R. Čakš, Domovina: Jastrebov let nad otrpnjeno Evropo

Časnik 24.11.2016 0:02
 

Sivina deževno-meglenega bruseljskega vsakdana morda prvič v zgodovini sovpada z vzdušjem za skrbno varovanimi vrati Evropskega parlamenta in drugih institucij Evropske unije.

Optimizem in zanos, ki je po bruseljskih hodnikih vel še ne tako dolgo nazaj, je zamenjalo prav turobno vzdušje, ki se ga da verjetno še najbolj plastično opisati z mladinskim slengovskim besednjakom. Evroposlanci in evrobirokrati odkrito furajo safr.

Večina razprav, sestankov, konferenc, naključnih srečanj na hodniku … se je minuli teden začenjala z neprikritim jadikovanjem: ojojoj, zmagal je Trump.

Dajmo se pogovarjati o digitalni agendi! Ojojoj, zmagal je Trump. Recimo kakšno o geostrateških izzivih politike EU! Ojojoj, zmagal je Trump. Kaj pa odnosi s Turčijo? Ojojoj, zmagal je Trump. Boš za kosilo ribo ali jagenjčka? Ojojoj, zmagal je Trump …

Eden redkih, ki ob tem na videz ostaja neprizadet, je Lojze Peterle. Ta se raje ukvarja z volilno aritmetiko, ki bi ga ob trenutnih kaotičnih prerivanjih za predsedniško mesto morda lahko pripeljala na čelo Evropskega parlamenta.

Evropejec sem, ne jamram, iščem rešitve!

Ta kolektivna psihoza, ki jo je povzročil Trumpov uspeh, na podlago brexita, migrantske krize in drugih problemov, ki razkrivajo vso operativno nesposobnost EU, je po eni strani utemeljena, po drugi pa povsem neproduktivna.

Edina sreča za evroposlance je, da se dogaja v sivem Bruslju, daleč od oči njihovih volivcev, saj bi takšen kup nesrečnežev odgnal še tiste redke evropske državljane, ki še niso povsem izgubili upanja v demokratični proces EU.

Ti bi namreč od izvoljenih in imenovanih voditeljev EU pričakovali, da se problemov in pasti sicer zavedajo, a nad njimi nikakor ne obupujejo na obroke, temveč se ukvarjajo z iskanjem strateških rešitev.

A vizij učinkovitega odgovora na vzpenjajoči se populistični evroskepticizem v evropskem hramu demokracije ni zaslediti. Evropska unija ta čas spominja na kokoš, ki je ob pogledu na jastreba visoko na nebu otrpnila in paralizirana ni zmožna storiti niti koraka v smeri lastne rešitve.

Morda za okrevanje od šoka potrebujejo še kakšen mesec ali dva, ampak dejstvo je, da na vseevropski ravni na obzorju ni nikakršne celovite ideje, kako se boriti proti vzpenjajočemu se populizmu, kako državljane Evrope ponovno prepričati, da je Evropska zveza njihov garant blaginje in miru v nestabilnem ter konfliktnem globalnem svetu.

Več lahko preberete na domovina.je.

 
Značke:

6 komentarjev

  • Vse bolj se kaže, da ljudje, ki jih Evropejci pošljemo v Bruselj, skrbijo samo zase. Zato sta dogodka brexit in Trump povzročila preplah, saj se Evropejci lahko zbudijo.

  • Še največji up Slovenije so mladi, svobodni kristjani pod 30 let. Redko kdo nad 45 let ni skorumpiran v medijih, politiki in kolhozih. Velika večina “naših” je zelo pokvarjena. Ali samo za dosego svoje birokratske službice, fevda, ali zaradi psihopatske želje po obvladovanju drugih, množic.

  • Vidimo, da imajo tudi v Evropi in v ZDA probleme s socialističnim triumfiranjem ali s socialistično grozo. Z dvema kolektivnima psihozama navijačev. Manj ko poznajo vsebine, manj ko so osebno, individualno ustvarjalni, bolj so histerični, bolj agresivni (ZA ali PROTI) in več zla povzročajo celi družbi, saj njihova smer kot snežena kepa vodi v bipolarni kolektivizem in krvavo drž. vojno.

  • Kristjani, ki pri tej histeriji sodelujejo (pa čeprav pod njihovimi članki zaklenejo komentarje), kaj šele duhovniki!, je Jezus govoril o mlinskem kamnu za vratom. Bolje bi bilo…

  • Pozničev zaklenjeni članek pa je prava sramota. Slep navijač, ki se triumfalno trka po prsih, ker so navijači drugega pola za las izgubili. Pa Trumpa so volili najbolj utopični socialisti Sandersa v protest Clintonovki.
    To je vse kar imamo desni od naših impotetnih politikov in intelektualcev. Da lahko triumfiramo 1x na leto na referendumu ali na 8 let na ameriških volitvah. Do takrat pa s Titom naprej.

  • Mogoče bo pa zaradi tega evroskepticizma Schulz raje odšel v nemško politiko.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI