J. Možina, TV SLO, Pričevalci: Jože Žvanut

Casnik 27.9.2016 13:17
 

joze-zvanut-1Zgodba Jožeta Žvanuta iz Podrage na Vipavskem je ena najbolj pretresljivih, saj nam živo pripoveduje o svojem očetu, aktivnemu članu primorske narodnoobrambne organizacije TIGR, ki je niso zlomili  fašisti,  pač pa že med vojno in zlasti po njej komunisti. Oče je tako umrl zagrenjen, v prvih povojnih letih, tudi v strahu za življenje, čeprav je svoja najboljša leta posvetil boju za slovenstvo. Jože nam pojasni zanimive podrobnosti ustanovitve TIGR na Nanosu, kjer je bil tudi njegov oče. Tam je leta 1927 prvič slišal geslo “Smrt fašizmu, svoboda narodu”, ki so si ga pozneje prisvojili komunisti. Po napadu na Jugoslavijo so bili tigrovci prvi, ki so priskočili na pomoč partizanom, ki so prihajali iz Kranjske na Primorsko. A vodilnim je bolj kot za osvoboditev šlo za boljševistično ideologijo, ki je bila Primorcem tuja. Med uporniki so tako prevladali komunisti, ki so že na enem prvih sestankov OF v Žvanutovi kleti določili koga v vasi, šlo je za premožnejšega kmeta, je potrebno likvidirati. To je domačine presenetilo in odbilo. Jože nam živo opisuje medvojna leta, partizanske likvidacije v kraju in tudi partizansko šolo, ki jo je sam obiskoval. Ko se po vojni, še z enim mladincem nista hotela včlaniti v komunistično organizacijo so se zanj začele težave in je doživljal podobno usodo kot oče. Tudi pri vojakih, kjer ga je KOS, obveščevalna služba silila, da bi poročal o sorojaku Metodu Pirihu, poznejšemu koprskemu škofu. Ni vohunil, s Pirihom sta postala prijatelja. Jože Žvanut je zgodbo povedal odkrito, tako kot mu jo je povedal oče in se za pričevanje odločil, ker je to čutil kot dolžnost do prvih antifašistov tigrovcev, ki si jih sedaj prisvajajo tisti, ki so jim stregli po življenju in jih šikanirali. 

Premiera v torek, 27. 9., na TV Slo 1 ob 23.06 uri, ponovitve na TV Slo 3 v soboto, 1. 10., ob 9.05, TV Maribor, 2. in 3. oktober ob 13.10.

Arhiv oddaj: Pričevalci

 

1 komentar

  • Lucijan

    Še ena zelo prepričljiva potrditev o zločinski naravi komunistov. Toda njihov greh je potrebno porazdeliti na vse njihove moderne “vernike” in volivce postzločinskih strank. Razumen človek ne more verjeti, kaj se nam pravzaprav dogaja.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI