Narava in pokrajina (foto): Dovžanova soteska

Janez Mihovec 14.8.2016 10:57
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dovzanova soteska – Janez Mihovec

Stoletja je bil zgornji tok reke Kokre nad Tržičem skorajda nedostopen. V Dovžanovi soteski se dvigajo nad tokom reke stometrske navpične stene, ki pomenijo neprehodno oviro. Tako so gozdovi ob gornjem toku reke pod Košuto ostali praktično nedotaknjeni, dolina pa nenaseljena.

Konec 19. stoletja so oviro do bogatih gozdnih zalog premostili z mostom na verigah in nekaj manjšimi predori v steno, a to je bila bolj polovična rešitev.

Šele v začetku 19. stoletja je judovska družina Born razrešila stoletni problem. Ob levem toku reke so izdolbli mogočen tunel, ki z več okni gleda v samo sotesko. Gozdovi so končno postali dosegljivi. V Jelendolu je zrasla mogočna graščina in prihodnost je delovala svetla. Potem pa se je zgodil holokavst in družina je izginila.

Za njimi je ostal mogočen tehnični spomenik, predor skozi sotesko. V soteski mogočno slapišče na podoru. Nad sotesko v stenah pa bogato nahajališče fosilov.

Okrog in skozi sotesko pelje zanimiva, na trenutke izpostavljena ogledna pot.

 

 

2 komentarja

  • Lucijan

    prelepa slovenija

  • Skozi Dovžanovo sotesko in Tržič sicer teče reka Tržiška Bistrica. Ne vem, kaj je avtorja prijelo, da je tu skozi povlekel reko Kokro. Kokra teče kakšnih 20 km bolj vzhodno, v grobem od Jezerskega dol proti Kranju.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI