ampak je bila uglašenost z ameriškimi in evropskimi mediji, ki jih vse vodi načelo “politične korektnosti”. Vsej evropski vrhuški je dobesedno zastal dih, ko se je nakazovala Trumpova zmaga. Škoda, da vam ne znam prezentirati naslovnice zelo brane in ugledne levičarske revije Der Spiegel. V levem spodnjem kotu je naslikan Planet Zemlja proti kateremu drvi iz vesolja velikanski asteroid s Trumpovim obrazom. Pod sliko pa je naslovno besedilo Konec sveta.

  • Zdravko

   🙂 Ampak moraš priznati, da so vsi nekaj sto let za nami, glede “korektnosti”, “pozitivnosti” in sploh in oh etičnih vrednotah. Celo nekemu Junkcerju in njegovi sožalni brzojavki ob Castrovi smrti, navkljub.
   Res pa Evropa drvi proti super slinasti oblasti, da slina kar teče v potokih.
   🙂

  • Sarkazem, prav imas, mene je namreč zaneslo v domače vode.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI