Narava in pokrajina (foto): Osojnica

Janez Mihovec 11.9.2016 7:31
 
1

Rok Mihovec – Osojnica

Pol ure hoda nad Bledom se dviga Osojnica. 691 metrov ima višine in pri najboljši volji vrh sam po sebi ni nič posebnega.

Razen razgleda seveda.  Ta odtehta vse. Z vrha se vidi prav na Blejsko jezero. Na otok v sredini, na grad, ki se pne nad njim in Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe v ozadju.

Vstaneš še v temi. Se povzpneš na vrh. Vsedeš na klopco in počakaš na sončni vzhod.

In potem je ves svet tvoj.

 

3 komentarji

  • “In potem je ves svet tvoj”.. so bile sanje vsakega tajkuna in vsakega slovenskega politika, fevdalca. In so mokre sanje večine hlapčevskih Slovencev, ki častijo fevdalizem in sužnjelastniško v obliki socializma.

  • Ta stavek si pa povlekel čisto izven konteksta. Ker dejansko ne gre za polaščanje sveta. Mogoče imaš prav, da bi besede za te občutke lahko bile druge. Vsekakor za tako doživetje ni treba biti tajkun. Največjemu revežu je dostopno. Vsekakor nov dokaz, da so najbolj dragocene stvari v življenju zastonj ( kar pa ne pomeni da nujno brez napora).

  • Je pa res, da je ta konkretni prizor bolj dostopen nam, ki smo tu doma. Torej je lahko tudi vir identifikacije in patriotizma. Jaz se vsekakor lažje najdem v takšnem domoljubju kot recimo v kakšnih vzajemnih intrigah, prepirih in podtikanjih okoli razmejitve na morju med Piranom in Savudrijo.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI