J. Možina, TV SLO, Pričevalci: Cirila Strojnik

Časnik 13.9.2016 0:02
 
Foto: RTV SLO.

Foto: RTV SLO.

Cirila Strojnik se je rodila leta 1925 v Kranju, živela pa je v Ljubljani. Oče je bil kot avstrijski vojak udeležen v prvi svetovni vojni ter je v času ruskega ujetništva poučeval. V času kraljevine je bil finančni inšpektor, njihova družina pa je med drugim pomagala Lojzetu Grozdetu, dijaku, ki se je Cirili posebej vtisnil v spomin. Spomni se ga kot izredno inteligentnega ter za svoja leta zrelega fanta. V pričevanju nam Cirila predstavi vojno psihozo strahu v Ljubljani, ki so jo z likvidacijami povzročali člani VOS OF. Njen mlajši brat je kot domobranec po vojni izginil za vedno, očeta pa so komunisti zaradi lažnih obtožb zaprli in psihično zlomili.Cirila živi danes v kraju Tempe v Arizoni in ima pet otrok. Njen mož je bil kot redni profesor zaposlen na Arizonski univerzi, kjer je razvijal mikroskope ter zgradil visokonapetostni elektronski mikroskop. V njeni družini je izobrazba vedno veliko pomenila, saj je bil že njen pradedek prvi inženir elektrarne v Ljubljani. Cirila pove, da življenje v Ameriki, kjer je tudi doštudirala, ni bilo preprosto, a bila je svoboda.

Premiera v torek, 13. 9., na TV Slo 1 ob 23.06 uri, ponovitve na TV Slo 3 v soboto, 17. 9., ob 9.05, TV Maribor, 18. 9., ob 13.10 uri in 19. 9., ob 13.10.

Več o oddajah Pričevalci na povezavi.

 
Značke:

1 komentar

  • tolmun1 tolmun1

    Koliko lahko prenese večno preganjan človek in kljub temu ostane človek,čeprav
    se je moral vedno znova postavljati na noge.prispevek je samo še en dokaz več v množici uničenih družin in intelektualcev,ki so uspeli v znanosti in kulturi po celem svetu.Izognili so se vladavin barbarov!Vsem,ki so zbrali toliko poguma in zaupanja sami vase,da so odšli iz socialitičnega “raja” v novi svet čestitam,saj po vsem tem kar so doživeli pravzaprav niso imeli druge izbire!Moj globok poklon Strojnikovi družini in vsem,ki so si uspeli ustvariti novo življenje brez diktature in poniževanja!Morda bodo NEKOČ njihovi potomci le uspeli zaživeti v svobodi duha in spoštovanja v svoji stari in pravi domovini!


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI