M. Kovač, Slovenski čas: Politični protikomunizem danes?

Časnik 28.8.2016 18:03
 

Usmerjevalci slovenskega javnega mnenja si že od začetka demokratičnih sprememb prizadevajo, da bi kakršna koli protikomunistična politična drža prišla na slab glas. Začelo se je z medijsko histerijo glede revanšizma in nadaljevalo s promocijo slogaštva in mostograditeljstva. Kadar je bil kak družben problem očitna posledica vzorcev ravnanja iz časov komunističnega režima, se je kritikom takega ravnanja lepilo očitke o kolaboraciji, narodni izdaji, v bolj kultivirani obliki pa se jim je očitalo, da niso sposobni oblikovati konstruktivnih alternativnih rešitev. Seveda bi bila kot konstruktivna sprejemljiva le tista rešitev, ki ne ogroža moči in privilegijev z nekdanjo oblastjo povezane interesne skupine.

Nadalje naj bi bil protikomunizem na Slovenskem brezpredmeten, ker naj bi pri nas tistih pravih komunistov (takih, ki se jih v zahodni Evropi sramujejo celo levičarski intelektualci) sploh ne bilo. Če pa so že bili, naj bi se razporedili po vseh političnih strankah. Največji »humanisti« med njimi so postali »nestrankarski«, zbrani okoli zadnjega prvega sekretarja Zveze komunistov.

V slovenskih dominantnih medijih se termin protikomunizem ni niti enkrat uporabljal v pozitivni konotaciji. Tudi ko se je predstavljalo mnenja nekdanjih oporečnikov iz drugih komunističnih držav, se je v slovenskih medijih izvajala selekcija. Promoviralo se je tiste, ki niso bili zaskrbljeni zaradi vpliva ostankov omrežja nekdanje partije in tajne politične policije v njihovih državah, kot zadrte paranoike ter revanšiste pa se je prikazovalo one, ki so prepričani, da so njihova protikomunistična stališča še aktualna.

Kljub vztrajnemu medijskemu omalovaževanju in blatenju protikomunizma (po moji oceni) približno četrtina slovenskega volilnega telesa še vedno vidi protikomunizem kot pomembno politično držo. Spremljajoč politično dogajanje v drugih tranzicijskih državah bi dejal, da je tak ali pa še večji delež »protikomunistov« tudi na Poljskem, Hrvaškem, v Romuniji, Bolgariji in Makedoniji. Tam, kjer je manj relevanten, je to zato, ker so se retencijske elite oprijele nacionalizma (Srbija, Rusija) ali pa ker interesne skupine, ki jih je mogoče povezati z nekdanjim režimom, nimajo več velike družbene moči in so politično zastopane le v marginalnih strankah (Češka, Slovaška, Madžarska in Nemčija).

Glavni motiv za protikomunistično politično držo je zaznavanje družbene moči omrežij oseb, ki so povezane z nekdanjim režimom. Čim večja je percepcija njihove moči, tem več razlogov je, da se tem omrežjem poskuša izpodkopati temelje njihovih privilegijev. V Sloveniji imajo ta omrežja še posebej velik vpliv. Celo nekdanji ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice prof. dr. Boštjan M. Zupančič, ki mu ni mogoče naprtiti neke protikomunistične nastrojenosti, piše, kako »vsaj dvajset let že opazuje vzpon udbovskih otrok in vnukov, ne samo v ljudski republiki, ampak celo v mednarodnih organizacijah«.

Ni čudno, da se v Sloveniji zapoznelo pojavljajo zahteve po lustraciji (čeprav le-te pravno in organizacijsko ni mogoče izvesti zaradi visoke starosti oseb, ki naj bi jih ta postopek zadel). Protikomunizem zgolj na medosebni ravni je neučinkovit.

Več lahko preberete na druzina.si.

 
Značke:

108 komentarjev

 • http://www.reporter.si/slovenija/kako-je-udba-uni%C4%8Dila-poslovno-kariero-marjana-podobnika/63789

  Meni je tale članek precej poveden. Jasno, tudi na desni je polno političnih predsodkov proti Podobniku in ne samo njemu, ki so jih tudi desni mediji in konkurenčne stranke pridno gojili in zalivali – med sabo so se uničevali vodilni demosovci, levica se pa ob tem zagotovo zadovoljno haljala. Desni navijači pa verjeli vsaki diskrediticiji. Drugi bojo spet trdili, da Podobnik psihično ni stabilen, da mu ni verjeti.

  Dejansko sem pa jaz bil vedno mnenja, da so Podobnika skupaj z SLS stare strukture politične uničile, ko je postal premočen ( okoli 20% za SLS)in jim ne samo hodil v zelje, ampak je veliko stvari kazalo na to, da jim želi onemogočiti korupcijsko plenjenje, klientelistično rentništvo in divjo privatizacijo. Komu? Klienteli vladajoče LDS plus udbomafiji oz. udbokomunistom (kolikor to ni bilo delno vse isto). Verjamem, da so bili v ozadju vsaj delno isti krogi, omrežja in ozadja, ki so se Janše znebili z Depalo vasjo ali Peterleta z osimskimi sporazumi. Gotovo je zlahka identificirati medijsko iniciacijo vseh teh pogromov v enem in istem tedniku -Mladina. Ki ga je mimogrede odkupil udbovski kapital, prenešen v italijansko zamejsko podjetje.

  Zaradi dominacije teh krogov ves čas neodvisne Slovenije, ki so državo ugrabili v svoje osebne koristi in ji ne pustijo naprej, je antikomunizem žal še potreben. In nenazadnje zato, ker ljudem še danes ne dajo spoznati, tudi z obvladovanjem dominantnih medijev, šolskih učbenikov in kurikulumov, da prejšen režim ni bil dober režim in ni bil boljši od zahodne demokracije. In da Josip Broz ni človek, ki bi zaslužil, da se ga časti kot velikega pozitivca. Antikomunizem je v tej državi enako ali bolj upravičen kot antifašizem.

  Za politiko je pa vendar dobro vedeti, na kakšen način ta antikomunizem manifestirati. Mislim, da je dovolj, če vzamem hrvaško paralelo, toliko antikomunizma, kot ga manifestirajo danes premier Orešković, novi vodja HDZ Plenković in šef Mosta Petrov. Zmerno desnosredinsko. Za Božjo voljo ne pravaško, ustašoidno, nacionalistično, primitivno! Le kot taka združena opcija imajo dobre možnosti, da dobijo volitve in skupaj oblikujejo vlado. Če bi bilo pri naši desni sredini toliko zdrave pameti in modernosti, bi bil vesel.

  • “med sabo so se uničevali vodilni demosovci, levica se pa ob tem zagotovo zadovoljno haljala.”

   HEJ! Če pa to ni copy&paste iz komentarjev gospoda Pavla! 😉

  • “Če bi bilo pri naši desni sredini toliko zdrave pameti in modernosti, bi bil vesel.”

   Ravno ta kriterij me že 26 let spravlja v veliko žalost.

   • G. Pavel, ljudje, kot ste vi, z jasno vizijo, bi morali biti v prvih vrstah aktivistov za spremembe, ki prinašajo boljšo prihodost. Kaj še čakate ?

    • Kaj naj delam med socialističnimi in nacionalističnimi populisti, ki se napajajo iz korupcije?

     • Brez konkretnih potez in dejaj so besede prazne, brezpredmetne !

 • Protikomunizem DA. Odločno DA! Toda z upoštevanjem dveh ključnih silnic.

  Iskrenost: pri tem gre (ne samo za osebo) temveč za vzorce osebnostne motenosti in zločinske prepletenosti. In ti vzorci so povsod v družbi. Tudi v Tebi in tudi v meni. Torej iskrenost protikomunizma vodi nujno k iskanju globine, smisla in iskanju sodobne rešitve.

 • Negativnost: biti samo proti še nič ne pomeni. Dostikrat ravno zacementira iste vzorce. Npr. večina antifašistov se obnaša brutalno fašistično. Zato negativnost presežemo z borbo za nov smisel, še posebno če ta smisel v osnovi razkraja “komunistični smisel”. Pri meni gre za klasični liberalizem, ker s trgom pokažemo zaupanje v sposobnosti ljudi, ki jim paranoidni komunizem ne zaupa in jih stalno nadzira.

 • In predvsem v krščansko vero, ki vedno znova na prvo mesto daje svobodo osebe in ljubezen med tremi osebami. Za razliko od sovraštva in strahu, ki sta osnova komunizma.

  Vse to ponuja številne rešitve pri zasledovanju dobrih ciljev, ki posredno razgrajujejo komunistični sistem, moč Udbe in vzorce obnašanja v nas vseh.

 • 26 let smo imeli plitki in agresiven protikomunizem, ki ljudem ni ponujal številnih rešitev, ampak se je vedno isto zaletaval z glavo v zid in postajal sam karikatura komunizma s svojimi provincialnimi Stalini in aparatčiki.

 • Franc Mihič

  Svoboda govora, svobodna izbira na volitvah, enakopravnost, pravičnost i.p. je antikomunizem
  Glavni vzrok nezadovoljstva z državo in neuspeh antikomomunizma je bila nepravična privatizacija skupnega kapitala, ki ni bilo skladno ustavi, saj državljani pri tem nismo bili enakopravni.
  Politika je pri privatizaciji, pri delitvi skupnega »našega« kapitala, ene privilegirala, drugi pa smo ostali drugorazredni. Zato večina državljanov demokracijo kot zelo nepravično, brezpravno družbeno ureditev za navadne državljane. V socializmu je bilo namreč vse »naše«, komunisti so z to poskrbeli..
  V revoluciji in socializmu so komunisti namreč uspeli ljudi »navdušiti« za skupno družbeno lastnino, zato so mnogi socializem sprejeli in dolgo vanj verjeli.
  Ljudje so v demokraciji pričakovali, poleg svobode javne besede, svobodnih volitev i.p., tudi pravičnost in enakopravnost, zlasti pri delitvi skupne lastnine, ki se kot temelj socializma ni obnesla.
  Državljani pa so žal pri privatizaciji ostali brez deležev bivšega skupnega kapitala, ostali so »proletarci.
  Demokracija oz. nova politika ni poskrbela za to pravičnost in enakopravnost, razočaranje je ogromno, saj le eni privilegirano dostopajo do kapitala, kar duši preostale » delovne in sposobne«. Eni imajo zaradi nepravične privatizacije neupravičen vpliv v družbi in politiki.
  Negativna selekcija kadrov in nemorala.
  V knjigi »Zakaj narodi propadajo« berem, da so ekonomske in politične institucije v državi tiste, ki so odločilne za to, ali je država revna ali bogata, uspešna ali ne, in da so institucije v uspešnih državah zasnovane tako, da omogočajo, da ima vsak posameznik, in ne le izbrani vrhovi, korist od ekonomije. Kjer to ni, so države neuspešne.
  Politične institucije v državi so tiste, ki opredeljujejo pravico državljanov, nadzorujejo politike in odločajo, ali so »politiki zastopniki državljanov ali pa zlorabljajo oblast, ki jim je bila zaupana«.
  Zaključek knjige je, da države danes propadajo, ker njihove ekonomske institucije ne spodbujajo ljudi, da bi varčevali, investirali in inovirali.

  Slovenija, ki jo je zaradi zgodovine in majhnosti težko primerjati s katero koli od držav, opisanih v knjigi, se žal nagiba k tistim, ki jim ne uspeva. Ki se jim slabša.

  Uresničilo se je, kar je rekel »pedagog naroda«, bivši rektor univerze dr. Jože Mencinger, to je: »Narobe je narejena že privatizacija, s katero smo dobili dva milijona »kapitalistov«, njihov cilj je bil proizvodno premoženje čim prej pretopiti v potrošno premoženje – avtomobile in stanovanja. Še večja nesreča so bili pidi, tudi oni le lastniki premoženja. Tako pravih lastnikov podjetij sploh nismo dobili. Certifikati so ničvredni papirji. Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«
  Tuji kapital se nas izogiba, domači pa v tujino uhaja, saj se pri nas premalo oplaja. Izobraženi mladi emigrirajo v tujino, kjer oplajajo svoj in tuj kapital. Ogroža se tudi socialna država.
  Po 25. letih samostojne Slovenije je čas, da se spustimo na zemljo in skrbimo za kapital, ki ga narod in država potrebujeta za preživetje.
  To je lahko učinkovit protikomunizem, ki mora zamenjati tudi slovenski nepotizem.

  P.s.: Nepotizem je naš interes ali problem? Slovar slovenskega jezika pravi, nepotizem je dajanje dobrih služb, družbenih položajev sorodnikom . Nepotizem, “zrihtanje” javnih(!) dobrih služb in poslov sinovom, prijateljem je v razvitih demokracijah nezaslišana in sramotna korupcija, saj gre za “ugodnosti na račun drugih”. Pri nas pa je očitno to povsem sprejemljivo. Nepotizem je jasen, ko gre za druge, za »naše« pa seveda ne! Na TV oziroma pred TV smo vsi za, da je to problem!
  Dvojna merila so torej nacionalni problem ali še vedno naš vsakdanji interes?

 • Zdravko

  Protikomunizem, ja, toda komunizem je taka politična sramota, da je zelo težko biti odkriti antikomunist, ne da bi se sam popljuval od glave do pete.
  Edina pot je novi smisel. Neodvisnost, demokracija, vladavina prava, svoboda, pravičnost. V tem je najti pot naprej. Komunizem pa je taka sramota, da je bolje o njem molčati, razen izjemoma. Podobno je v Nemčiji z nacizmom. Kdo sploh še omenja nacizem? Ni vreden besede. Zato tam ni nobenih antinacistov, čeprav so vsi proti, razen morda nekaj obrobnih ekstremistov.
  V neposrednem spopadu s komunizmom je težko zmagati, če je sploh možno. Bili smo priča mnogim okroglim mizam na TV, med zgodovinarji recimo, pa so vedno desni popušili, ker niso imeli argumentov zoper nesramnosti komunistov. “Saj so že pokopani (v zemlji)”, se spomnim besed enega Prijevca. Kako mu boš odgovoril drugače, kot da ga treščiš na gobec?!

  • In tisti hip ko boš to napravil,Zdravc,boš sam premagan…

  • Komunisti so psihopati, torej brez vesti. Pokop pa je dejanje vesti, morale. Torej … oni tega ne morejo razumeti. Oziroma, s komunisti ni možen ne pogovor, ni možno sodelovanje na pošteni osnovi.

   Enostavno, kajne? 😉

 • Protikomunizem je nujna in častivredna drža za vse zagovornike resnice in pravice prav tako kot vsako drugo odločno nasprotovanje kakršnemukoli drugemu nasilnemu totalitarizmu.Slovenija nujno potrebuje kar najširše angažiranje proti nasilnim totalitarističnim ideologijam še posebno sprevrženo zatirani antikomunizem. To pa ne pomeni,da bomo antikomunistični demokrati komuniste nasilno zatirali.Bomo pa jih čimbolj ignorirali in na vedno bolj poštenih volitvah raje izbirali tudi poštene ljudi in prave demokrate.

 • Problem je, da gre za ideološko puhlico. Govoriti o protikomunizmu je smešno, če ne debilno, ker komunizma pač ni več, zaradi česar je pač uporaba tega izraza očitno namenjena politični diskreditaciji nasprotnika, torej ni resna. Politične elite oz. politični monopolizem s samim komunizmom nimajo nobene zveze, saj so ti pojavi prisotni tako na levem kot desnem političnem polu. To, kar levica danes zagovarja v Sloveniji oz. v Evropi nasploh je pač socialna država. To spet s komunizmom nima nobene zveze. Ampak nasprotniki tega koncepta si pač potem skušajo neke politične točke pridobivati tako, da halucinirajo o komunizmu, pa udbi pa kučanovem klanu in podobne nebuloze. Povsem pravilno je, da mediji take debilizme ignorirajo, čeprav je res, da jih prej ignorirajo zaradi političnih razlogov, ne pa racionalnih.

  • Zdravko

   Ti imaš pa res srp v očesu in kladivo v čelu. Če ne vidiš, še ne pomeni, da ne obstaja…

   • Ravno obratno, če vidiš, to ne pomeni, da ni privid. To, kar očitno neki, ki se vam v glavi prikazuje vse mogoče, ne razumete, da je ta strah pred komunizmom ustvaril bivši zagrizen komunist Janša, ki je dejansko vso svojo politično dejavnost podredil ustvarjanju navidezenga sovražnika. Sedaj se pa vprašajte, kjer je je Janezek tega naučil? Ja, kje, v partijski šoli. Skratka, ne kapirate, da se ta privid komunizma ustvarja na podlagi udbovsko komunističnih metod diskvalifikacije političnega nasprotnika. Rajo se pač napumba z nekim navideznim strahov v navideznega sovražnika in je. Tipična komunistična metoda manipulacije množic. Z drugimi besedami komunist vas je prepričal, da vam grozi komunizem. Bilo bi smešno, če ne bi bilo resnično. 🙂

    • Zdravko

     Pustiva. Saj nisi sam kriv. To ti naredi slovenska šola in ateistična vzgoja. Za to pa nisi sam kriv.

     • Ja, ne vem, v kakšno šolo si ti hodil, da ti to, o čemer govorim, ni jasno, ampak da potem vse skupaj zamešaš še z ateizmom je pa potrebna res posebna vzgoja. A ja to vzgoja “po domače” ali kaj prilagojeni progam? 🙂

     • Lažni jesus, ti le lažeš in manipuliraš.

      Dejstvo je, da leve stranke še častijo komunizem, torej so komunistične.

    • Kapodistrias

     Komunizem lahko najbolje zavrača tisti, ki ga je temeljito obvladal teoretično (marksizem-leninizem-stalinizem-maoizem-titoizem), torej ne na “šnelkurzih”, in v vsakdanji praksi ter je torej dojel njegov dolgoročni nesmisel. Zveni absurdo, ampak je res: FDV, zlasti v svoji predhodnici FSPN, je ustvarila več nosilcev liberalnih pogledov, ki so končno privedli do zrušenja komunističnega totalitarizma, kot pa npr. filozofska fakulteta ali pravo. Drži?

  • Kapodistrias

   Trditev, da komunizma ni več, je lahko samo izdelek nekoga, ki nima niti malo smisla za sociološko analizo ali vsaj kritično presojo družbenega dogajanja. Seveda gre za “prefarbani komunizem” – ni ga v besednjaku, vse polno pa ga je v mišljenju in praktičnem ravnanju ter metodah delovanja. Kot tak je še bolj nevaren. Ljudje mu še bolj nasedajo. Da se levica zavzema za socialno državo, je tudi en velik nateg.

  • jesus: “Problem je, da gre za ideološko puhlico. Govoriti o protikomunizmu je smešno, če ne debilno, ker komunizma pač ni več, zaradi česar je pač uporaba tega izraza očitno namenjena politični diskreditaciji nasprotnika, torej ni resna.”
   ==============================

   Komunizma itak nikdar nikjer ni bilo, bili pa so komunisti, in so še vedno. So delali škodo in zločine in to še vedno počno.

  • Kaj spet lažeš. Naša levica je vsa komunajzerska levica, saj ji je najbolj pomembno, da se ohranja tekovine revolucije.

   In ta komunističnost je še kako nevarna Sloveniji – in to ves čas prakticirajo.

 • Pri vseh teh razpravah o (ne)persistentnosti komunističnega pri nas in (ne)upravičenosti antikomunizma, ne gre prezrezeti še kakšne druge slovenske specifičnosti.

  Tole, npr: https://www.dnevnik.si/1042749907/svet/iztok-simoniti-temelji-evrope-so-grski-ne-krscanski

  Zadnji udarni intervju Dnevnika. “Sprašuje” urednik Hladnik-Milharčič, odgovarja diplomat in publicist Simoniti. Poglejte to globoko brezkompromisno sovraštvo ne le do Cerkve, ne le do krščanske družbene in politične realnosti, ali celo konkretne krščanske kulture, slovenske in evropske, ampak kar do krščanske vere kot take. Absurdno zanikanje kakršnekoli vrednosti krščanstva za civilizacijo, ki ji pripadamo. Za kar težko izvor vidimo v drugem kot v patološki volji po poniževanju ljudi, ki so kristjani.

  V temelju ljudje kot sta tadva vztrajajo ( ali vnovič odkrivajo voljo do) pri brezkompromisni kulturni vojni do krščanstva in kristjanov. In to onadva kot oba ex-komunista, torej podpornika režima, ki je s kristjani in njihovo cerkvijo na Slovenskem od leta 1945-1990 delal tako grdo in nečloveško in preganjalsko in sadistično, kot je delal. Dan ju ni, Hladnika M. in I. Simonitija vsaj malo sram!

  Ne pozabimo torej, v kakšni Sloveniji in med kakšni ljudmi živimo še danes slovenski kristjani!

  p.s. In ne pozabimo, da jim nekateri celo blago rečeno nasedajo. Spomnimo na menda krščansko pesnico Meto Kušar. Spomnimo tudi na kakšen komentar na istega človeka in njegove misli pavla tule.

  • Plus, ne bi škodilo malo s svojo glavo reflektirati o takih avtorjih kot je ” udarno desno pero” Reporterja Maja Sunčič.

   Ki je samo v zadnjih mesecih raztrgala vse, kar je v Sloveniji na pomladni, desni, osamosvojiteljski strani možno raztrgati. Vse osebe od avtorjev 57. številke Nove revije, ustanoviteljev vseh prvih demokratičnih strank ( SLS, SKD, SDZ). Uspešno je trgala tudi vse cerkvene voditelje, od slovenskih teologov do škofov, preko kardinala do samega papeža. Z izjemo vsake aktualne vlade, pa je ista avtorica levico in levičarje, komuniste in udbaše in nekdanji LDS, vse njihove vlade in ministre in vsa omrežja okoli njih pa je, zanimivo, ves ta čas puščala pri miru.

   ” Udarno desno pero” – Maja Sunčič, kaj res?

   V svojem zadnjem komentarju je njena sovražnost do Cerkve dosegla vrhunec, ki jo je idejno združil z najbolj zagaminimi FDVjevskimi religiologi ali gabrovci:

   http://www.reporter.si/slovenija/slovenska-cerkev-je-moralno-bankrotirala/63760

   Ne bi se čudil, če bi jo v kratkem zagledal med kolumnisti Dnevnika ali Mladine.

   Premislite torej modro drugič, ko sovražnike desnice in katolištva skupaj s takimi publicisti iščete med Podobniki, Omani, Peterleti, Bučarji. Ali pa zaradi mene tudi nekatoliškimi Rupli, Jambreki ipd.

   Premislite, ko podpirate zdrahe znotraj desne sredine in navijate in jim ploskate kot stari Rimljani v bojih levov proti kristjanom v Koloseju

   Malo več modrosti razločevanja duhov, bi rekli jezuiti.

   • Koliko sprenevedanja!

    Majo Sunčič sem vsaj eno leto nazaj napadel, da je politkomisarka za medijske uboje.
    Demosove veljake je uničeval zadnjih 5 let Janša v svoji neuspešni bitki Demos 2.0. Na katero sem začel opozarjati tukaj, ko je prišel iz zapora. Ostala sta čista samo pokojni Pučnik in edini pravi Vodja.

   • Prosim Boga, da bi ti (in sodobni jezuiti) RAZLIKOVANJE DUHOV uporabljal tudi na področju gospodarstva, kjer ti razum popolnoma zalije sentimentalnost in pohlep po varnosti.

    • pavel: “Prosim Boga, da bi ti (in sodobni jezuiti) RAZLIKOVANJE DUHOV uporabljal tudi …”
     ==================

     Ufff, in to ti napiše dežurni vsegligar. 😉

   • Gre za dva zaklenjena članka (Simoniti, Sunčič) in ne poznam vsebine. Se nahaja kje na netu?
    Čudi me, da bi Dnevnik zaklenil antikrščanski članek.

   • Franc Mihič

    Kdo vse je v Sloveniji napadel RKC? Tudi REPORTER.
    Kdo je novi papež Frančišek, Sveti oče?

    “Novi papež Frančišek je vse bolj znan po tem, da hitreje govori kot misli”, prostodušno uči in pravi v svojem uvodniku odgovorni urednik REPORTER – ja mag. Silvester Šurla, »skrbnik vrednot slovenske aktualne desnice«. Vse v zagovor odstavljenega vodstva slovenske cerkve odgovorne za hudo finančno polomijo, ker se je reševala celo s prodajo oz. razpečavanjem pornografije na perspektivni cerkveni T-2, ki so jo zapravili.
    »In kdo ve kakšna je bila vloga patra Bogdana Knavsa. Ta je s številnimi izjavami pihal v jadra levim medijem, ki so tako poskrbeli za poglabljanje razkola med verniki in duhovniki ter s tem za naraščajočo negativno podobe Cerkve na Slovenskem, itd.«
    Tako je v skrbi za poštenje zapisala in opozorila slovensko desno javnost še reporterjeva publicistka Biserka Karneža Cerar.
    Pater Bogdan Knavs je torej zrel za na grmado?!
    Novi Papež Frančišek pa se je zmotil?!
    V slovenski RKC pa ja skoraj vse O.K.! ? Vsega so krivi le strici iz kroga Kučanovega Foruma 21 je novinarki in REPORTER-ju povsem jasno?! Globoko in usodno sporočilo in vprašanje! Ali res?
    Kdo je poglavar vesoljne RKC? To se ve, ali pa tudi ne, očitno v Sloveniji še povsem ne?
    Pater Branko Cestnik te dni pravi: »Pohlep je greh. Če cerkev reče, da je Bog denar, se samoukine, potem je konec!«
    Kdo torej skrbi za Cerkev? Menim, da papež Frančišek in še marsikdo!

    Franc Mihič Kosovelova 2a 1310 Ribnica

    Objavljeno v ribniškem glasilu REŠETU-l. 2013 in na spletu
    http://hubert.blog.siol.net/2013/08/10/kdo-je-novi-papez-francisek-sveti-oce/

  • Matej Kovac

   Spoštovani IF,

   Veše prispevke na Časnikovem forumu z veseljem prebiram. Fino bi bilo, če bi kdaj za Časnik napisali tudi kakšen avtorski članek.

   Vaša ocena intrevjuja EHM s Simonitijem je žeblijca na glavico. Intervju je dokaz za degeneracijo, ki jo je povzročil slovenski komunizem na slovenskih izobražencih. Misli takega “krjavlja” kot je Simoniti ne bi danes promoviral noben resen evropski časnik. Taki kulturno bojni pamfleti so našli prostor v laicističnih francoskih, nemških, AO in italijanskih časnikih pred prvo svetovno vojno. Kristjan, ki da kaj nase si z Dnevnikom niti r… ne obriše.

   Sunčičeva pa je po mojem posledica komercializacije Reporterja. Obstoja ciljna skupina bralcev (kupcev), ki radi prebirajo brodenje po govnih in mrhovini. Če slednjega ni dovolj, si je potrebno slabosti drugih izmisliti ali pa jih vsaj dopolniti. In kaj je bolj zanimivega kot revolversko “razkrinkavanje” političnih znancev. Reporter z novim lastnikom se je očitno odločil, da bo živel od teh najbolj frustriranih bralcev, vprašanje je le, če jih je za preživetje tednika dovolj.

   • Hvala za kompliment; bojim se, da se bo zaenkrat zgodilo ravno obratno, da bom poniknil ( sicer sem to že neuspešno napovedal).

    Za diplomata Simonitija res nisem mislil, da bo take in to 2016 pisal in izjavljal; tudi, ker poznamo iskrivega, demokratično usmerjenega zgodovinarja brata Vaska; domneval sem, da je eden normalnejših iz stare garniture diplomacije.

    Za Reporter mi je pa žal, ker vendarle nekatere zanimive, relevantne stvari od nekdaj odpira, ki jih levi mediji ne; po komentarjih bralcev in številu ogledov sodeč je pristop omenjene kolumnistke zelo popularen in taki postajajo njihova glavna publika.

    Verjamem, da je pa težko materialno uspet kateremukoli mediju, ki ni del mainstreama, posebej na pomladni strani. Nisem prepričan, da je bila prava odločitev, da je Slivnikova ekipa iz Dela šla na svoje, ali da so se bolj desno usmerjeni novinarji razen redkih izjem poslovili iz nacionalke in poizkušali potem na malo gledanih privatnih TV postajah, kjer ni pravega preboja.

    Še ena tema bi bila nespretnost politične desnice z mediji. Niti legende in velikega profesionalca Mita Trefalta niso znali prepoznati za sorodno dušo in ga podpreti, ko ga je rušila in potem izgnala medijska in ideološka levica odznotraj in odzunaj hiše. Čeprav jim je pogumno nastavil ogledalo, ko je edini v ustanovi z javnim pismom protestiral proti prvi stavki novinarjev po letu 1945, ki so jo novinarji razglasili takoj po prvem zasedanju prve demokratično izvoljene skupščine. ( Za spomin, norca so se novinarji delali iz starost Demosa, ki so, seveda prvič prisotni v parlamentu po proceduralnih pravilih prevzeli vodenje sej 3 zborov. Na to nedostojno norčevanje in zmrdovanje nad parlamentarci je novinarjem svoje povedal Janša. Posledica je bila pa zgroženost in stavka celotnega slovenskega novinarstva.)

    • Kot zanimivost- že Trefaltov oče je bil amaterski igralec ( Franek in Mito sta, preden sta postala športna novinarja, doštudirala igralstvo; Franek je legendaren po vlogi iz Vesne) Najbolj širše znan je bil po tem, da je v Pasijonu igral in to večkrat Kristusa. Kar pove precej o nazorskem poreklu Trefaltov.

     • Odgovor ne sme biti infantilna užaljenost ali ignoranca in prezir, ker ta pokaže, da ima prav. Temveč obratno: dialog. Na napačna dejstva ali sklepe, podati boljše odgovore.
      Očitno večina ljudi nima izkušenj s spreobračanjem, dolgim iskanjem, preciznim iskanjem zlata. Dvomih v razne manipulacije in svetobolja, v lažne avtoritete. Simoniti ves čas biča komunizem in mu pripisuje katoliške korenine. Ne razsvetljenskih. Zakaj se je najbolj prijel v ruski in kitajski Aziji ter v Afriki s primitivnimi živalskimi duhovi?

   • Odgovor ne sme biti infantilna užaljenost ali ignoranca in prezir, ker ta pokaže, da ima prav. Temveč obratno: dialog. Na napačna dejstva ali sklepe, podati boljše odgovore.

   • A bi spoštovani g. Kovač lahko vsaj kaj konkretnega iz Simonittijevega intervjuja pokritizirali?

    Ker takole ad hominem se namreč spodobi le kakemu Zdravku.

    Ampak, se bojim da bo težka. Krščanstvo je velik madež evropske civilizacije, za katerega se ni še nihče opravičil.

    Kdo ve, kje bi bili danes, če ne bi 800 let do razsvetljenstva zapravili za žežnjanje v poltemi in rezbarjenje božjih podobic?

    Skratka, čakamo argumente.

    • Dare: “A bi spoštovani g. Kovač lahko vsaj kaj konkretnega iz Simonittijevega intervjuja pokritizirali?”
     =================

     Hahaha, ta pravi se oglaša:

     Poglejte Daretovo t.i. konkretnost v t.i. Daretovi konkretni kritiki:

     Dare: “Krščanstvo je velik madež evropske civilizacije, za katerega se ni še nihče opravičil.”
     ==================

     “Veliki madež” Konkretno po Daretu hahaha, malo morgen.

    • Če bi čakali na tvoje argumente, bi prej umrli – ker tvojih argumentov nikjer ni.

  • Sem šel prebrati Simonitija. Je proti krščanstvu, tako kot Hribar. Očitno ima utemeljene, globoke in logične pomisleke. Nekateri so podobni mojim iskanjem. Nobeden od njiju ni neumen in očitno imata oba številne slabe izkušnje s katoliki. Njuni argumenti so globoki in izjave zelo premišljenje.

   • Sunčič in BMT sta plitka in paranoična medijska morilca nevredna primerjave z intelektualcem Simonitijem. Na oba sem opozarjal pred dvema letoma, a takrat je večina navijala za njiju, ker je to modus vivendi SDS.

    Nad Petrovom sem točno lani prvi tukaj navdušeno pisal. Pokazal je plitkost, neučinkovitost, skorumpiranost, zbirokratizirana st in mafijskost HDZ.

    • Pravkar je Omerza urednika EHM omenil kot Udbovca v oddaji na Pop, kjer medijsko ubijajo Danila Tuerka.

     • Zdravko

      Medijsko ubijajo?
      Sliši se, kot da delajo nekaj narobe?

     • Onesposobili so ga takrat, ko so hoteli. Mar res verjameš, da so ta papir našli včeraj. Zdaj so mi bolj jasni zapleti s Slakom.
      Prav se mi zdi, da resnica in dokazi pridejo na plan.

     • Zdravko

      Če se ti zdi prav da resnica pride na dan, potem ne razumem tega zmrdovanja, če ne kar obsojanja, da je “nekdo” prinesel resnico na dan.

    • Teologi in katoliški intelektualci morajo tam, kjer je resnica, priznati zločinska dela Cerkve “v imenu Boga” in v “imenu vere”. Tipični primer je katoliško in kasneje tudi protestantsko preganjanje judov.

     Vsekakor pa morajo prepričljivo odgovoriti na napačna dejstva in logiko. To je diskusija poznavalcev in ne raje.

    • In bistvo:vedno moramo ločiti vero v Boga od ideologije (zlo) katolicizma, ki hlepi po moči.

     • pavel: “In bistvo:vedno moramo ločiti vero v Boga od ideologije (zlo) katolicizma, ki hlepi po moči.”
      =========================0

      V tvojem primeru je to nesmisel v katerega ti rineš.

   • Zdravko

    saj ga žene imperialna Kristusova formula: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence.«
    ==========
    Res, globok pomislek. Pavel, tebi misel čisto razganja. Kako lahko kaj takega skup spraviš?!

    • Zdravko

     O drugih Simonitijevih spakedranščinah pa sploh ne bom. Katastrofa.

    • Materiala za zgražanje in sovraštvo imaš dovolj. Lahko pa poskušaš človeka tudi razumeti, da ga zaradi slabih izkušenj, komunistične paranoje in raznih miselnih sklepov že prestraši vsak kriv prst. Ta konkretni mu kaže ekspanzijonistične, imperialne in totalitarne namene. Njemu bi pomagal samo prijatelj, ki bi mu te dvome razumsko razblinil. Vsi, ki ga napadate osebno in ga sovražite, delate medvedjo uslugo njegovim blodnjam.potrjujete

    • Ne predstavljam si, da je bil Jezus do soljudi tak kot je Simoniti ali kot si ti!

  • Če neka organizacija (v tem primeru Katoliška cerkev) stalno in sistematično širi sovraštvo in nestrpnost do raznih in precej številčnih družbenih skupin (emancipiranih žensk, političnih levičarjev, prostozidarjev, istospolno usmerjenih …, malo manj poudarjeno in opazno pa tudi do pripadnikov drugih ver), je jasno kot beli dan, da bo tudi sama tarča zagrizenega sovraštva in nestrpnosti. Kar nekdo seje, to potem tudi žanje!

   • Sovraštvo, ki ga pripisuješ drugim se nahaja v tebi!

    • To, kar si napisal, je pa res argument za vola ubit! Ti si pa res intelektualna Himalaja …

     • Valter: “To, kar si napisal, je pa res argument za vola ubit! Ti si pa res intelektualna Himalaja …”
      ==============================

      Če sem intelektualna Himalaja, potem si ti največ intelektualna Šmarna gora. 😉
      Poglej, ne moreš drugim pripisovati nečesa česar sam ne nosiš v sebi, sicer niti sploh ne bi vedel za kaj gre. 😉

      No vprašaj se, kje v tebi se nahaja sovraštvo!

      🙂

  • Tako rekoč vsa relevantna zgodovinska dejstva potrjujejo teorijo dr. Simonitija. Krščanstvo v zgodovino ni prineslo skoraj nič drugega kot nasilje, sovraštvo, izključevanje, odpor do razuma in znanosti, posledično praznoverje, nenehne verske vojne ipd. Že v 80. letih je vplivni francoski filozof Alain de Benoist krščanstvo označil za “antični boljševizem”.

   Vse, kar je pozitivnega v sodobnem svetu (demokracija, človekove pravice, znanost, pluralizem, svoboda umetnosti …), je zraslo iz poganske grško-rimske dediščine. Tega si dr. Simoniti ni izmislil, to so čisto preverljiva zgodovinska dejstva.

   Edino, kar kaže priznati krščanstvu je to, da so v Rimskem imperiju potem, ko je prevladalo krščanstvo, ukinili okrutne gladiatorske igre, nekoliko bolj human odnos pa so začeli kazati tudi do sužnjev.

   • Ja in čim je sodobni svet zavrgel Boga, je začel izumirati. Hm … 😮

   • Kar praviš je čista laž. Vse to, kar zagovarjaš, se je razvilo v krščanstvu in v nobeni drugi civilizaciji, še najmanj v poganski.

    Gršča civilizacija je od tega, kar poznamo danes, imela le vladavino večine.

    Koncepta bistvenega – človekovih pravic Rim ni poznal.

    • Vladavina večine??? V sužnjelastniškem redu? Bodimo no resni! Pa do žensk sploh še nismo prišli.

  • Franc Mihič

   Ali je to upravičena kritika ravnanja slovenske RKC ali zgolj napad na cerkev?
   Etičnost in odgovornost gospodarjenja slovenske RKC?
   DNEVNIK, 18. marec 2015

   Novi ljubljanski nadškof metropolit, frančiškan Stanislav Zore, v intervjuju pred časom suvereno pove, da je zanj povsem sprejemljivo nekoliko konservativno gospodarjenje Cerkve, ki pa vendarle prinaša dobiček, ter še doda: »Zame je pomembno tudi to, da v mariborski nadškofiji niso ravnali kot novodobni kapitalisti. Nihče od ljudi, ki so prevzeli odgovornost, se ni okoristil, čeravno se včasih vse pomeša in se jih ožigosa za tajkune.
   Te razlike je treba izpostaviti zaradi pravičnosti. Smiselno je, da gospodarjenje s cerkvenim premoženjem prinaša določen dobiček, vendar je pri tem treba upoštevati etičnost gospodarjenja. Cerkev na primer ne bo vlagala sredstev v farmacevtsko industrijo, ker je veliko njene dejavnosti s stališča Cerkve sporne.«
   Novi metropolit pa ne spregovori niti besedice o že spornih poslih slovenske Cerkve!? Očitno namreč je, da so v Cerkvi, zlasti v mariborski nadškofiji, tedaj ravnali kot mnogi novodobni kapitalisti. Menda ne moremo še naprej govoriti o etičnosti gospodarjenja Zvonov in cerkvene ekonomije, ko se je vendar, sicer povsem legalno, prodajala nespodobna, po cerkvenem nauku pa grešna pornografija, kot vezana trgovina z odpustki, kar gotovo ne koristi družini ne družbi. Nad tem so se zgražali vsi osrednji slovenski mediji!

   Več na: https://www.dnevnik.si/1042709551
   http://hubert.blog.siol.net/2015/03/17/eticnost-in-odgovornost-gospodarjenja-slovenske-rkc/

 • Jezus, antikomunizem je pri nas še kako potreben. Ne boj proti ideji komunizma, temveč boj proti miselnosti, ravnanju in moči, ki izhaja iz prejšnjega režima. Zaradi tega vsi slabše živimo, razen priviligirana manjšina, ki skrbi, da se ne bi nič spremenilo in katere moč izvira iz prejšnjega režima. Ta pa temelji na medvojnih in povojnih zločinih.

  Prehitevajo nas vse države, ki so opravile s komunizmom in njegovimi zločini. Slovenija ne bo napredovala, če se ne bo rešila mlinskega kamna, ki nas vleče navzdol.

  • Ravno v tem je problem. To, o čemer ti govoriš sploh ni komunizem. 🙂 To se označuje za komunizem ravno zato, da se lahko potem diskvalificira, ampak ne gre za nič drugega kot za tipičen ekonomsko političen boj med različnimi interesi, ki so prisotni v vsaki družbi, tudi demokratični. Ko so t.i. antikomunisti dobili v Sloveniji oblast dejansko niso delovali nič drugače – politično kadrovanje v gospodarstvu, korupcija, klientelizem in nepotizem itd., skratka po istem principu, kot naj bi delovali razni Kučanovi klani ipd. Pojem komunizem se pa ven meče zato, da bi si pač pridobivali politične točke, ker ma pač ta pojem negativni predznak. Potem so pač vsi, s katerimi si v političnem konfliktu komunisti, udbovci in kar je še tega, sam si pa oh in sploh demokrat. Pač pravljice za otroke. Problem v Sloveniji je, da je vsaka oblast do sedaj bila “komunistična”, skratka, najprej si napolnit lastne žepe, zadovoljit lastne interese, če kaj ostane, pa naj to gre državljanom. Razen Drnovškove vlade je bilo vse drugo ali lopovščina ali pa nesposobnost ali pa oboje. Pri Drnovškovi vladi je pa seveda bila pozitivna okoliščina ta, da smo takrat ustopali v EU in so nam vsaj za silo gledali pod prste.

   • Očitno naše stvarnosti prav dobro ne poznate. Našo državo sedaj vodijo omrežja, ki jih nihče ne voli. Uspela so ohraniti monopole v praktično vseh segmentih družbe. Močno si prizadeva, da se to ne bi spremenilo. Vse to je nasledstvo komunizma. Zato seveda ni res, da to nima zveze s komunizmom. Ali stvari ne razumete ali pa se sprenevedate.

    Demokratizacija družbe je mogoča samo z razbijanjem teh monopolov ali drugače povedano: z dekomunizacijo družbe.

    • Kaj ima to veze s komunizmom? A ti misliš, da je npr. v ZDA kaj drugače, pa tam nikoli bi bilo komunizma, ali kjerkoli po svetu? Povsod so v ozadju interesi, ki na takšen ali drugačen način obvladujejo družbo.

     Skrakta, prodajajo vam politično izmišljotino z namenom, da bi prišli do tega, kar tu opisuješ, vi jim pa nasedate. Ker povej mi, kaj je bilo drugače, ko je oblast v Sloveniji imela desnica? Ali je bilo kaj manj korupcije, klientelizma, nepotizma? Seveda ne. Spet se je ukvarjalo s tem, da se na prava mesta postavi svoje ljudi, da se se obvladujejo centri ekonomske in politične moči itd. in seveda z izgovorom, da je treba uničiti ostanke “komunizma”. Saj pravim, pravljice za otroke. 🙂

     Komunizma že 25 let ni več. To, kar se je skozi tranzicijo spletlo s komunizmom nima nobene zveze, ampak ima zvezo z ekonomskimi interesi ljudi, ki jih politična pripadnost seveda ne zanima.

     • He , he.

      “Ni več komunizma! ”
      Je pa komunistično šolstvo, zdravstvo, sodstvo, mediji, tožilstvo in večino gospodarstva. Še vedno so komunistični funkcionarji največji lastniki kapitala in člani največje mafije. Še vedno večina birokracije in državljanov slavi komunizem in psihopatsko ne zmore odpreti sočutja in srca za žrtve komunizma in resnično zgodovino. Še vedno versko častijo komunistične mite.

     • @pavel,

      Če pač ti enačiš levico s komunizmom, potem je pač tvoj problem in boš pač moral malo razčistiti s temi pojmi. Tudi je tvoj problem, če enačiš pojem socialne države s komunizmom. Saj pravim, za nekatere ja pač komunizem vse, s čimer se sami ne strinjajo. Skratka, bi bil čas, da se pač vrnemo v sedanjost in da nehamo s temi halucinacijami o komunizmu, ki ga ni že 25 let.

      Kateri komunistični funkcionarji so največji lastniki kapitala? Naštej mi te funkcionarje ter kapital povezan z njimi.

      Pa še ena stvar je. Če naj bi nam pač vladal komunizem, zakaj se potem večini ljudi, ki je komunizem dejansko izkusila, kolca po tistih časih? Skratka, ti vidiš “komunizem”, “komunisti” pa vidijo neoliberalizem pri čemer oboji dejansko opisujete enako stanje. Nekaj tu ne štima, a ne? 🙂

     • Jezus, monopoli so značilnost totalitarnih režimov, med katere spada tudi komunizem. Ti so se pri nas ohranili. Obvladujajo jih omrežja, ki izhajajo iz bivšega režima in se trudijo, da bi tako tudi ostalo.

      Dokler isti gospodarji obvladujejo državno gospodarstvo (in nasprotujejo transparentini privatizaciji), sodstvo, policijo, šolstvo, medije itd. ne more biti drugače, kot je.

      V ZDA so monopoli prepovedani in jih tudi ni. Tam so veje oblasti relativno neodvisne in samostojne.

      Samo dekomunizacija lahko omogoči napredek. To lahko razume tudi otrok. Za to ni potrebno nobeno pumpanje.

     • @tine,

      Se ti očitno ne sanja o realnosti tega sveta. ZDA so država, ki jo kapitalski lobiji najbolj obvladujejo. Ali pa si to morda domišljaš, da so vse te milijonske donacije za npr. predsedniško kampanijo dane zastonj? 🙂 Dejansko v ZDA politik na nobenem nivoju ne more uspeti, če za seboj nima kapitala, ki bi ga podpiral. Povezava kapitala s politiko je tako v ZDA veliko tesnejša kot v Sloveniji. V ZDA so od kapitalske podpore odvisni celo določeni sodniki, saj jih dejansko volijo volivci. In seveda so praviloma izvoljeni tisti, ki imajo največ denarja za volilno kampanijo. Spet, si ti domišljaš, da je ta denar zastonj? 🙂

      Monopolov o katerih govoriš dejansko v Sloveniji ni. To je umetno ustvarjeno za politične namene. Tako da ta “dekomunizacija” bo pač trajala dokler bojo na te pravljice ljudje nasedali, ker ni kaj “dekomunizirati”. Gospodarstvo ni komunistično, ampak bodisi nesposobno oz. že v osnovi nekonkurenčno zaradi davčnih in drugih bremen. Problem privatizacije spet ni komunizem, ampak t.i. boj za “nacionalni interes”. Sodstvo spet ni komunistično, ampak preprosto nesposobno. Skratka, te fore glede komunizma niso nič drugega kot ceneno nabiranje političnih točk, ki očitno v Sloveniji še vedno deluje. V Sloveniji je marsikaj hudo narobe, ampak krivda za to ni komunizem, saj ga v Sloveniji ni že 25 let.

     • jesus .. si tipičen predstavnik tistih, s katerimi dialog oz. diskusija ni mogoča.
      Ko argument nima nobene moči. Lajnaš do neskončnosti in verjetno upaš, da enkrat se bo pa prijelo ?
      Drugače tega ni za razumet.

     • Amelie, od tebe ni nobenih argumentov.
      J. trdi, da ni komunizma. Jaz trdim, da ga je še preveč, saj ga imamo polno tudi med t.i. antikomunisti.

     • Boljše kot mu je tine večkrat argumentiral, jaz ne znam. Pa končno tudi ti si mu dobro povedal !
      Zakaj bi morala še jaz pojasnjevat nekaj, kar ste mu že ostali ?

     • @amelie,

      “si tipičen predstavnik tistih, s katerimi dialog oz. diskusija ni mogoča.
      Ko argument nima nobene moči. Lajnaš do neskončnosti in verjetno upaš, da enkrat se bo pa prijelo ?”

      To lahko velja tudi za tebe. Ne vem, zakaj si domišljaš, da imaš ti prav. Jaz imam za moje stališče vsaj konkretne argumente, torej dejstva, ti in ostali pa zgolj govorite nekaj na pamet, tako kot ste pač naučeni. Preberi si našo ustavo, pa mi povej, kje ti vidiš komunizem? Očitno vam ni jasno, kaj ta pojem sploh pomeni. Potem pač ni čudno, da je za vas vse komunizem. Za vas je pač komunizem vse, kar se vam v tej državi zdi narobe.

      Problem Slovenije ni komunizem, ker ga ni več, ampak nesposobnost in pomanjkanje integritete na vseh nivojih družbenega upravljanja. Problem Slovenije je politični oportunizem, postavljanje strankarskih interesov pred interes države, katastrofalna gospodarska politika, predvsem pa raja, ki naseda političnim populizmom. Skratka, se bo pač treba enkrat zbuditi iz teh sanj in si priznati, da smo Slovenci preprosto premalo sposobni, da bi ustvarili kaj več od tega, kar imamo. In da nas izumljane nekih komunističnih bav bav-ov, ki jih potem preganjamo kot Don Kihot pač iz te godlje ne bo rešilo. Ker saj pravim, imeli smo te slavne anti-komuniste na oblasti in kaj se je zgodilo? Nič. Po starem. Politično kadrovanje, korupcija, nepotizem… Skratka, vse to, čemur vi pravite “komunizem”. Problem je samo v tem, da vi ta “komunizem” vidite le na “levo oko”, na desno ste pa slepi. 🙂

     • Praviš da komunizma ni več.
      Pa me zanima, a je po tvojem mnenju sploh kdaj bil ?
      In če je bil, kdaj se je zgodil prelom (se je končal) po tvojem ?

     • Ti jesus hočeš le legitimizirati svinjarije, ki jih komunajzerji v Sloveniji počnejo na tak način, da vse skupaj zmedeš.

      Komunajzerji imajo v Sloveniji še oblast.

     • Lažnivi jesus, to so le izgovori, da pravičiš komunajzersko oblast, ki jo imajo v ozadju.

      V realnem svetu nikjer ne moreš kar sam brez podpore drugih zmagati na predsedniški tekmi.

      V ZDA je to transparentno in približno uravnoteženo, pri nas ni.

      Tako, da imajo tam lobiji tudi kontra lobi. Pri nas tega ni.

     • Monopoli v Sloveniji so.

      Komunajzerji imajo te monopole. In dokler bodo monopoli pumpali mediji – bodo ljudje tudi nasedali, saj alternative niti ne vidijo.

      Za alternativo se moraš potruditi.

      Ravno tako sodišča niso le nesposobna. So načrtno pokvarjena in pristranska – to se vidi na daleč.

    • No, ti pa si prepričan ! Ne dovoljuješ diskusije, ker misliš da imaš prav. Pa ne le da ne dovoljuješ drugim, prav tako ne dovoliš drugega mnenja niti sebi. Saj ne slišiš, problemi s sluhom ?
     Kot da si edini na tem svetu.

     • Sindrom … “Ne vidim in ne slišim” je precej pogost pojav, ki nam onemogoča dialog.

 • Sarkazem

  Žal mi je to zapisati, vendar iz kake antikomunistične moke pri nas ne bo kruha. Tudi moja stara malenkost je dolgo, dolgo verjela, da smo bili pač žrtve boljševiškega zmagoslavja kot ostala vzhodna Evropa in da se bo po padcu komunizma v nekaj letih vse spremenilo, še zlasti po vstopu v Eu, schengen in sprejemu eura. Šele zdaj se mi svita, da je prokomunistična miselnost, komunizem, partija, udba celo morija globoko zasidrana v večinskem delu našega naroda in da smo ljudje, ki s temi zločini, ki zdaj eskalirajo v masovno korupcijo in krajo, nimajo prav nič, v veliki manjšini. Kdo pa je polnil povojna morišča in urejal vso logistiko v zvezi s tem, če ne naši ljudje. Močno dvomim, da je vse to sovraštvo v našem narodu le posledica razsula med ww2. In glede na to, da smo bili pred ww1 čisto normalni podaniki avstroogerske monarhije, se je moralo v dveh desetletjih med obema vojnama dogajati pri nas nekaj zelo čudnega, da se je značaj naroda tako spremenil. Če ne bi bilo teh dveh desetletij, bi lahko bili čisto normalna nacija kot na primer Avstrijci, Švicarji ali Bavarci.

  • Zdravko

   To se tudi jaz sprašujem. Se mi zdi sicer da tudi pod avstrijo nismo bili ravno zgledni podložniki. Prostovljno suženjstvo je morali biti že takrat popularno… tako da so boljševiki po www1 padli naenkrat na zelo plodna tla.

  • Torej bi bilo koristno vedet, kaj se je takrat dogajalo.
   Ker kot se nakazuje, bi bilo to ključno za razumevanje tega v sedanjosti.

   • Morala je biti “predkomunistična klima”, ki je neke ljudi združevala v kolektiv: ” Mi imamo vedno prav. Oni drugi so pokvarjeni in imajo vse narobe. Nobena kritika nam ne sme priti blizu, ker se nikoli ne motimo. Mi jih moramo ignorirati. Mi jih moramo uničiti. Še bolj pogosto moramo ponavljati svoj prav in uporabljati svojo moč,” upravičene” spletke… Saj so isti vzorci. V

 • sarkazem,zdravko:meni se zdi nujno,da za začetek plurale maestatis:mi,nas,smo in nismo…spremenim v v prašanje:kaj morem-in hočem seveda-storiti za spremembo takega stanja-spreobrnenje? storiti jaz-da jaz osebno takoj zdaj in tukaj.

  • Zdravko

   Spreobrniti se mora vsak sam. Jaz delam vse kar delam, zato da bi se vsi spreobrnili, ali vsaj eden.

   • Saj tudi spreobrnjencev ne manjka, samo da teh oblast ne zanima.
    Kvečjemu služenje.

    • Zdravko

     Spreobrnjenci so dostojni nasprotniki oblastem.

     • To pa, se strinjam.

     • To je drža kristjana, spreobrniti se. Pa ne 1x. Isto kot odpuščati 70x 7. Šele, ko je človek v grobu, šele takrat umre njegov egoizem, častihlepnost, pohlep, nečimrnost….

   • No vsaj mislim da je tako.
    Ker kdor je “spreobrnjen” … pomirjen s sabo in svetom, nima takih želja ali pač ?

   • Problem je tudi, da se večina ljudi niti enkrat ne spreobrne.
    “Vedno se prenavljajte ! ”
    Večina sledi koruzi, ki jim jo trosi Firer ali Mafija.

  • No, to!

 • To, da so moji zapisi tule popolnoma brez odzivov, mi kaže na bistven razlog, zakaj je ta hip slovenska desna-sredina tako daleč od oblasti oz. od realnih možnosti za parlamentarno večino.

  Saj očitno ne prenesete tule niti ideje ( moje), da bi prenehali sovražiti, izločati, diferencirati svojih lastnih ljudi. Verjetno ni niti enega tule, razen mene, ki bi vnovič želel Janšo, Zvera, Peterleta, Omana, Novakovo, Podobnika, Kanglerja, Šrota, Primca, Šušteršiča, Rupla, Jambreka in še koga videti skupaj, ne enih misli, ampak v nekem temeljnem političnem zavezništvu, z nekimi skupnimi cilji, kako in kam premaknit Slovenijo.

  Stavim, da se tu ne najde eden, ki ne bi imel proti enemu ali večim iz tega kroga velike averzije. Večina bi pa odklonila večino od teh. Nekaterih od desnih publicistov ( pod vprašanjem desnih, pa tudi pod vprašanjem njihovega mentalnega zdravja), ki perejo desnici možgane, pa sovraži kar vsa ta imena. Ob še mnogih neimenovanih.

  Lejte, zato ne morete na oblast. Ker imate to stanje v glavi. Ne ker bi bila Slovenija nepoboljšljivo pokvarjena. Tega stanja v krščanski perspektivi ne more biti in ga ni.

  Vprašanje je: ali hočemo izločati ljudi ali jih hočemo združevati. Izločanje ljudi in to predvsem svojih lastnih in sopotnikov- enega za drugim, je čista slepa ulica.

  Leta 2004 je bila politika desne sredine, da jih hoče združevati. Podarjam, vsa, prav vsa zgoraj našteta imena. In ne samo njih, seveda. Zato je desna sredina tedaj na presenčenje ali osuplost mnogih dobila volitve. In kljub strašnemu pogromu levice, tudi medijskemu ( spomnimo se histerično-iracionalnega pisma 571 novinarjev evropskim forumom) oblast ohranila cel mandat. Enkrat in edinkrat do zdaj!

  Pametnemu bi bilo to dovolj.

  • Gospod IF: “To, da so moji zapisi tule popolnoma brez odzivov, mi kaže na bistven razlog, …”

   Uf … je pa še en drugi razlog: “Nikomur se ne ljubi z vami diskutirati, ker vi hočete le debatirati!” 😉

   Opomba!
   Iz pomena korenov besed sledi:
   debata … pobiti sogovornika
   diskusija … pretresti mnenje, situacijo

   • Nedvomno, pobijat hočem na veliko – masaker s kalašnikovom, to so moje večne sanje. 🙁

    • V Sloveniji prevladuje debata: sogovornik nima nikoli prav, lahko lažeš, igraš na trike … vse z namenom zmage.

     Diskusij praktično ni.

     • Diskusij, dialoga in drugačnega mnenja ne sme biti. In tako je spet zmagal najbolj socialistični kolektiv s komunističnimi orodji in obnašanji.

      V Sloveniji je “desničar” lahko samo tisti, ki je za JJ.

     • In tega tudi v Cerkvi ni. Čeprav naj bi bila Cerkev inkarnacija svete Trojice: dialoga treh svobodnih oseb. Močne težnje oblastnikov so, da tudi iz Cerkve naredijo klan, kolektiv in mafijo.

     • Pa bodi ti za dialog in pokaži da je diskusija mogoča.
      Izzivov je polno.

  • Zdravko

   Jaz ne vem ali je Slovenija nepopravljivo pokvarjena. Je pa zelo sumljiva.
   Kdor se sam okliče za poštejnaka je silno sumljiv da je največji pokvarjenec. In slovenski narod se je sam oklical za poštene in pridne ljudi…
   Za združevanje nam manjka causa justa. Samo to omogoča združevanje. Vse drugo je slaba iluzija, ki se prej ali slej razblini in so vsi razočarani.
   Edina stvar, ki združuje slovence je evro v žepu. Toda ker ima vsak svoj žep, je kmalu konec. In med takimi kraljujejo komunisti. Oni znajo odlično prelagat evro iz žepa v žep, da vsi mislijo, da so oni zdaj končno na profitu.
   Amerika je za junake, Slovenija za bedake, je nazadnje izjavil Martin Strel, ki se pripravlja na plavanje okoli sveta.

   • Se strinjam s teboj. Poiskati vir kar nas lahko združi. Tudi meni je čudno, da je 1.000 razbojnikov tako učinkovito obrnilo v parih letih 2 Mio ljudi, katerih večina še danes sanja socializem. Morda bi kak zgodovinar kaj napisal o socialističnost Slovencev pred Ww2 in pred ww1. Ivešić, Maver, ker Grandi ne zaupam.

   • “Amerika je za junake, Slovenija za bedake, je nazadnje izjavil Martin Strel, ki se pripravlja na plavanje okoli sveta.”

    1.000 komunističnih razbojnikov je učinkovito hipnotiziralo 2 Mio” POŠTENIH” in “PRIDNIH” “SLOVENCEV”. Samo redki se rešijo tega kolektiva.

    • Stalin je bil vodja razbojnikov (mafijski klan), ki je ropala vlake.
     In to je vedno ostal! Oz. postal je samo še večji mafijec.

 • Glavni problem Demosa je socializem. Na to je tudi Oman ob umiku iz Politike opozarjal (takrat je Podobnik premagal Jj), da gre za Petelinje boje. Stvar je globlja, ni problem samo Vodja, problem je cela mafijska klika in zanjo armada “desnih” birokratov v Državi, ki vedno podpre najmočnejšega petelina(firerja).

 • Franc Mihič

  G. Matej Kovač ste avtor članka in edini podpisan na tem forumu, kar cenim. Ne morem pa razumeti in sprejeti vašega mnenja: »Kristjan, ki da kaj nase si z Dnevnikom niti r… ne obriše.«
  Ali potem to velja tudi za intervju z g. dr. Janezom Pogorelcem: Levica se danes desnice ne boji in se ob Janezu Janši zelo udobno počuti, DNEVNIK, 20. avgust 2016 ?
  https://dnevnik.si/1042748652?

 • Franc Mihič

  G. Matej Kovač pravite: »Sunčičeva pa je po mojem posledica komercializacije Reporterja. Obstoja ciljna skupina bralcev (kupcev), ki radi prebirajo brodenje po govnih in mrhovini. Če slednjega ni dovolj, si je potrebno slabosti drugih izmisliti ali pa jih vsaj dopolniti.«
  V REPORTERJU, 26. avgusta 2016, M. Sunčič napiše članek »Slovenska cerkev je moralno bankrotirala« in pravi: »Zaradi besed in dejanj visokih cerkvenih dostojanstvenikov je Cerkev v tranziciji izgubila ves simbolni kapital in moralno bankrotirala. Čeprav se še vedno prodaja za glavno moralno avtoriteto na Slovenskem, vodilni dostojanstveniki nikakor ne morejo prevzeti odgovornosti za svoja dejanja, se odpovedati škodljivim praksam, poceni politikantstvu in se posvetiti osnovni dejavnosti.«

  Kaj je tu izmišljotina?

  Bili ste kolumnist Financ, ki so leta pisale na temo. Cerkev se puli za pornoponudbo televizije T-2
  Nekaj dejstev iz zgodovine, ki pritrjujejo obstoj problema dvojne morale cerkvenih dostojanstvenikov poslov in odmik od katekizma, na kar so že pred leti opozorili tednik DRUŽINA in p. Branko Ccestnik i.d..
  Cerkev se puli za pornoponudbo televizije T-2
  Finance, 06.10.2005
  http://www.finance.si/133273/Cerkev-se-puli-za-pornoponudbo-televizije-T-2
  Ali lahko kristjan voli levico?
  DRUŽINA, 08.07.2007
  http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/E194A53A0BBEB9A7C125730F002D1C69?OpenDocument
  Pohlep – drugi smrtni greh, je pokopal cerkvene holdinge
  Seniorji.info, sobota, 5.2.2011
  http://www.seniorji.info/POKOJNINE_IN_FINANCE_Pohlep_-_drugi_smrtni_greh,_je_pokopal_cerkvene_holdinge
  Slovenija – Nadškofija zastavila še več, pornografija še vedno na ogled preko omrežja T-2
  RTV SLO, 04.02.2011
  http://www.times.si/slovenija/slovo-leta-in-krah–46e42f06df.html
  Polomljeni božji mlini
  Časnik.si, 22.05.2012
  http://www.casnik.si/index.php/2012/05/22/polomljeni-bozji-mlini/
  Vatikanska trojka
  Časnik.si, 21.05.2013
  http://www.casnik.si/index.php/2013/05/21/vatikanska-trojka/comment-page-1/#comment-50525
  Preverjeno! – Mariborska nadškofija poskrbela za največji stečaj v Sloveniji
  http://www.24ur.com/bin/video.php?media_id=61228575
  Opomba: V nadzornih svetih Zvona sta bila med drugimi, Mirko Kraševec in dr. Janez Grilj.

 • Franc Mihič

  Pater Branko Cestnik pravi: »Če smo pred desetletji na levi našli brezbožni socializem, ki je religijo obravnaval kot enega od spodbujevalcev socialne nepravičnosti, je danes na levi manj socialnega sanjarjenja in več borbe za zaščito uživaštva vsakega posameznika. Tu levica spet trči ob religijo, kar jo vodi do novih oblik kulturnega boja.

  Pozor! Hudič je mojster pretvarjanja. Ravno tam ga ni, kjer ga najprej vidimo. Slovenski kristjani smo po tradiciji antikomunisti. Imamo razloge za to. Upravičene. Prvi je Kočevski rog. Toda medtem ko se strastno ukvarjamo z »rdečo« nevarnostjo onkraj barikad, mojster pretvarjanja neopazno, čisto nedolžno za našimi hrbti opravi najbolj škodljive manevre. Tako se nam je zgodilo, da smo danes po logiki »normalnega« kapitalizma in v »skromnem« prizadevanju ustvariti nekaj več denarčkov za dobre namene preko »cerkvenega« podjetja T-2 eden največjih raznašalcev pornografije na Slovenskem. Bíli smo silne bitke proti brezbožni levici, v zaledju pa klecnili na kolena desničarskim bogovom kapitala. Ne dražgoški mitingi, pornografija in zaslužek za vsako ceno je tisto, kar danes pogublja duše!
  G. Matej Kovač, ali je to tudi izmišljotina in napad na antikomunizem?


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI