Narava in pokrajina (foto): Kota 1313

Janez Mihovec 4.8.2016 0:01
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Janez Mihovec – Kota Dreizehn-dreizehn

23. maja 1915 se je začela 1. svetovna vojna tudi na slovenskih tleh. Kraljevina Italija je izdala določila pogodbe z Nemčijo in Avstroogrsko in napovedala vojno. Eno so besede, drugo dejanja. Upanje na hitro zmago se je hitro spremenilo v krvave pozicijske boje vse od švicarske meje pa do Jadranskega morja. Najtežji so bili boji v Posočju.

Tu je avstrijski vojski z zadnjimi močmi uspelo obdržali Rombon in preprečiti nadaljnje prodore po Soški dolini in naprej čez Predel v Podravje. Italijani so zasedli Bovec in si nato polomili zobovje na Ravelniku in Kržišču, dveh neznatnih vzpetinah na robu Bovške kotline. Eden izmed razlogov za neuspeh je bila tudi opazovalnica na koti 1313. Z nje se kot na dlani vidi celotna Bovška kotlina in s tem vsakršen premik nasprotnika.

V Klužah zavijemo strmo v breg najprej do trdnjave Werk Hermann nato pa po poti nadaljujemo skupaj skoraj dve uri strmo v klanec. Markirano pot zapustimo pri oznaki na drevesu in se nato še pet minut čez drn in strn sprehodimo po brezpotju. Nato pa se hipoma svet odpre. Vojaška opazovalnica je še skorajda v celoti ohranjena, do nje pa nas popeljejo vkopani rovi. Odpre se razgled po celotni dolini. Na norijo minulih časov pa nas spomni železen križ s spominskim napisom.

 


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI