Narava in pokrajina (foto): Ravenska miza

Janez Mihovec 27.10.2016 20:01
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Janez Mihovec – Ravenska miza

Nenavadna igra narave

 Škofjeloško hribovje samo po sebi ni posebej kraške narave. Vendar pa se tu in tam navkljub vsemu najdejo zaplate apnenca in tu najdemo kraške jame pa tudi druge naravne znamenitosti.

V Žireh torej zavijemo v dolino potoka Sovra in kar hitro se iz  široke in sončne Poljanske doline znajdemo v ozki in temačni dolini. Po nekaj kilometrih se odcep ceste usmeri na desno in po približno dveh kilometrih se znajdemo v vasici Ravne pri Žireh. Nobene sence ni več, pač pa vsepovsod sonce in razgled daleč naokrog, vse tja do Julijskih in Kamniških Alp.

Vasica se gnete na ozkem grebenu, za njo pa je precej velika kotanja na katerem je širni travnik. Sprehodimo se preko njega in na drugi strani najdemo manjšo brunarico Pogled nam pritegne nenavaden mejnik. Glej ga zlomka. Prav tu je bila nekdaj Rapallska meja med kraljevinama Italijo in Jugoslavijo.

Ostro zavijemo na levo po strmini navzgor. Na bližnjem drevesu najdemo prvo oznako, ki nas popelje do mize. Po kolovozu se dvignemo po pobočju dobrih za dobrih deset minut hoje. Potem pa je kot bi odrezal pred nami precej velika kotanja z morda stotimi metri premera. Nekdaj v geološki zgodovini je bila to kraška jama, a ker se je nahajala sorazmerno blizu zemeljske površine se je že zrušila pred davnimi tisočletji. Jama se je rušila sama od sebe, ko so se rušili deli stropa od znotraj, poleg tega, pa so padavinske vode nižale nivo zemljišča tudi na površini. V določenem trenutku je prišlo do porušitve jame. Čeprav se je do zgodilo že zdavnaj se še vedno vidijo sledi dvoran in jamskih rovov.

Približno na sredini nekdanje jame pa najdemo prav posebno znamenitost. Nekdaj je v jami stal precej visok steber. Ko se je strop zrušil je padel točno na vrh tega stebra. Oblikovala se je nenavadna miza. Visoka je približno 4 metre in široka približno 5 metrov. Del jamskega stropa ima približno deset kubičnih metrov in torej tehta kakih petindvajset ton. Vendar je miza na steber postavljena izredno precizno. Ko se z vso močjo opremo vanjo celotna miza zaniha. Kar naenkrat se kar malo samovšečno zavemo svoje velike moči.

 


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI