J. Možina, Pričevalci na TV SLO: Magdalena Kompan

Časnik 15.11.2016 9:57
 
Foto: RTV SLO.

Foto: RTV SLO.

Izpoved Magdalene (Majde) Kompan, nečakinje bazoviškega junaka Ferda Bidovca ter sestrične tržaškega komunista Pinka Tomažiča, je ena najbolj presunljivih v seriji Pričevalci. Rojena je bila v Trstu leta 1939, v času, ko se je začela druga svetovna vojna. Njeno družino je zaznamovala tragična smrt strica Ferda Bidovca. Magdalena hrani njegova pisma iz zapora, med drugim nam pokaže zapis, ki izpričuje njegovo religiozno iskanje. Magdalenina mama je bila Tržačanka, oče pa Kraševec. Starša sta bila narodno zavedna, kmalu po začetku vojne pa tudi aktivna komunista oz. sodelavca OF in sta odšla v partizane. Magdalena nam živo opiše bridke trenutke njihove družine, ko so Italijani aretirali njeno mamo in je uniformiran fašist držal pištolo na maminih sencih, v zaporu so mamo nato strahovito mučili, vendar ni izdala nikogar. Kompanova nam nadrobno opiše tudi tragedijo zakoncev Vuk v Trstu leta 1944. Šlo je za umor njene tete Danice in njenega moža Stanka, o čemer je sedaj izšla knjiga tržaškega publicista Martina Breclja. Komunistična oblast je po vojni širila propagando, da je umor zagrešila pro četniška stran, kar Magdalena zanika in pove, da je bil umor delo komunistov. Kompanova, ki se kot otrok spomni grozljivih krikov sorodnikov, ko so izvedeli za umor, hrani pohištvo zakoncev Vuk iz sobe, kjer sta bila umorjena. Njen otroški spomin je vezan tudi na bratranca Pinka Tomažiča, ki mu je kot deklica, ko je bil v zaporu izročila nagelj. Magdalena pripoveduje o povojnem času in privilegijih, ki jih je bila deležna na študiju v Ljubljani, kot hči komunistov in prvoborcev. Vendar je po vsem kar je videla in spoznala v Sloveniji o marsičem spremenila mnenje. Zelo zanimivo je njeno pričevanje, kako je kljub ateistični vzgoji preko hčere postala religiozna. To ji, kot pravi, osmišlja življenje v spopadu s težkimi spomini in dogodki, ki so zaznamovali njeno družino. Gre za izjemno pričevanje, ki se dotika nekaterih ključnih osebnosti zlasti primorske zgodovine.

Premiera v torek, 15. 11., na TV Slo 1 ob 23.06 uri, ponovitve na TV Slo 3 v soboto, 19. 11., ob 9.05, TV Maribor, 20. in 21. novembra ob 13.10.

Več o oddajah na spletni strani.

 
Značke:

4 komentarji

 • Enkratno pričevanje,ki iz različnih strani osvetljuje tako našo polpreteklo zgodovino kot klavrno sedanjost pa tudi vzroke za to stanje.Prav zato besede pričevalke obenem tudi jasno dokazujejo,kako enakovredni so si v zločinskosti vsi trije totalitarizmi na naših tleh.

  • tolmun1 tolmun1

   Kateri trije totalitarizmi baubau?

   andrej briški

   • Gospod Andrej,
    z besedama “trije totalitarizmi” se običajno misli na: komunizem, nacizem in fašizem. In upravičeno domnevam, da je gospod Baubau mislil tako.

  • Kapodistrias

   Ne bi se strinjal, da so si bili vsi trije, ideološko sorodni totalitarizmi enakovredni. Najhujši je bil vsekakor boljševizem z največ morij, in še to nad lastnimi ljudmi.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI