Predsedstvo društva Huda Jama: Žrtve naj se pokoplje v kostnici v Mariboru

Časnik 15.9.2016 10:24
 
Foto: Karmen Kristan.

Foto: Karmen Kristan.

Predsedstvo društva Huda Jama kot pobudnik ureditve pokopa žrtev na tem kraju strašnega spomina je predlagalo rešitev, ki je glede na narodnost žrtev (Slovenci, Hrvati, Nemci) najbolj sprejemljiva: žrtve naj se pokoplje v kostnici v Mariboru. Ta je bila postavljena leta 2006 po najboljših standardih za takšne zgradbe. To pomeni tudi, da ima dovolj prostora, da ob pietetnem ravnanju z ostanki žrtev omogoča forenzično analizo genske materije (DNA).

Žrtve iz Hude Jame naj se torej pietetno shrani v prostoru, ki bi nadalje – ob uspešni identifikaciji DNA – omogočal prekop ostankov na domača pokopališča, od koder izhajajo žrtve. To je še toliko bolj smiselno zategadelj, ker se ponujajo realne možnosti, da se v Beogradu odkrijejo deli arhivov, ki bodo nedvoumno spregovorili o neposredni identiteti žrtev, z imenom in priimkom, kot so ga popisale partijske oblasti.

Ko bi bila enkrat zgrajena kostnica na Teharjah, bi tiste, ki jih domači niso uspeli identificirati, lahko pokopali tja. To idejo društvo Huda Jama vzdržuje od začetkov demokratizacije na Slovenskem.

Predsedstvo društva Huda jama ob tej priložnosti izraža protest, ker njegovi predstavniki niso bili sprejeti kot enakovredni člani vladnih teles (Ministrstva za delo), predvsem prof. dr. Josip Jurčević, nesporni strokovnjak s tega področja. Prav tako obžaluje, da vladne komisije delujejo brez nadzora strokovne in pristojne javnosti.
Zato Predsedstvo društva Huda jama poziva k pietetnemu ravnanju z pobitimi žrtvami.

Predsedstvo društva Huda jama
zanj predsednik: Roman Leljak

 
Značke:

1 komentar

 • Franc Zabukošek

  Spoštovani g. Roman Leljak ! Pripadajo vam zasluge za odkrivanje in povojnih pobojev in dogodkov okrog koncentracijskega taborišča Teharje.
  Normalno bi bilo pričakovati, da boste podprli pokop človeških ostankov iz Hude jame v spominskem parku državnega pomena na Teharjah. Tako bi ustvarili dostojanstven spomenik-opomnik genocida in katarze, ki bi trajno obeležil dogodke, ki se naj “NIKOLI VEČ NE PONOVIJO”.
  To je smisel prekopavanja morišč in ustvarjenje verodostojnega opomnika in dokaza dostojanstva naroda.
  Potrditev empatije in katarze.
  Kostnica v Mariboru naj bo spomenik hrvaških žrtev, ki so bili pobiti v Tezenskem območju in jih je potrebno še prekopati. Vredno je spoštovati vzgled hrvaških rodoljubov, ki se za ureditev te preteklosti bolj zavzemajo. Pri tem je vredno sodelovati, ne pa se podrejati.
  V imenu CP Teharje MGK: Franc Zabukošek, Fanika Vodopivec, Stanko Kračun, Alenka Pustinek


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI