Sprašujemo Zvezo borcev: Povejte, kje so naši mrtvi?

Časnik 18.10.2016 9:04
 

zveza-borcevZgroženi smo nad tem, kar si Zveza borcev (ZZB) leta 2016, po vsem, kar vemo o medvojnih in povojnih prikritih zločinih komunistične strani, drzne zapisati. V sestavku »Človek kot vrednota« želijo namreč vse, ki se trudijo za resnico in dostojni pokop žrtev prikazati celo kot »veliko hujše zločince, kot so bili izdajalci« (Slivniški pogledi, št 23, oktober 2016). Kako je mogoče, da vodstvo Zveze borcev ne zmore iskreno obžalovati zločina nad nedolžnimi med vojno in posebej po vojni ali pa ostati vsaj tiho? In to celo po razkritih okostjih v Krimski jami, kjer so med žrtvami mlada dekleta, enomesečni dojenček in dva še nerojena otroka. Kakšno izdajstvo so zagrešili nedolžni dojenčki, dekleta in mladoletniki ter družinski očetje in matere? Pričakujemo, da se ZZB neha sprenevedati in jasno odgovori na ta vprašanja, saj so številne domneve že dokazane, ne pa vse. V borčevski zvezi lahko pomagajo dokončno dopolniti poimenski spisek žrtev Krimske jame in drugih grobišč, saj lahko skladno z evropskimi vrednotami, na katere se sklicujejo, omogočijo dostop do natančnih arhivskih podatkov, ki bodo razkrili celovito resnico o pobitih. Resolucija parlamenta EZ z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu v čl. 6 ravno opozarja na nesprejemljivost postkomunističnega prikrivanja arhivov »nekdanjih notranjih varnostnih služb, tajne policije in obveščevalnih služb …« Naj torej ZZB pove resnico, če več ve oziroma ima bolj natančne podatke, kakor so jih doslej uspeli pridobiti raziskovalci, saj je verjetno, da so bili med sodelavci zločina tudi člani ZZB in prejemniki borčevskih pokojnin. Žal pa ni znano, da bi ZZB raziskovala delovanje svojih članov in izločala iz svojih vrst tiste, ki so dali nalog za umore ali so sami sodelovali pri njih. Naj torej vsaj povedo, kdo so žrtve Krimske jame in ostalih grobišč v cerkniški občini in drugod ter tako sami storijo konkreten, ne le verbalni korak do sprave in uresničevanja evropskih vrednot. ZZB bo najbolj učinkovito zavrnila žaljive očitke, da so morilci in zločinci, ko bo poimenovala tiste, ki so zločine storili in se od njih distancirala. Združenje ob Lipi sprave, ki je organiziralo zadnjo okroglo mizo o Krimski jami v Begunjah vztraja pri ničelni toleranci do vseh totalitarnih režimov, ki so požigali, ropali in morili slovenske ljudi. Umor brez sojenja je zločin, ne glede na to, kdo ga je povzročil in kdo so žrtve, še posebej otroci, mladoletni in noseče ženske. Odgovorni, ki so povzročila te zločine in tudi nasledniki organizacije, ki je za to odgovorna, pa bi se morali končno iskreno opravičiti svojcem in slovenskemu narodu in tako nas vse razvezati bremena zločinske preteklosti. Pozivamo tudi vodstvo k preklicu dela izjave ZZB o izdajalcih in zločincih, sicer sledi poziv ustreznim ustanovam za kazenski pregon.

Prof. emer. dr Janez Juhant, Združeni ob Lipi sprave, prof. dr. Mitja Ferenc, prof. dr. Andrej Mihevc in Peter Sušnik, Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, dr. Jože Možina CD za Pravično Slovenijo in številni navzoči na okrogli mizi »Ali je skrivnost Krimske jame razkrita?« v Begunjah.

 
Značke:

9 komentarjev

 • “Združenje ob Lipi sprave, ki je organiziralo zadnjo okroglo mizo o Krimski jami v Begunjah vztraja pri ničelni toleranci do vseh totalitarnih režimov, ki so požigali, ropali in morili slovenske ljudi.”

  Potem naj se omenjeno združenje najprej distancira od in ostro obsodi rimski katolicizem, prvo versko-politično gibanje v človeški zgodovini s tako rekoč vsemi elementi totalitarizma. Če tega ni voljno storiti, naj enkrat za vedno umolkne!

 • slovencsm

  Valter,
  za razliko od ZZB se je cerkev za dejanja opravičila in ne razlaga v obliki sovražnega govora, da je bilo v njeni zgodovini vse ok.

  Namesto, da bi se ZZB distancirala od takšnih dejanj, ki nimajo nobene veze z NOB, očitno ščiti takratni politični totalitarni režim.

 • Kakšen smisel je od psihopatov zahtevati, da gredo pred nami na kolena in jim je žal in prosijo odpuščanja, če psihološka stroka govori, da se psihopati ne zmorejo kesati?
  Odgovor: pod zemljo je na milijone mrtvih v Sloveniji, na zemlji pa hodi 2 mio mrtvih. Če kdo ni zombi, mu uspe pobegniti iz Slovenije in svobodno zaživeti.

  • Daj no daj .. seveda so tudi ljudje, govoriš kot da so prišlu iz Marsa.
   In ja, verjamem da zmorejo priznanje, samo strah jih je, še vedno.

 • Končno pravilno obravnavanje zveze borcev! To je organizacija, ki podpira zločinstvo, in je zato tudi sama zločinska. Od nje moramo zahtevati samo eno: položiti mora račune za vse zlo in manipulacije, ki jih je povzročila.

 • Slovenec 33

  Veste ljudje, ne pričakujte od ZZB takih dejanj.
  To so ljudje, ki so omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel po koncu 2. svetovne vojne, na način, da so pripomogli in sodelovali pri nastanku nad 600 morišč po slovenski zemlji.
  V teh moriščih leži skoraj ves domoljubni potencial slovenskega naroda tistega časa(kdor ni ušel), da ne govorim o otrocih in ženskah.
  Da bo vsem jasno:
  Okupator je vojak, ki z orožjem hodi po slovenski zemlji in govori tuj jezik.

 • Ampak vendar, kako človeško gledano čudno, da se ne najdejo taki, ki so bili prisliljeni sodelovat pri pobojih in zdaj po 70 letih povedat svojcem, kje bi lahko bili njihovi bližnji.

  Da se med tisoči sodelavcev pri pobojih, vsaj nekaj sto jih je gotovo še živih, ne najde par takih. Ki jih recimo vsaj malo peče vest. Ali tudi če jih ne, ki so toliko dobronamerni do soljudi, sodržavljanov, ki iščejo grob svojih dragih, da jim bi lokacijo zaupali. Mogoče tudi v anonimnem sporočilu, če se bojijo kolobocij s policijo in eventuelnih sodnih postopkov.

  Zakaj jih ni?

  • Ena sila redkih izjem je bil pokojni Zdenko Zavadlav. Tudi med našimi udbovci ni nobenih skesancev.

   Na Hrvaškem jih recimo je kar nekaj. Dvema disidentoma iz hrvaške pomladi 70.esetih Anti Kovačeviću in enemu znanih bratov Veselica se je tako javil človek, ki je znotraj udbe dobil nalogo njunega sledenja in poročanja. Vse jima je povedal, kot tudi to, da mu je iskreno žal. Kovačević in Veselica nista bila popolnoma nič maščevalna do tega človeka po njegovem razkritju, nasprotno, menda zdaj ohranjanjajo stike in se iskreno med seboj spoštujejo.

 • Tit Turnšek, predsednik ZZB-NOB: “bili so obsojeni pred hitrimi vojaškimi sodišči”

  https://www.youtube.com/watch?v=ZwCG3Nwbt7Q

  od 7:00 minute naprej

  Če so bili obsojeni pred hitrimi vojaškimi sodišči kot trdi Tit Turnšek, predsednik ZZB-NOB, potem naj pride ven s poimenskimi seznami “obsojenih” in zapisniki teh sodišč, vključno z navedbo kje je kdo pokopan.

  A kdo verjame v take pravljice?


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI