Med Katinom in Hudo Jamo: povojni poboji in krvna sled NKVD

Casnik 2.11.2016 7:23
 

Andrzej Wajda, slavni poljski režiser, je umrl 9. oktobra letos, star 90 let. S svojim morda najbolj znanim filmom “Pepel in diamanti” je v mednarodni javnosti verjetno najbolj prepoznaven. Vendar je “Katyn” tisti Wajdin film, ki najbolj ostaja v spominu. To je pripoved o pomoru 22.500 poljskih oficirjev v katinskem gozdu leta 1940, ki ga je izvršila sovjetska tajna policija NKVD.

V tem pokolu so ubili njegovega očeta. Masaker so prikrili in trupla zakopali. Ko je nemška vojska po invaziji na Sovjetsko zvezo našla skrite grobove, so Sovjeti zatrjevali, da so umore zagrešili Nemci in pri tej trditvi vztrajali 40 let, dokler ni Gorbačov razkril resnice. Zakaj je to zanimivo za Slovence? Iz dveh razlogov. Leta 1940, po sporazumu Molotov-Ribbentrop, so jugoslovanski komunisti v kolaboraciji s Stalinom podpirali Sovjetsko zvezo in nacistično Nemčijo. To se je nadaljevalo celo po napadu na Jugoslavijo 6. aprila 1941. Jugoslovanski komunisti so prenehali podpirati Hitlerja šele po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941. V resnici so podprli razkosanje Poljske in njeno delitev med Nemčijo in Sovjetsko zvezo. Drugi razlog je, da zdaj, po raziskavah Silvina Eiletza v moskovskih arhivih, vemo, da je bil Josip Broz Tito enkavedejevski operativec. Seveda je o tem molčal, toda veliko okoli Tita je še vedno skrivnost. Iz Eiletzevih raziskav vemo, da je Tito ovajal voditelje jugoslovanskih komunistov in nazadnje, po njihovi smrti ali pregonu, sam postal vodja. Obstaja poročilo, da je bil Tito vpleten v eskadrone smrti v Španiji in, seveda, povojni poboji v Jugoslaviji so bili tipičen NKVD-ejev modus operandi: pobiti, nato trupla skriti (NKVD je kratica za Stalinovo tajno politično policijo oziroma Ljudski komisariat za notranje zadeve).

Več: Portalplus

 

 
Značke:

17 komentarjev

 • Kdaj lahko pričakujemo, da bo ta film na sporedu na državni tv ?

  • Dobro vprašanje glede na to, da bi se ga dalo označit kot hujskaškega. Morda podpihuje sovraštvo do politične levice in zato ne ustreza profesionalnim novinarskim standardom. Potem je tu tudi vprašanje avtorskih pravic, če je posnetke na primer naredil pripadnik Rdeče armije ali nemškega Wermachta. Komu plačati za avtorske pravice?

  • Je že bil. Ta film je bil posnet leta 2007. Mislim, da je bil na RTV SLO predvajan leta 2010.

   Lahko si ga ogledate na youtube, vendar v originalu (poljski in ruski jezik):

   https://www.youtube.com/watch?v=Q2ZYdiEE20Y

 • O komunistični taktiki. O komunističnih golih, na katere mora vsak normalen človek streljati. “Prav ta žalostna logika se odraža tudi v metodah XY skrajnežev v ZW. Dejstvo, da se je ta brutalna in nečloveška taktika, ki VSAKOGAR SMATRA ZA SOVRAŽNIKA, še vedno izvajala po razpadu Jugoslavije, je največji in edini razlog, zakaj je proces odpiranja grobov v Sloveniji in drugih delih Jugoslavije, pa tudi v Rusiji, treba pripeljati do konca.”

  • Blefiranje. Bla bla bla … največji in edini razlog … bla bla bla.

   • To pa še zmotna logika ni ( http://www.skeptik.si/zmotna-logika/ ). To je pa res samo bla bla bla.

    • Ja, tolk je zablefiral, da sem ga prebral že petkrat pa ga še zmeri ne razumem.
     Zakaj treba pripeljati proces odpiranja grobov do konca? Zaradi nekih zlobnih skrajnežev? Richard Dawkins skrajneži ste seveda absolutno nad tem se razume.

  • pavel: “O komunistični taktiki. O komunističnih golih, na katere mora vsak normalen človek streljati. ”
   =====================

   Vsak nenormalen strelja na svoje gole.

   Po tekmi trener okrca napadalca v svoji ekipi:

   “Poslušaj ti kaj se pa greš, zakaj si dal tri strele na naš gol?”

   Napadalec odgovori: “Opazil sem, da ima naša ekipa slabo obrambo. Jaz pa sem kritični intelektualec, nisem ne levi ne desni, zato sem dal nekaj strelov na naš gol, ker sem želel kritično pokazati na slabosti naše obrambe”

   • Naš in Njihov gol, oba sta komunistična gola. Le da je eden prebarvan. In tega še ne vidi 10% Slovencev, ostalih 90% pa.

    • Ja seveda, kar vsi smo glih ?
     Bi to rad povedal ?
     Razen enega in edinega, a ne ?

     • Amelie: “Ja seveda, kar vsi smo glih ?”
      =======================

      Pa saj to je vendar značilnost vseglihanja.
      pavel je vseglihar.
      Od vsegliharstva ima veliko korist edino slovenska levica.
      pavel je koristno orodje za slovensko levico.
      Torej:
      pavel je po učinku v bistvu levičar, ki se prikazuje kot liberalec. Podobnost s politiki LDS-a.

     • Zdravko

      Pavlu je vse zlo. Saj ima tudi prav, vsi smo iz krvi in mesa, vseh nas je sam greh. Toda vsi smo tudi deležni milosti iz katere živimo. Zato ni bistvo da je vse zlo, ampak to kar Bog obrača v dobro. Brez tega smo res vsi en sam velik greh prek katerega Pavel nikakor ne more. Kot da tudi sam ni iz krvi in mesa, ampak je duh, kot Lenko Vesoljni.

    • Zase vem da nisem od nikogar.
     Pa verjamem da nas je mnogo takih.
     Nekomu pa vseeno pripadamo.

    • pavel: “…, ostalih 90% pa…”
     ========================

     … je socialistov. A nisi zadnjič rekel, da jih je cca 99,9%? 🙂


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI