Ž. Turk, Siol.net: Burkini na portoroški plaži

Časnik 29.8.2016 9:30
 

To ni razmišljanje za burkini ali proti njemu. To je razmišljanje o vrstah argumentacije za in proti. To se površnemu bralcu, ki išče olimpijski boj med črnim in belim, zdi eno in isto. Pa ni.

Burkini je ime za kopalno obleko, ki je skladna s šeriatskimi pravili oblačenja za ženske. Gre za kombinacijo besed burka in bikini, pa ne s prvim ne z drugim nima velike zveze. Burka žensko v celoti skrije, tudi prek oči. Za bikini vemo, kaj je. Burkini je marketinško ime za plažno kombinacijo hidžaba in čadorja, ki naj bi burko približal zahodnemu okusu in razsvetlil mračnjaški pridih besede burka.

Evropska javnost se je ob pojavu, še bolj pa ob prepovedi burkinija razdelila. Poštena inteligenca, zagovorniki človekove svobode, multikulturniki in borke za pravice žensk so nasprotovali prepovedi burkinija, češ, ljudje naj nosijo, kar hočejo. Če gospa nosi burkini, s tem ne posega v mojo svobodo, torej ji te svobode ne smem kratiti.

Feministke, ki imajo sicer dosti povedati proti na primer visokim petam, so mnenja, da se lahko ženska svobodno odloči za to, da bo na plaži pri 40 stopinjah Celzija povsem oblečena, če se v tem počuti bolj svobodno kot njena evropska kolegica, ki je morala takoj po veliki noči začeti dieto, ker bikini pač ničesar ne skrije.

Ampak to je bilo pričakovano. Napredna inteligenca podpira vse, kar ruši tradicionalni red stvari. Podpira vsako manjšino, ki bi prevzela zastavo revolucije od delavskega razreda, ki ga je v nakupovalnih središčih menda kooptirala svetovna zarota kapitala.

Smešni argumenti proti burkiniju

Nepričakovano patetični so bili argumenti za prepoved burkinija. Tu se je pokazalo, kakšen monopol ima v družbi razsvetljena naprednjakarska logika, kako zelo se je konservativni pol odrekel svojemu jeziku.

Nekateri so rekli, da je prepoved smiselna iz higienskih razlogov. Da je čisto nekaj drugega, če v bazen potopiš nekaj krpic zahodnjaških kopalk ali nekaj kvadratnih metrov čadorja. Zdi se mi, da je težava vendarle za velikostni red manjša kot množice prepotenih Zahodnjakov, ki si v bazenih odmakajo svojo umazanijo. Če gre za kopanje v morju, je zadeva še toliko bolj absurdna.

Potem so rekli, da gre za varnostno tveganje. Da nič ne vemo o tem, kaj se skriva pod burkinijem. Morda bomba! Vsak moški in vsaka emancipirana ženska, ki je kdaj šla z družino na morje, ve, koliko stvari se vlači na plažo. Med vse tiste blazine, brisače, ležalnike, sončnike, maske in plavutke, žoge, hladilne torbe, knjige, kreme za sončenje, plastenke vode itd. skriti še bombe res ni težko.

To je bil tudi argument francoskega upravnega sodišča: da, župani smejo omejevati ljudske svoboščine, da bi poskrbeli za varnost v svoji občini, ampak ti ukrepi morajo biti sorazmerni z nevarnostjo. In prepoved burkinija ni.

Veliko je bilo sočutja do muslimanskih deklet in žena, ki naj bi v vročem soncu trpele oblečene. Od konservativcev smo poslušali o tem, da je naloga prosvetljenega Zahoda, da emancipira muslimanke, da bodo odvrgle tekstilne okove preteklosti. Da naj na soncu pokažejo podplutbe, ki naj bi jih skrival burkini. Pa je celo Obama nekoč rekel, da se Zahod pod pretvezo liberalizma nima kaj vtikati v to, kako so muslimanke oblečene.

Trkali so tudi na ekonomske argumente, češ, turistična industrija ne želi burkinijev na plažah zato, ker so slabi za posel. Ljudje gredo na morje na dopust. Na plaži dajo možgane na pašo. Kar ne gre, če se ne počutiš varno. In ženska v burkiniju jih spomni, da so med njimi muslimani. Nekateri so brali Huntintona, ki je rekel, da so meje islama krvave, drugi se preprosto spominjajo bomb iz Madrida, Pariza, Bruslja ter posnetkov iz Bagdada, Kabula in Alepa in tega, kako so tam oblečeni. Dovolj za nelagodje. Dovolj, da se ljudje trezno prek ramen ozirajo za nevarnostjo, namesto da bi ležerno srkali margarite. Po drugi strani gre morda za žene arabskega šejka, ki bodo v butikih zapravile veliko denarja.

V podporo vsem zgornjim argumentom je poštena inteligenca postregla s fotografijami katoliških nun s kakšne plaže. Njihova oblačila so izpolnjevala šeriatska pravila. Postregli so s fotografijami oblek, v katerih so se Evropejke kopale pred 50, 100 leti. Prekleto podobno burkiniju. Postregli so s fotografijami potapljaških in plavalnih oblek. Nekatere imajo kapuco, podobno kot burkini.

Če si v Rimu, se obnašaj kot Rimljan

Skratka, konservativci, ki jih burke na evropskih plažah motijo, niso bili sposobni ali pa jih je bilo sram uporabiti edini argument, ki nekaj velja. In ta je: “si fueris Rōmae, Rōmānō vīvitō mōre; si fueris alibī, vīvitō sicut ibi” oz. če si v Rimu, se obnašaj kot Rimljan, če si kje drugje, živi, kot živijo tam.

Tega se Evropejci držijo, ko pridejo v tuje dežele. V Iranu se turistke pokrijejo z ruto. V Savdski Arabiji zahodni poslovneži ne popivajo na ulici. Če je z burkinijem kaj narobe, je to to, da ne spada v ta prostor. Tako kot na primer korci ne spadajo na gorenjsko hišo, skodle pa ne na primorsko, čeprav bi oboje opravilo svojo vlogo pri zaščiti pred dežjem. Tako kot gasilski domovi ne spadajo na vrhove slovenskih gričev in kot je v teh krajih dela prost dan nedelja, ne petek.

Več lahko preberete na siol.net.

 
Značke:

11 komentarjev

 • obveznoime

  “To ni razmišljanje za burkini ali proti njemu.” – ampak uspe turku zaključit, da je treba bit proti njemu.

  (seveda, če si taprav, naš, slovenc, z občutkom za svoje, za svoj narod, kulturo, za zgodovino, si proti fundemantalistom, si pamaten, svoboden in razmišljaj s svojo glavo)

  ….

  dodatno zabaven pa je še tale citat “naše navade so podlaga našega uspeha, so podlaga relativno uspešnega gospodarstva in dobrega življenja tu pri nas” –> v vsem turkovem pisurjenju, ki ga ni malo, je to prvič, da je priznal, da nam je pravzaprav dobro..

  pričakovano patetično.

  • obveznoime: ““To ni razmišljanje za burkini ali proti njemu.” – ampak uspe turku zaključit, da je treba bit proti njemu.”
   ==============================

   In je to tudi dobro argumentiral zakaj!!!

   Burkini je samo eden izmed simbolov nasilne, primitivne totalitarne družbe, ki se nam vsiljuje v EU.
   Kot je rdeča zvezda simbol zločinskega komunizma!
   Kot je svastika simbol zločinskega nacizma!

   In res, v EU nam gre dobro v primerjavi z drugimi okolji po svetu. V EU imamo relativno dosti kapitalizma in relativno malo socializma v primerjavi z ostalimi okolji po svetu.

  • Na zahodu dobro živimo v primerjavi z muslimanskimi državami. Ampak ne zaradi tvoje gejevske ideologije, ampak zaradi krščanstva.

 • Zdravko

  Namesto preprostih je francosko sodišče že rešilo to vprašanje. Hvalabogu!

 • Sarkazem

  Zelo dober članek. Naj piščev edini pametni razlog proti burkiniju dopolnim še jaz z latinščino in zdravo pametjo. Kopati se oblečen je contra mores et naturam, proti običajem in naravi. Ne dokazuje drugega kot nasilje proti lastnim ženskam in gostoljubnemu avtohtonemu prebivalstvu, ki mora to norost opazovati in prenašati. Kateri norci pa hodijo poleti na kopanje oblečeni!? Po mojem so še neandertalci pred 50.000 leti odvrgli kože, v katere so se odevali, če so šli v vodo. Prav bi bilo, če bi tudi njihovi šejki in imami hodili v banjo in pod tuš v svojih beduinskih pokrivalih in haljah, zaradi mene lahko tudi v čevljih ali škornjih.

  • Zdravko

   Ne moreš tako zagovarjati. Ne moreš ženske sleči na zapoved! Težko pa braniš bikini.
   Burkini je oblačilo skladno z vsemi našimi standardi. Nobenega argumenta proti nimamo. Nasprotno, po odločitvi sodišča pa nimamo kaj reči. Čudi me, da nekateri tako vztrajate. To je značilnost histeričnih levakov.

   • Bakteriološki “dokaz”. Da v bazen vnesemo čim manj bakterij, sta pred vstopom obvezna tuš in milo.

    No, mogoče je to obvezno le v toplicah, kamor hodim jaz.

  • obveznoime

   Točno tako sarkazem – zakonsko zapovedan nudizem za vse!

   • Na nudističnih plažah je nekako tako. Pa se nihče ne pritožuje čez kršenje pravic.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI